GraphQL.cz/Fórum/Existuje nějaký free monitorovací nástroj pro GraphQL?

Existuje nějaký free monitorovací nástroj pro GraphQL?

V poslední době se čím dál víc věnuju GraphQL a začíná mě zajímat, jak vlastně monitorovat výkon a chování mých GraphQL API. Jsem si vědom toho, že potřebuju mít přehled o tom, jak jednotlivé dotazy fungují, kolik času zabírají, jaké jsou případné chyby a podobně. Slyšel jsem o různých placených nástrojích, ale chtěl bych se zeptat, jestli náhodou neexistuje něco zdarma, co by mi pomohlo s monitorováním. Hledám něco, co není příliš složité na nastavení a bude to fungovat i pro menší projekty. Máte někdo zkušenosti s free nástroji zaměřenými na monitory GraphQL? Co byste doporučili? Nebo je lepší se rovnou vrhnout do placených řešení? Vím, že existují různé knihovny a pluginy, ale nejsem si jistý, co by mohlo být nejlepší volbou pro moje potřeby. Budu rád za jakékoliv tipy nebo rady!

132 slov
1.3 minut čtení
20. 3. 2023
Antonín Beneš
Antonín Beneš

Existuje pár free nástrojů, co by ti mohly pomoct s monitorováním GraphQL. Jedním z nich je Apollo Engine, který má nějakou bezplatnou verzi, i když její možnosti jsou dost omezené. Další možností je GraphQL Voyager, což je spíš vizualizace, ale můžeš si tím udělat představu o tom, jak tvé API funguje. Pak jsou tu i knihovny jako graphql-extensions nebo apollo-server-plugin-response-cache, které ti můžou poskytnout nějaký základní monitoring. Co se týče placených řešení, tak to bych zatím neřešil, pokud teď začínáš a děláš menší projekty. Zkus tyhle free nástroje a uvidíš, jestli ti to stačí. Kdyby ne, pak můžeš přemýšlet o něčem dražším.

102 slov
1 minut čtení
1. 2. 2022
Daniela Šrámková
Daniela Šrámková

Podle mě je fajn vyzkoušet něco jako Apollo Studio, mají free verzi, která ti umožní sledovat výkon a analyzovat dotazy. Je to celkem intuitivní a pro menší projekty by to mělo stačit. Další možnost je třeba GraphQL Playground nebo Insomnia, které ti pomůžou s testováním a trošku ti poodhalí, co se děje pod kapotou. Taky můžeš zkusit nějaké logování přímo ve svém backendu, třeba pomocí middleware na měření času trvání dotazů. V zásadě, než skočíš do placených řešení, tak tyhle free nástroje můžou postačit, navíc když se ještě učíš. Záleží jak moc to chceš detailně sledovat. Tak třeba zkus něco z toho a uvidíš.

104 slov
1 minut čtení
4. 4. 2021
David Duchoň
David Duchoň

Existuje pár free nástrojů, co by ti mohly pomoct s monitorováním GraphQL. Zkus třeba Apollo Engine, to má zdarma nějaké základní funkce pro monitorování výkonu a chyb. Můžeš si s tím hrát a zjistit, jaké dotazy jsou pomalé a kde se vyskytují chyby. Další možnost je použít Prometheus v kombinaci s Grafanou. Sice to bude vyžadovat trošku víc nastavování, ale dostaneš dobrý přehled o metrikách. Pak je tu taky GraphQL-Logger, což je jednoduchá knihovna, co ti pomůže logovat dotazy a odpovědi. Ale jestli plánuješ větší projekt, tak asi nakonec skončíš u nějakého placeného řešení, protože to má víc funkcí a lepší support. Takže zkus tyhle free možnosti a uvidíš.

109 slov
1.1 minut čtení
29. 1. 2023
Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
Podobné otázky