GraphQL.cz/Fórum/Jak se vypořádat s neočekávanými daty v GraphQL a rychle upravit dotazy?

Jak se vypořádat s neočekávanými daty v GraphQL a rychle upravit dotazy?

Mám dotaz ohledně GraphQL a jak se s ním vyrovnat, když se objeví nějaká neočekávaná data. Jsem vývojář a poslední dobou se mi stává, že moje API vrací zprávy, které jsem vůbec nečekal. Například, když provádím dotaz na uživatelská data, občas dostanu navíc nějaké informace, které jsem si nepřál nebo jsem je neřešil. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, jak se s tím vypořádat? Je to docela frustrující situace, protože musím neustále upravovat své dotazy a filtry, abych vyloučil nevhodná data. Jak bych mohl rychleji reagovat na tyto změny struktury? Co byste doporučili využít pro efektivnější správu těchto neočekávaných dat? Existují nějaké osvědčené postupy nebo nástroje, které by mi mohly pomoci lépe strukturovat mé dotazy? A co když se ta data mění často? Jaký je nejlepší způsob, jak udržovat dotazy aktuální bez nutnosti neustálého přepisování? Ocenil bych také, kdyby někdo mohl sdílet své zkušenosti s tímto problémem. Někdy mám pocit, že se ztrácím v tom, jak získat správná data a hlavně jak je filtrovat tak, aby mi zůstala jen ta relevantní. Díky za jakékoliv rady alebo tipy!

180 slov
1.8 minut čtení
29. 7. 2022
Adam Kočí

Někdy se s těmi neočekávanými daty v GraphQL fakt potýkáme. Mě osobně pomáhá mít nějaké validace na klientské straně, aby se spíš odchytla data, co neodpovídají očekávanému formátu. Když se vrátí něco navíc, tak aspoň to nedám na uživatelské rozhraní. Taky bych doporučil používat nějaké typy a schema validation, což ti může pomoct lépe řídit, co vlastně očekáváš zpátky. Zkus se podívat na GraphQL Code Generator nebo Apollo Client, protože ty ti umí generovat typy z tvého schématu a pak to můžeš mít v kódu víc pod kontrolou. Když se struktura dat mění často, tak pravidelně aktualizuj tyto typy podle nového schématu a snaž se psát dotazy co nejvíc specificky, abys získal jen to, co potřebuješ. A zkus použít fragmenty pro opakující se části dotazů, abys nemusel pořád měnit celou strukturu. To ti ušetří dost času. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
15. 7. 2024
Magdaléna Šrámková

Když se ti v GraphQL začnou objevovat neočekávaná data, tak je to fakt otrava. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, co bych udělal, je, že bych si pořádně prozkoumal schéma API, ať víš, co všechno můžeš očekávat. Taky můžeš použít fragmenty pro opakované části dotazů, což ti usnadní úpravy. Když API neustále mění strukturu, tak si vytvoř nějaké utility funkce na zpracování dat, aby ses nemusel pořád vracet k dotazům. Můžeš třeba zavést nějaký wrapper kolem těch dat, kde si všechno filtruješ podle svých potřeb. A pokud se to moc mění, tak zvaž využití typového systému v TypeScriptu, pokud to ještě nemáš. To ti pomůže zachytit chyby dřív, než se dostanou do produkce. Nakonec sleduj změny v dokumentaci API a buď v kontaktu s vývojáři API, ať víš o změnách dřív, než tě překvapí. Tak snad ti to pomůže.

140 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Václav Žižka

Když se ti objevujou neočekávaný data v GraphQL, nejlepší je mít nějaký robustní způsob, jak to řešit. Zkus si vytvořit typy a schémata v klientovi, aby jsi přesně věděl, co očekávat. Můžeš použít i TypeScript pro lepší typovou kontrolu. Dobrý tip je i udělat si svoje "modely" dat, na který se můžeš spolehnout, a pak to porovnávat s tím, co ti API vrací. Pokud se struktura mění často, zvaž použít nějaký wrapper kolem GraphQL dotazů, kterej ti ty nechtěný data pomůže filtrovat. Taky si dej pozor na caching a error handling, aby ses vyhnul zbytečným úpravám. Mnoho lidí doporučuje i sledovat API dokumentaci nebo změny ve verzi API, abys věděl co se děje. To ti ušetří spoustu práce s úpravama dotazů. Takže shrnuto, dej si jasný schéma a modely, přidej error handling a sleduj změny v API.

137 slov
1.4 minut čtení
8. 6. 2024
Miroslava Burianová
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Optimalizace dotazů pro neočekávané struktury dat v GraphQLJak navrhnout GraphQL dotazy tak, aby efektivně pracovaly s dynamickými a měnícími se datovými strukturami a jak se vyhnout problémům při načítání nes...
1000 slov
10 minut čtení
30. 6. 2021
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky