Optimalizace GraphQL dotazu pro nestandardní datové struktury
Zdravím všechny, narazil jsem na problém při práci s GraphQL a chtěl bych se zeptat, jak nejlépe optimalizovat GraphQL dotaz, když mám nestandardní datovou strukturu. Mám databázi, která není úplně klasická, a musím říct, že se v ní trochu ztrácím. Vytvářím API pro aplikaci a snažím se dostat co nejvíc efektivní dotazy, ale moje datová struktura je hodně složitá a neodpovídá standardním schématům. Jak mám tedy přistoupit k optimalizaci? Mám třeba hodně vnořených typů a relací, a občas to způsobuje problémy s výkonem. Je lepší použít fragmenty nebo nějaké jiné techniky? Jak se dá snížit zátěž na server a přitom neztratit důležité informace? A co indexace nebo paginace, pomůže mi to v tomhle případě? Zkoušel jsem různé varianty dotazů, ale občas to prostě vrací příliš velké množství dat nebo naopak ne všechna potřebná. Taky by mě zajímalo, jestli má smysl udělat agregované dotazy nebo spíš vybrat konkrétní pole. Všechno to kolem GraphQL mě zajímá, ale musím říct, že s těmi nestandardními strukturami je to někdy oříšek. Díky za jakékoliv rady alebo zkušenosti!