GraphQL.cz/Fórum/Problémy s načítáním dat přes GraphQL

Problémy s načítáním dat přes GraphQL

Při práci na mé aplikaci jsem narazil na dost frustrující problém s načítáním dat přes GraphQL. V podstatě to vypadá tak, že když se pokusím provést dotaz na API, někdy se data načtou bez problémů, ale jindy mi to vrátí chybu nebo se to načítá extrémně pomalu. Zkoušel jsem různé dotazy a i když mám pocit, že je všechno správně napsané, něco nefunguje tak, jak by mělo. Navíc nevím, jestli je problém na straně serveru nebo klienta. Četl jsem něco o optimalizaci dotazů a o tom, jak správa dat může ovlivnit výkon, ale pravda je, že se v tom ztrácím. Mám vyzkoušet nějaké konkrétní techniky pro ladění výkonu nebo byste doporučili něco jiného? Taky mě zajímá, jestli má někdo zkušenosti s chybovými hlášeními, které se občas objeví – co vlastně znamenají a jak je řešit? Je tu vůbec nějaký způsob, jak efektivně diagnostikovat tyto problémy s načítáním? Rád bych slyšel vaše názory a případné tipy, co by mohlo pomoct. Děkuju!

160 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2022
Nikola Valentová

Když máš problém s načítáním dat přes GraphQL, tak bych doporučil začít kontrolou několika věcí. Zjisti, jestli ti server vrací nějaké chybové hlášení – to může hodně napovědět. Často jsou tam informace, co se pokazilo. Zkus si také zkontrolovat, zda dotazy nejsou příliš složité nebo jestli nevyžadují víc dat, než je potřeba. To by mohlo zpomalit odpověď. Můžeš zkusit optimalizovat dotazy tím, že omezíš vracené pole na to opravdu nutné. Jestli ti to pořád blbne, mrkni na server a logy – tam můžeš najít další stopy o problémech s výkonem nebo timeouty. A nezapomeň, že síťové problémy taky můžou dělat neplechu. Pokud máš možnost, testuj to na lokále a porovnej to s produkcí. Taky bych se podíval na nástroje pro sledování výkonu API, třeba Apollo Client nebo něco podobného ti může pomoct zjistit, co přesně se děje. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 3. 2024
Helena Hradilová

Takže, tohle se děje hodně, když máš s GraphQL problémy. Často to může být kvůli špatně napsaným dotazům, nebo server prostě nestíhá, když má moc požadavků na jednou. Zkus si zkontrolovat, jestli nemáš nějaké „n+1“ problémy, což znamená, že zaplňuješ server spoustou malých dotazů místo jednoho většího. Můžeš taky zkusit použít caching pro snížení zatížení API.

Pokud jde o chyby, tak ty často ukazují na to, co se děje špatně – třeba špatné parametry nebo neexistující pole. Zkus si na serveru povolit logování, abys viděl přesně, co se děje v momentě, kdy dotaz selže.

Dále je dobrý podívat se na timeouty a limitace API – pokud to trvá moc dlouho, můžeš dostat chybu. A nezapomeň testovat dotazy v GraphQL Playgroundu nebo Insomnii, protože tam ti ukáže víc informací o tom, co je špatně.

Jo a určitě se podívej na datové struktury a optimalizuj je podle potřeb tvé aplikace. Jak říkám, hodně věcí může způsobit zpomalení nebo chyby, ale pokud budeš ladit a sledovat logy, tak bys měl přijít na to, kde je problém.

173 slov
1.7 minut čtení
8. 9. 2024
Daniela Bartošová

Zní to, jako bys měl pár problémů s GraphQL. Občas může být problém na serveru nebo na klientské straně, to se těžko poznává. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně nastavené timeouty a jestli API není přetížené. Můžeš taky zkusit monitorovat výkon serveru, třeba pomocí nějakého toolu jako Apollo Engine nebo jiný profiler. Co se týče chybových hlášení, tak se podívej, co přesně ti to vrací – většinou tam bude nějaký kód nebo zpráva, která může napovědět, co se děje. Možná je problém ve tvých dotazech, pokud jich posíláš moc najednou, tak to může zpomalit odpověď. Optimalizace dotazů je klíčová - zkus se podívat na fragmenty a jak spravuješ data. Jinak ještě zkontroluj verzi GraphQL serveru a klienta – někdy jsou tam bugy, co můžou způsobovat problémy. Hodně štěstí!

127 slov
1.3 minut čtení
7. 9. 2023
Adam Štěpánek
GraphQL.cz/Články/Mobilní aplikace a GraphQL
Nejčastější chyby při implementaci GraphQL v mobilních aplikacíchProzkoumejte běžné chyby, kterých se vývojáři dopouštějí při použití GraphQL v mobilních aplikacích, a získejte užitečné tipy, jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
25. 10. 2022
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky