GraphQL.cz/Fórum/Jak zjistit chybějící uzly v GraphQL dotazech?

Jak zjistit chybějící uzly v GraphQL dotazech?

Potřeboval bych radu ohledně mého používání GraphQL. V poslední době jsem měl problém s tím, že některé údaje, které bych měl dostávat zpět z mých dotazů, se nevrací. Předpokládám, že možná některé uzly v těchto dotazech nemám správně nastavené nebo prostě chybí. Jak mohu efektivně zjistit, které konkrétní uzly mi chybí? Existují nějaké nástroje nebo metody, kterými bych mohl snadno ověřit, zda jsem na něco nezapomněl? Uvažoval jsem o prohlížení schématu, ale nejsem si úplně jistý, jestli to bude stačit. Také by mě zajímalo, jestli máte tipy na to, jak se vyhnout podobným problémům v budoucnu. Někdy mám pocit, že se v tom množství dat a vztahů ztrácím a potřeboval bych nějaký systém nebo přístup, který by mi pomohl lépe navigovat mezi všemi těmi uzly a atributy. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto? Ocenil bych jakékoli rady nebo doporučení!

139 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2024
Václav Němec

Zjistit chybějící uzly v GraphQL dotazech může být fakt oříšek. Doporučuji začít tím, že si projdeš schéma API, protože tam obvykle najdeš všechny dostupné typy a jejich vztahy. Můžeš použít GraphQL Playground nebo Apollo Client DevTools, který ti ukáže strukturu a jaké dotazy jsou povolené. Další věc, co pomáhá, je si napsat testovací dotazy na různé úrovně a postupně je rozšiřovat, abys viděl, co se vrací a co ne. Snaž se logicky rozdělovat uzly a přidávat atributy jeden po druhém. V budoucnu by ses mohl zaměřit na dokumentaci, udržovat ji aktuální a třeba si i dělat diagramy vztahů mezi daty. To by mohlo pomoct ti ujasnit, kde co najít a vyhnout se frustraci s chybějícími informacemi.

116 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2024
Zdeňka Jirásková

Když ti chybí data v GraphQL dotazech, je dobrý začít prozkoumávat schéma API. Nejdřív zkontroluj, jestli dotazuješ všechny potřebný uzly a jestli máš správně definovaný typy. Můžeš taky použít GraphiQL nebo jiný nástroj, co ti ukáže strukturu schématu a pomůže ti pochopit, co všechno můžeš získat.

Jinak doporučuji udělat si checklist uzlů, který pravidelně kontroluješ, aby ses ujistil, že nic nezapomínáš. A třeba zkus používat fragmenty na opakující se části dotazů, to ti pomůže mít přehlednější kód a vyhnout se chybám.

Pokud máš složitější datové struktury, častěji testuj dotazy a sleduj odpovědi na konzoli nebo v logu, abys viděl, co se vrací. Až se s tím víc vypořádáš, uvidíš, že to bude snazší. Nezapomeň taky na dokumentaci ke GraphQL knihovnám, často tam najdeš užitečné tipy a příklady.

128 slov
1.3 minut čtení
24. 11. 2024
Zdeňka Jirásková

Zkus se podívat na GraphQL Playground nebo Insomnia, obojí ti umožní prozkoumávat schéma a vidět, jaké uzly a atributy tam vlastně jsou. Můžeš si to tam rozklikávat a zjistit, co všechno máš k dispozici. Taky doporučuji použít introspekci schématu, aby ses podíval, jaké typy a pole můžeš dotazovat. Občas stačí prostě udělat jednoduchý dotaz na celý objekt, abys zjistil, co ti chybí.

Jinak se snaž v dokumentaci sledovat změny. Když se něco mění ve schématu, můžeš na to narazit. Co se týče budoucna, zkus si psát vlastní dokumentaci nebo si vyrob nějaký diagram pro vztahy mezi objekty, to může dost pomoct v orientaci. Taky si dělej poznámky k tomu, co používáš, abys se pak nemusel vracet zpět a zjišťovat, co jsi zapomněl.

121 slov
1.2 minut čtení
28. 8. 2024
Irena Šimůnková
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Řešení problémů s odkazy na neexistující uzly v dotazech: Jak se vyhnout chybám a zlepšit uživatelské rozhraníPodívejte se, jak efektivně řešit odkazy na neexistující uzly v GraphQL dotazech a jak předejít chybám při vykreslování uživatelského rozhraní.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky