GraphQL.cz/Fórum/Proč mi GraphQL dotaz vrací prázdný objekt, když data nemám v očekávaném formátu?

Proč mi GraphQL dotaz vrací prázdný objekt, když data nemám v očekávaném formátu?

Nedávno jsem se pustil do práce s GraphQL a narazil jsem na problém, který si nedokážu vysvětlit. Když jsem se pokusil provést dotaz na moje API, vrací mi to prázdný objekt. Zkoušel jsem to několikrát a pořád nic. Přitom jsem si dal pozor na správnou syntaxi dotazu a všechny potřebné parametry jsem tam měl. Ale jakmile se podívám na výsledky, vypadá to jako by se nic nenašlo. Možná je problém v tom, že data, která očekávám, nejsou ve správném formátu, ale fakt nevím, co přesně s tím dělat. Ujistil jsem se, že server běží a je dostupný, tak nevím, kde by mohla být chyba. Někdo mi říkal, že to může mít něco společného s tím, jak je definovaný schéma nebo jak jsou napsané resolvery, ale nejsem si jistý. Můžou být tyhle problémy způsobeny i špatně nakonfigurovanými datovými typy? Nebo je možné, že se něco pokazilo při komunikaci mezi frontendem a backendem? Klidně bych uvítal nějaké tipy nebo rady od vás, kdo s tím máte větší zkušenosti. Jaké jsou běžné chyby, které by mohly vést k tomu, že GraphQL vrací prázdný objekt? Jak bych měl postupovat při ladění tohoto problému? Díky za každou pomoc!

193 slov
1.9 minut čtení
9. 1. 2024
Hana Konečná

Můžeš mít pár problémů. První, co bych zkontroloval, je schéma – jestli máš správně definované typy a dotazy. Když se dotaz shoduje s definicí, ale data tam nejsou, může to znamenat, že resolver vrací prázdný výsledek. Zkus si projít logy serveru, jestli tam nejsou nějaké chyby při volání resolvers. Další věc je zkontrolovat, jestli máš správné parametry v dotazu a jestli se vůbec něco vrací z databáze. Někdy se stane, že dotaz neprojde kvůli špatně nastaveným datovým typům. Ověř si taky autentizaci/oprávnění – pokud nemáš přístup k datům, taky nic nedostaneš. A nakonec, zkus si udělat jednoduchý dotaz na všechny položky bez filtrů, abys viděl, jestli vůbec něco existuje. To ti může dost napovědět.

114 slov
1.1 minut čtení
26. 2. 2024
Anna Vacková

Můžeš mít víc problémů, co vedou k prázdnému objektu. Zkontroluj, jestli tvůj dotaz odpovídá schématu API – třeba jsi omylem napsal špatný název pole nebo úroveň. Další věc je, že resolvery můžou být špatně napsané nebo vrací prázdný výsledek, když nenajdou odpovídající data v databázi. Ujisti se, že se data, co se snažíš načíst, fakt v databázi nacházejí v očekávaném formátu. Někdy to může být i tím, že filtry, co používáš v dotazu, jsou příliš restriktivní. Nakonec zkontroluj logy serveru nebo API, jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky. Klidně si udělej jednoduchý dotaz bez filtrů, ať vidíš, co se vrátí. Takhle to můžeš postupně ladit.

105 slov
1.1 minut čtení
14. 4. 2023
Radek Vojtěch

Může být víc důvodů, proč ti GraphQL vrací prázdný objekt. Zkontroluj především schéma a resolvery, jak jsi zmínil. Pokud máš špatně definované datové typy nebo resolvery, tak to může klidně vést k tomu, že se data nevrátí tak, jak očekáváš. Zkus se podívat na to, co přesně tvůj resolver vrací – pokud tam není žádný výsledek nebo je v jiném formátu, GraphQL ti to prostě neukáže.

Taky se ujisti, že dotazuješ správné pole a že máš správně nastavené argumenty. Někdy může být problém i v tom, že server nevrací žádná data kvůli chybě v databázi nebo pokud data vůbec neexistují. Zkus si udělat logy v resolveru a zjistit, jestli se tam něco děje. A nakonec zkontroluj, jestli je server opravdu dostupný a jestli nemáš nějaké síťové problémy.

Takže shrnuto: ověř schéma, resolvery, dotazy a logy a měl bys přijít na to, co se děje.

144 slov
1.4 minut čtení
28. 2. 2023
Matěj Ševčík
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Optimalizace dotazů pro neočekávané struktury dat v GraphQLJak navrhnout GraphQL dotazy tak, aby efektivně pracovaly s dynamickými a měnícími se datovými strukturami a jak se vyhnout problémům při načítání nes...
1000 slov
10 minut čtení
30. 6. 2021
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky