GraphQL.cz/Fórum/Proč se mi zobrazuje hláška o chybě při pokusu o načtení dat a jak to vyřešit?

Proč se mi zobrazuje hláška o chybě při pokusu o načtení dat a jak to vyřešit?

Nedávno jsem začal experimentovat s GraphQL a narazil jsem na problém, který mě opravdu trápí. Když se pokouším načíst data z mého GraphQL API, stále mi vyskakuje hláška o nějaké chybě. Nejdřív jsem si myslel, že je to jenom drobný nedostatek v kódu, ale i po několika úpravách se nic nezměnilo. Zjistil jsem, že chyba může být způsobena různými faktory, jako je špatný dotaz, chyba na serveru nebo dokonce i problém s autentizací. Zkoušel jsem prozkoumat dokumentaci a hledat řešení na fórech, ale moc jsem nepochodil. Co by mohlo být příčinou této chyby? Nevíte, co může způsobovat takovéto problémy při pokusu o načtení dat? Je možné, že mám něco špatně nastavené v konfiguraci serveru nebo klienta? Jaké kroky bych měl podniknout k diagnostice a vyřešení tohoto problému? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás měl podobné potíže a jak jste je zvládli. Každá rada nebo tip by mi opravdu pomohly, protože jsem teď už trochu frustrovaný tímto neustálým odmítáním načítání dat. Děkuji předem za jakoukoli pomoc!

167 slov
1.7 minut čtení
3. 1. 2024
Blanka Vašková

Někdy může být problém s tím, jak se dotazuješ na API. Zkus zkontrolovat, jestli máš správnou strukturu dotazu, nebo jestli nevynecháváš nějaké povinné argumenty. Můžeš taky zkusit použít GraphQL Playground nebo něco podobnýho, abys viděl, jaké odpovědi dostáváš. Pokud je tam problém s autentizací, ujisti se, že posíláš správné tokeny nebo hlavičky, co server vyžaduje.

Dál bys mohl zkusit podívat do logů serveru, jestli tam není nějaká konkrétní chyba. Někdy se stane, že server narazí na něco, co nedokáže zpracovat a vrátí chybu bez jasného vysvětlení. A pokud jsi nedávno měnil nějaké nastavení v serveru nebo v klientovi, tak to může být taky příčina.

A ještě jedna věc - občas se stává, že verze knihoven, co používáš, nejsou kompatibilní. Zkontroluj si verze a případně je aktualizuj. Když to všechno prozkoumáno a pořád nic, tak bych doporučil hledat konkrétní chybové hlášení online, většinou někdo už měl stejný problém a našel řešení.

150 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Bohuslav Kotek

Těžko říct, co přesně je špatně, ale zkusím pár tipů. První věc, co bys měl zkontrolovat, je syntaxe tvého GraphQL dotazu. I malá chyba může způsobit, že API neodpovídá tak, jak má. Dál se mrkni na server - jestli běží, nebo jestli tam nemáš nějaký bug v resolveru. Zkontroluj taky hlavičky požadavku, jestli posíláš správné tokeny pro autentizaci. Můžeš použít GraphiQL nebo Postman pro testování dotazů a zjištění, jestli je problém na klientovi nebo serveru. A pokud máš nějaké logy na serveru, tak se na ně podívej. Třeba tam najdeš víc informací o tom, co se děje. Měj na paměti, že i špatná verze knihoven může zlobit, tak se ujisti, že máš všechno aktuální. Snad ti to pomůže!

118 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2024
Pavla Kratochvílová

Může to být fakt spoustu věcí. Zkus se podívat, jestli máš správně nastavený endpoint pro API, občas je chyba jen v špatné URL. Taky zkontroluj, jestli dotaz, co posíláš, je správný – třeba špatný název pole nebo typu a tak. Můžeš zkusit poslat dotaz přes GraphQL Playground nebo nějaký klientský nástroj, abys viděl, co ti server vrací.

Pokud tam máš autentizaci, ujisti se, že token je platný. Případně zkus, jestli to funguje bez ní. A pokud máš na serveru nějaký logy, podívej se tam na chybové hlášky – ty ti můžou dost pomoct k odhalení problému.

Taky nezapomeň na CORS, pokud to testuješ z prohlížeče a server nemá správně nastavené hlavičky, tak ti to taky může házet chyby. Je toho fakt hodně, co může selhat, ale když si projdeš tyhle základní věci, mohlo by to ulevit od frustrace.

138 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2023
Natálie Řezáčová
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Řešení problémů s odkazy na neexistující uzly v dotazech: Jak se vyhnout chybám a zlepšit uživatelské rozhraníPodívejte se, jak efektivně řešit odkazy na neexistující uzly v GraphQL dotazech a jak předejít chybám při vykreslování uživatelského rozhraní.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky