GraphQL.cz/Fórum/Jak opravit chybu s neexistujícími uzly v GraphQL dotazech?

Jak opravit chybu s neexistujícími uzly v GraphQL dotazech?

Nedávno jsem narazil na dost nepříjemný problém s GraphQL, a to konkrétně s chybou, která se mi zjevuje při pokusu o vykonání dotazu. Mám dotaz, který se snaží získat data z několika různých uzlů, ale dostávám chybu, že některé z těchto uzlů neexistují. Zkoušel jsem projít dokumentaci, ale nedokázal jsem najít jasnou odpověď na to, jak takovou chybu opravit. Co by mohlo být příčinou toho, že se uzly nezobrazují? Je možné, že bych měl překontrolovat schéma nebo jestli mám správně definované relace mezi jednotlivými entitami? Mám pocit, že moje dotazy vypadají správně, ale podle chybového hlášení se zdá, že něco není v pořádku. Dále bych chtěl vědět, jestli existují nějaké nástroje nebo techniky, které by mi mohly pomoci lépe diagnostikovat tyto problémy. Jaké jsou vaše zkušenosti s opravou této chyby? Co byste doporučili dělat v případě, kdy uzly, které se snažím získat, neexistují nebo nejsou správně nastaveny? Předem díky za jakoukoli radu alebo zkušenost, rád se dozvím víc.

158 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2023
Marie Štěpánová

Zdar, tyhle chyby s neexistujícími uzly v GraphQL dotazech můžou být fakt otravný. První, co zkontroluj, je schéma – jestli tam máš ty uzly správně definovaný. Někdy se stane, že jsi třeba udělal překlep v názvu nebo se změnilo schéma a dotaz už prostě nefunguje. Dále se mrkni na relace mezi entitama, jestli tam nejsou nějaký nesrovnalosti, třeba chybějící ID nebo špatně nastavený vazby. Zkus taky použít GraphQL Playground nebo Insomnia, to ti může pomoct vidět, co všechno vrací server a jaká je struktura odpovědi. Když ti něco chybí, tak to obvykle ukáže přímo v chybovým hlášení. Pokud je to na backendu, tak zkontroluj logy serveru, někdy tam najdeš víc informací. Jinak se doporučuje i napsat testy pro ty dotazy, abys měl jistotu, že všechno hraje jak má. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2024
Ladislav Matoušek

Když dostáváš chybu ohledně neexistujících uzlů v GraphQL, tak to většinou znamená, že něco není v pořádku se schématem nebo daty, co se snažíš dotazovat. Zkontroluj, jestli máš správně nastavené všechny relace a jestli uzly, které požaduješ, skutečně existují v databázi. Můžeš si taky projít logy serveru, abys zjistil, jestli se něco nezvládlo při načítání dat. Rozhodně doporučuju zkontrolovat i resolvery – jestli správně vrací data a pracují s očekávanými typy. Pokud používáš nějaké nástroje jako Apollo Client nebo GraphiQL, můžeš tam vidět víc detailů k těm chybám. A ještě jedna věc, zkus odpovědět na dotazy postupně – třeba se ti podaří najít, který konkrétní uzel dělá problémy. To pomůže ti zúžit hledání a opravit to rychleji.

117 slov
1.2 minut čtení
19. 3. 2024
Emil Rozsypal

Zní to, že máš problém s GraphQL a neexistujícími uzly. Tohle se často stává, když máš špatně nastavené relace nebo jsi zapomněl na nějaké uzly ve schématu. Zkus zkontrolovat, jestli ty uzly, co se snažíš dotazovat, vůbec existují v databázi. Můžeš se podívat na resolvery – jestli vrací správné hodnoty a jestli nejsou třeba podmínky, které by mohly bránit načtení dat.

Zkus taky použít GraphQL Playground nebo Apollo Client DevTools, to ti může pomoct zjistit, co vlastně dotaz vrací. Někdy je dobré rozložit ten dotaz na menší části a vyzkoušet to po jednom, abys viděl, kde se to láme. A nezapomeň na cache, pokud používáš Apollo Client – může tam být zastaralá data.

Na závěr bys měl projít i dokumentaci ke GraphQL a zjistit, jestli máš správně nastavené typy a relace. Když něco nefunguje a jsi si jistý, že všechno děláš správně, možná se podívej na issue tracker nebo fór komunita kolem frameworku, co používáš. Hodně štěstí!

155 slov
1.6 minut čtení
28. 5. 2024
Václav Štefan
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Řešení problémů s odkazy na neexistující uzly v dotazech: Jak se vyhnout chybám a zlepšit uživatelské rozhraníPodívejte se, jak efektivně řešit odkazy na neexistující uzly v GraphQL dotazech a jak předejít chybám při vykreslování uživatelského rozhraní.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky