Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?
Zajímalo by mě, které API je vlastně rychlejší, jestli GraphQL nebo REST. Já sám mám nějaké zkušenosti s REST, ale teď se snažím pochopit, jak to funguje u GraphQL. Když jsem se díval na porovnání těchto dvou technologií, tak jsem narazil na spoustu informací o tom, jak GraphQL umožňuje získat jen ta data, která skutečně potřebuju, což mi přijde jako výhoda. U REST musím často volat vícero endpointů, abych získal všechny potřebné informace a to může být dost zdlouhavé. Na druhou stranu, slyšel jsem názory, že REST může být v některých případech efektivnější, protože už je léta zavedený a spousta frameworků s ním pracuje bez problémů. Může to být také o tom, jak dobře je API navržené a optimalizované. Mě by zajímalo, jestli má někdo konkrétní zkušenost s tímto porovnáním v reálných projektech. Jak to dopadlo u vás? V čem vidíte hlavní rozdíly v rychlosti? Je to otázka implementace, nebo je to prostě tak, že GraphQL je přirozeně rychlejší? Jak se to promítá do výkonu aplikací? Slyšel jsem i o různých technikách ke zvýšení výkonu pro obě technologie, ale pořád nevím, co je lepší volba pro moderní vývoj. Myslím si, že bych chtěl slyšet více názorů od lidí, kteří pracují s těmito technologiemi na denní bázi.