GraphQL.cz/Fórum/Problémy s cachingem při hot reloadingu, jak na to?

Problémy s cachingem při hot reloadingu, jak na to?

Nedávno jsem začal pracovat na projektu, kde používáme GraphQL a hot reloading, ale narazil jsem na dost závažný problém s cachingem. Když dělám změny v kódu a uložím je, tak se mi někdy stane, že se neaktualizují data v aplikaci tak, jak bych očekával. Vypadá to, jako by se mi cache překrývala nebo zůstávala na starších hodnotách. Zkoušel jsem různé metody, jako je přidání hlaviček pro no-cache nebo nastavení timeoutu pro cache, ale ani to moc nepomohlo. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké zkušenosti s tímto problémem? Jaké techniky používáte pro zajištění toho, aby se po hot reloadingu správně načítala aktuální data? Mám obavy hlavně o uživatelskou zkušenost, protože to vypadá dost divně, když uživatel vidí staré informace i po změnách. Setkal se někdo z vás s něčím podobným? Existují nějaké speciální nástroje nebo pluginy, které by mohly pomoci optimalizovat caching při práci s GraphQL a hot reloadingem? Jaké jsou nejlepší praktiky pro nastavení cache politiky v tomto kontextu? Budu vděčný za každou radu.

164 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2024
Vojtěch Pospíšil

Zní to, jako bys měl problémy s cache v Apollo Clientu nebo jiném GraphQL klientu. Když děláš hot reload, tak se někdy stane, že stará data zůstanou v cache a neaktualizují se. Mě osobně pomohlo udělat pár věcí. Zkus použít metodu refetchQueries po mutaci, aby se ti znovu načetla data. Dobrý je taky nastavit policy fetch na 'network-only', což by mělo vždycky donutit klienta, aby šel pro nová data na server místo toho, aby bral to, co má v cache. Taky nezapomeň, že když vyvíjíš, můžeš mít v Apollo Clientu zapnutý dev mode, který ti může cache resetovat automaticky. Pokud používáš React, tak možná přehodnoť useQuery a useLazyQuery pro konkrétní dotazy. V některých případech může pomoct i ruční invalidace cache po úpravách. Jo a pokud máš možnost, tak si zkus pohrát s Apollo DevTools, tam uvidíš co se děje s cache a můžeš to lépe sledovat. Hlavně se snaž používat vhodné klíče pro cache a sleduj eventy, co se dějou. To by mělo pomoc s tou špatnou uživatelskou zkušeností.

169 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2024
Ladislav Sedláček

To, co popisuješ, je celkem běžný problém, když se hraješ s hot reloadingem a cachingem. Mě osobně docela pomohlo vyzkoušet různé strategie pro invalidaci cache. Zkus si nastavit cache policy tak, aby se při každém hot reloadu vymazala cache nebo aspoň aby se to pokusilo znovu načíst data z API. Podívej se na Apollo Client, pokud ho používáš, ten má nějaké nastavení pro cache, které můžeš doladit. Taky jsem slyšel, že přidání "fetchPolicy: 'no-cache'" nebo "fetchPolicy: 'network-only'" k dotazům může fungovat. Je to takový hack, ale občas to pomůže. Zkus taky zkontrolovat, jestli nemáš někde v komponentách napevno zafixované data nebo neaktualizuješ state správně po změnách. Jinak se dá říct, že sledování změn a proper error handling ti může dost pomoct. Někdy je dobré mít cache invalidaci nastavenou i na serverové straně, to pak zlepší celkovou synchronizaci dat. A pokud to nebude fungovat, tak zkus Google, často tam najdeš tipy jak kluci řešili podobné problémy.

155 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2024
Šárka Adámková

Měj na paměti, že caching u GraphQL může být dost ošemetný, zvlášť při hot reloadu. Zkus se podívat na nastavení klienta, který používáš. Například Apollo Client má možnost nastavit cache policy přímo na query, takže můžeš určit, jestli chceš fetchovat data z cache nebo je vždycky získat z API. Taky se ujisti, že máš správně nastavené subscriptions, pokud něco takového používáš, protože ty dokážou držet data aktuální.

Pokud se ti neaktualizují data, můžeš zkusit přidat unique ID k query - to by mělo způsobit, že se cache 'přepíše' s novějšími daty. Jinak bych doporučil zkusit nějaké dev tools pro debugging, co ti ukážou cache hit/miss a podobně.

Další věc je použití no-cache hlaviček v requestech. Mělo by to vyřešit problém s tím, že se ti načítají starý data. V některých případech to ale může být znát až při deployi na produkci.

Nezapomeň taky pravidelně vymazávat cache při vývoji. Někdy stačí restartovat server nebo vymazat cache v prohlížeči. Zkrátka buď opatrný s tím cachingem a sleduj dokumentaci nástrojů, který používáš.

167 slov
1.7 minut čtení
22. 11. 2024
Matěj Ševčík
GraphQL.cz/Články/Hot Reloading pro API
Jak řešit problémy s hot reloadingem v GraphQL projektechPraktické tipy a triky na odstranění nejčastějších problémů, které mohou nastat při implementaci hot reloadingu do vašeho GraphQL API.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2024
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky