GraphQL.cz/Fórum/Tipy na zrychlení API vývoje s GraphQL?

Tipy na zrychlení API vývoje s GraphQL?

Jsem vývojář a poslední dobou se hodně věnuji GraphQL, ale nějak se mi nedaří zrychlit celý proces vývoje API. Mám pocit, že se dost často zasekávám při návrhu schémat a optimalizaci dotazů. Možná dělám něco špatně, nebo jen nevím, jak na to efektivně. Zajímalo by mě, zda má někdo nějaké osvědčené tipy nebo triky, jak urychlit API vývoj právě s GraphQL? Existují třeba nějaké skvělé nástroje, které by mi mohly pomoci? Zkoušel jsem různé knihovny a frameworky, ale ne vždy se mi podařilo najít ten správný balanc mezi rychlostí a výkonem. Co třeba testing a debugging? Jakým způsobem to děláte vy, abyste neztráceli čas? A co optimalizace dotazů? Jak si zajistit, že vykonáváte pouze potřebné operace bez zbytečných dat? Dalo by se říct, že jsem trochu v pasti a rád bych slyšel názory ostatních. Jaké jsou vaše zkušenosti s GraphQL a jakým způsobem jste dokázali zefektivnit celý proces vývoje API? Děkuji za jakoukoli radu!

154 slov
1.5 minut čtení
21. 2. 2024
Roman Khýr

Zrychlení vývoje s GraphQL může být fakt náročný, já jsem to taky zažil. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, pořádně si promysli schéma hned na začátku. Místo toho, abys to vymýšlel za běhu, udělej si nějaký plán. Můžeš použít nástroje jako Apollo Server nebo GraphQL Playground, ty ti dost pomůžou s testováním a laděním dotazů.

Pak se zaměř na optimalizaci dotazů – snaž se vyhnout n+1 problému tím, že použiješ dataloadery. Taky si dej pozor na fragmenty v dotazech, ty můžou ušetřit čas a data. Pro debugging můžeš zkusit Apollo Client Devtools, to je fakt užitečný.

No a co se týče testování, nezapomeň na unit testy a integrace, to ti pomůže chytit chyby dřív. A sleduj výkon svých API, třeba pomocí Apollo Engine nebo jiných nástrojů pro monitoring. A pokud si nejsi jistý nějakými částmi kódu, neboj se ptát komunity – někdy stačí pohled zvenčí a hned vidíš věci, co jsi přehlídl.

153 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Viktor Hloušek

Zrychlit vývoj s GraphQL není úplně jednoduchý úkol, ale pár tipů by mohlo pomoct. Především, zaměř se na plánování schémat. Místo toho, abys vymýšlel všechno na místě, zkus si předem napsat koncept, co všechno potřebuješ. Můžeš použít nástroj jako GraphQL Playground nebo Apollo Studio k rychlému testování dotazů a mutací. Taky doporučuju používat fragmenty pro opakované části dotazů – ušetří to čas a zjednoduší kód.

Co se týče optimalizace dotazů, snaž se vždy vracet jen to, co skutečně potřebuješ. Můžeš si nastavit logging nebo tracing, abys viděl, které dotazy trvají dlouho a optimalizoval je. Pokud máš složitější dotazy, zvaž použití datových loaderů pro batching a caching dat – to ti může ušetřit spoustu času při načítání.

Testování a debugging je pak klíčový. Zkus používat nástroje jako Jest nebo Mocha pro testy a GraphQL jest na testování schémat. A nezapomeň na dokumentaci; dobře zdokumentované API ušetří čas nejen tobě, ale i ostatním vývojářům.

Celkově platí, že když se zaměříš na strukturování práce a dobré nástroje, měl bys zrychlit dost podstatně.

166 slov
1.7 minut čtení
6. 9. 2024
Bedřich Slavík

Tak já jsem si na GraphQL taky prošel nějakými těžkostmi, ale pár tipů bych mohl hodit. Především se zaměř na návrh schémat – snaž se mít jasnou strukturu, aby ses vyhnul zbytečnému chaosu při přidávání nových typů a polí. Když už děláš návrh, zvaž použití nástrojů jako Apollo Server nebo Hasura, které ti mohou dost ulehčit práci a urychlit vývoj.

Pokud jde o optimalizaci dotazů, používám dataloader pro batching a caching – fakt to pomůže snížit počet dotazů na databázi. Zjisti, co přesně tvá aplikace potřebuje a snaž se minimalizovat množství dat, co posíláš klientovi.

Testing a debugging by neměly být přehlíženy – vyzkoušej GraphiQL nebo Apollo Client Devtools, ty ti pomůžou rychle najít chyby v dotazech. No a nezapomeň na monitoring výkonu, můžeš využít například Apollo Engine.

To je tak pár tipů, co mě osobně pomohly. Neboj se experimentovat s různýma knihovnami a technikama, ono ti to pak začne dávat smysl.

151 slov
1.5 minut čtení
18. 11. 2024
Vladimíra Hlávková
GraphQL.cz/Články/Hot Reloading pro API
Optimalizace hot reloadingu pro GraphQL servery: Jak zrychlit vývoj APIObjevte nejlepší praktiky pro zrychlení procesu hot reloadingu při vývoji vašeho GraphQL API, abyste mohli efektivněji pracovat a ušetřit čas.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2022
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky