GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu omezit počet polí, které GraphQL vrací?

Jak mohu omezit počet polí, které GraphQL vrací?

Dobrý den, zajímá mě, jakým způsobem se dají omezit data, která GraphQL vrací. Mám na mysli situaci, kdy mám dotaz, který mi vrací spoustu informací, ale ve skutečnosti potřebuji jen několik vybraných polí. Je možné to nějak udělat přímo v dotazu, aby se vrátily pouze ty potřebné informace? Přemýšlím nad tím, jak by to mohlo ovlivnit výkon aplikace a zda je to nějaký standardní postup v GraphQL. Narazil jsem na zmínky o tom, že by se měly používat fragmenty nebo něco podobného, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje a jestli je to tou správnou cestou. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké další techniky nebo best practices pro optimalizaci dotazů v GraphQL a snížení množství dat, která se vrací. Předem díky za vaše rady a tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2024
Štěpán Vaculík

Omezení počtu polí, co GraphQL vrací, se dělá přímo v dotazu. Místo toho, abys volal celý objekt, tak si prostě vybereš jen ty pole, co potřebuješ. Například, pokud máš dotaz na uživatele, můžeš napsat něco jako query \{ user \{ id name \} \} a vrátí ti jen ID a jméno, místo všech dat o uživateli. To fakt zlepší výkon, protože se přenáší méně dat.

Fragmenty jsou fajn na opakované části dotazů, ale pro jednoduché případy to není nutný. Prostě si to napiš tak, jak to potřebuješ.

Další tipy - snaž se minimalizovat vnořené dotazy a přemýšlej o paginaci nebo filtrování, když máš hodně dat. To ti taky pomůže dostat zpět jen to zásadní a ušetřit bandwidth. V principu, čím specifikovanější dotaz, tím méně dat a lepší výkon.

128 slov
1.3 minut čtení
20. 4. 2023
Václav Špaček

Když chceš omezit, co ti GraphQL vrací, tak to můžeš udělat přímo v dotazu. Místo toho, abys volal všechny možné pole, tak si prostě vyber jen to, co potřebuješ. Například, pokud máš entitu "uživatel", můžeš napsat dotaz takhle:

query \{ 
  uzivatel(id: 1) \{ 
    jmeno 
    email 
  \} 
\}

Tímto způsobem si vezmeš jen jméno a email, a ne celou hromadu dalších dat. To je běžný postup a určitě ti to ušetří nějaký ten výkon.

Ty zmíněné fragmenty se používají, když máš vícero dotazů, co sdílí stejná pole, abys nemusel psát to samé dokola. Takže pokud máš víc uživatelů a chceš stejné informace, uděláš fragment a pak ho použiješ.

Jinak ještě můžeš zkoumat techniky jako pagination nebo filtering, pokud máš velké množství dat. To by ti taky mohlo pomoct s výkonem a snížením počtu vracených dat. Takže jo, vybírej si co potřebuješ a využívej tyhle triky.

152 slov
1.5 minut čtení
17. 8. 2024
Ivana Veselá

Dotazy v GraphQL jsou fakt flexibilní a můžeš si vybrat přesně, co chceš. Když děláš dotaz, tak místo toho, aby sis vzal celý objekt, můžeš prostě napsat jen ta pole, která potřebuješ. Třeba místo query pro celého uživatele, kde bys dostal jméno, email, adresu atd., si můžeš říct: "Chci jen jméno a email". Takže dotaz může vypadat třeba takto: query \{ user \{ name email \} \}.

Tohle ti pomůže snížit množství dat, co se vrací a tím pádem i zlepšit výkon. Fragmenty jsou fajn na opakující se části dotazů, ale pokud potřebuješ jen pár polí, tak to není nutné. Zkus se také zamyslet nad paginací – pokud vracíš seznamy, je lepší je rozdělit na menší kousky.

A ještě jedna věc – sleduj, jaké dotazy posíláš na server, protože zbytečně složité dotazy můžou být pomalý. Mít v hlavě tyto techniky ti hodně pomůže optimalizovat aplikaci.

147 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2024
Libor Kalous
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
GraphQL a REST: Jak zvládnout problém nadbytečných dat?Prozkoumejte, jak GraphQL efektivně řeší problém nadbytečných dat v porovnání s REST API. Zjistěte, jak tyto technologie fungují a jak mohou zlepšit v...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky