GraphQL.cz/Fórum/Automatické spouštění GraphQL testů při změně kódu?

Automatické spouštění GraphQL testů při změně kódu?

Nedávno jsem se začal zajímat o GraphQL a zjistil jsem, že to může být super efektivní způsob, jak spravovat API. Ale teď, když pracuji na svém projektu, chtěl bych mít možnost spouštět testy automaticky pokaždé, když provedu nějakou změnu v kódu. Chtěl bych se zeptat, co všechno je potřeba udělat pro to, aby se mi GraphQL testy spouštěly automaticky? Mám na mysli nějaký systém nebo nástroj, který to dokáže bez toho, abych si musel na to neustále vzpomínat a manuálně spouštět testy. Zkoušel jsem různá řešení, ale zatím jsem nenašel nic, co by mi sedlo. Mám v plánu používat Jest pro testování a nevím, jestli je nejlepší použít nějaký watcher nebo jestli existují jiné nástroje, které by mohly pomoci s tímto automatizováním. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Jaké praktiky doporučujete? Je nějaký konkrétní postup, který byste doporučili, abych mohl efektivně nastavit automatické spouštění testů? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už mají za sebou podobné zkušenosti a vědí, co funguje a co ne. Děkuju moc za každou radu!

171 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Martina Zachová

Pokud chceš mít automatické spouštění testů při změně kódu, Jest má vestavěnou funkci pro sledování souborů. Můžeš to udělat tak, že spustíš Jest s --watch flagem. To ti umožní sledovat změny a automaticky spouštět testy, jakmile něco upravíš. Můžeš to nastavit třeba v package.json pod skripty, takže to budeš mít hned po ruce. Takže stačí napsat "jest --watch" a ono se to začne dít.

Pokud používáš nějaký bundler jako Webpack nebo Parcel, můžeš se podívat na jeho funkce pro sledování změn, což by mohlo být taky užitečný. Jinak si dej pozor na to, aby ses ujistil, že máš napsaný pořádný testy pro všechny GraphQL query a mutace, aby ti to nezobrazovalo jen chyby kvůli nedostatečným testům.

Jest má i možnost spustit testy při commitech pomocí Git hooks, třeba s pomocí Husky. To by ti mohlo pomoct zajistit, že když uděláš commit, tak se testy spustí a uvidíš, jestli je vše v pohodě. Takhle se dá docela efektivně pracovat na projektech a mít jistotu, že když něco změníš, tak to opravdu funguje.

169 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Vladimíra Čermáková

Pokud chceš automatizovat spouštění GraphQL testů při změně kódu, Jest má na to parádní funkci. Můžeš spustit Jest s přepínačem --watch, což znamená, že se budou testy spouštět automaticky, kdykoliv změníš nějaký soubor. Tímhle způsobem se nemusíš starat o manuální spouštění.

Kromě toho, zvaž použití CI/CD nástrojů jako GitHub Actions nebo Travis CI. Můžeš si nastavit pipeline, která spustí testy po každém pushi do repozitáře. Takže i když neprogramuješ přímo v IDE, budeš mít jistotu, že testy se běží vždy, když se něco změní v kódu.

A nezapomeň mít dobře nastavené testy, aby byly rychlé a efektivní. Pokud máš hodně testů, tak je fajn je rozdělit a spouštět jen ty relevantní pro změny ve tvém kódu. To ušetří spoustu času.

Na závěr, jestli už máš Jest a GraphQL hotové, tak ten watcher bude určitě nejlepší cesta jak to celé zautomatizovat.

139 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Jakub Dušek

Jasně, automatizace testování je super věc. Jest má vlastně vestavěný watcher, takže to můžeš nastavit dost jednoduše. Stačí spustit Jest s příznakem --watch, což ti umožní sledovat změny v souborech a automaticky spouštět testy pokaždé, když nějaký upravíš. Pokud používáš GraphQL, doporučuji napsat testy pomocí Apollo Test Suite nebo nějakého jiného vhodného frameworku pro testování GraphQL dotazů.

Další možností je použít nástroje jako jest-watch-typeahead nebo jest-watch-plant, které rozšiřují funkce watchera a dávají ti víc možností při spouštění testů. Taky se podívej na CI/CD nástroje jako GitHub Actions nebo Travis CI - ty můžou spouštět testy automaticky při každém pushnutí kódu.

Takže v podstatě: Jest s --watch, pár rozšíření pro lepší monitoring a možná i nějaký CI nástroj pro automatizaci v rámci celého workflow. Snad to pomůže!

124 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Anna Roubalová
GraphQL.cz/Články/Hot Reloading pro API
Nastavení automatických testů pro hot reloading v GraphQL aplikacíchV tomto článku se podíváme na to, jak nastavit automatické testy pro hot reloading v GraphQL aplikacích, aby se zajistila kvalita a stabilita vašeho A...
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2025
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky