GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když se mi podaří najít zranitelnosti v GraphQL API?

Co dělat, když se mi podaří najít zranitelnosti v GraphQL API?

Když se mi podaří najít zranitelnosti v GraphQL API, mám v hlavě spoustu otázek. Jak postupovat dál? Měl bych je nahlásit poskytovateli API, nebo je raději opravit sám? Co když se moje nálezy dostanou do nesprávných rukou nebo na veřejnost? Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší postupy pro hlášení těchto zranitelností a jestli existují nějaké etické standardy, které bych měl dodržovat. Také mě zajímá, jestli by mi mohli za nález zaplatit, jako v programu odměn za bugy, nebo je to spíš o dobrém jménu a přístupu k bezpečnosti? Jak se tedy chovat v takové situaci? Je dobré mít vše zdokumentované a udělat si poznámky o tom, co jsem našel, nebo to nemá smysl? A co když zjistím, že zranitelnost je vážná a může ohrozit uživatele? Jak nejlépe chránit data a uživatelské informace před potenciálním zneužitím? Bude lepší informovat o problému i uživatele, nebo to nechat na provozovateli API? Víte někdo, jaké kroky by měly následovat a jak se postavit k takové situaci, abych jednal správně a eticky?

167 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
Vladimír Matoušek

Když najdeš zranitelnosti v GraphQL API, nejlepší je to nahlásit poskytovateli. Většina firem má nějaký postup pro hlášení bezpečnostních problémů, takže se podívej na jejich web nebo kontaktuj jejich podporu. Opravit je sám bys neměl, protože bys mohl nechtěně způsobit víc škody. Je dobrý mít všechno zdokumentované – poznámky o tom, co jsi našel, jak jsi to našel a jak to funguje. To ti pomůže při hlášení a budeš mít důkazy o svých nálezech.

Pokud je ta zranitelnost vážná, určitě informuj poskytovatele co nejdřív. O uživatelích bys měl přemýšlet, ale to už by měla vyřešit firma – oni mají většinou lépe nastavené kanály pro komunikaci se zákazníky.

Co se týče programů odměn za bugy, je fakt, že některé firmy za nalezení zranitelností platí, ale ne všechny. I pokud nenabízejí peníze, můžeš získat dobré jméno v komunitě nebo třeba nějaké ocenění.

A hlavně – drž to pod pokličkou do doby, než to nahlásíš. Nenechávej informace volně přístupné, aby se nedostaly k těm špatným lidem.

161 slov
1.6 minut čtení
30. 6. 2024
Helena Matějková

Když najdeš zranitelnosti v GraphQL API, prvně si to pečlivě zdokumentuj. Zapiš si, co jsi našel, jaké byly kroky k tomu a co to může znamenat pro bezpečnost. Nahlásit to poskytovateli API je asi nejlepší cesta, ale dbej na to, aby ses držel etických standardů. Většina firem má bug bounty programy, takže bys mohl dostat odměnu za svůj nález. Nicméně, pokud je zranitelnost vážná, můžeš uvažovat o tom, jak ochránit uživatele – třeba je varovat, ale většinou je lepší nechat to na provozovateli. Rozhodně se vyhýbej tomu, aby se tvoje nálezy dostaly na veřejnost, dokud to nenahlásíš správným lidem. Chovej se odpovědně a snaž se o spolupráci s firmou. To, co jsi našel, může být citlivé, takže mysli na ochranu dat. A jo, rozhodně mít vše zdokumentované a jasno v tom, co jsi udělal.

134 slov
1.3 minut čtení
2. 5. 2024
Viktor Kalous

Když najdeš zranitelnost v GraphQL API, první věc, co bys měl udělat, je to dobře zdokumentovat. Zapiš si, co jsi našel, jak jsi to našel, a ideálně i jak by to šlo zneužít. Pak bych doporučil kontaktovat poskytovatele API. Většina firem má nějaký způsob, jak nahlásit bezpečnostní chyby, a mnohdy nabízejí odměny za bugy. Nechceš přece riskovat, že tvoje nálezy se dostanou na veřejnost dřív, než to firma stihne opravit. Pokud je zranitelnost vážná a ohrožuje uživatele, určitě bys měl na to upozornit poskytovatele a nechat na nich rozhodnutí, jestli informovat uživatele nebo ne. Zabezpečení informací a ochranu dat by měli řešit oni. Drž se etických standardů a nevydávej informace o chybě veřejně, dokud to není správně vyřešené. Je lepší být transparentní a jednat správně.

125 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2023
Karolína Malá
GraphQL.cz/Články/Mobilní aplikace a GraphQL
Bezpečnostní tipy pro GraphQL API v mobilních aplikacíchZjistěte, jak zabezpečit vaše GraphQL API proti běžným útokům a chránit tak citlivá data uživatelů. Efektivní strategie a doporučení pro vývojáře.
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2021
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky