GraphQL.cz/Fórum/Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?

Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?

Zajímalo by mě, které API je vlastně rychlejší, jestli GraphQL nebo REST. Já sám mám nějaké zkušenosti s REST, ale teď se snažím pochopit, jak to funguje u GraphQL. Když jsem se díval na porovnání těchto dvou technologií, tak jsem narazil na spoustu informací o tom, jak GraphQL umožňuje získat jen ta data, která skutečně potřebuju, což mi přijde jako výhoda. U REST musím často volat vícero endpointů, abych získal všechny potřebné informace a to může být dost zdlouhavé. Na druhou stranu, slyšel jsem názory, že REST může být v některých případech efektivnější, protože už je léta zavedený a spousta frameworků s ním pracuje bez problémů. Může to být také o tom, jak dobře je API navržené a optimalizované. Mě by zajímalo, jestli má někdo konkrétní zkušenost s tímto porovnáním v reálných projektech. Jak to dopadlo u vás? V čem vidíte hlavní rozdíly v rychlosti? Je to otázka implementace, nebo je to prostě tak, že GraphQL je přirozeně rychlejší? Jak se to promítá do výkonu aplikací? Slyšel jsem i o různých technikách ke zvýšení výkonu pro obě technologie, ale pořád nevím, co je lepší volba pro moderní vývoj. Myslím si, že bych chtěl slyšet více názorů od lidí, kteří pracují s těmito technologiemi na denní bázi.

206 slov
2.1 minut čtení
9. 9. 2023
Lenka Stehlíková

Není to úplně černobílé. Mám zkušenosti s oběma, a fakt je, že každé má svoje plusy a mínusy. GraphQL je super v tom, že ti umožní získat přesně ta data, co potřebuješ, takže často ušetříš na počtu volání. To může být rychlejší, zvlášť když potřebuješ spojit víc dat z různých zdrojů. Ale jak říkáš, REST má tu výhodu, že je zavedený a spousta lidí zná jeho best practices. Pokud máš dobře navržené REST API, tak může být stejně efektivní. Záleží na konkrétní implementaci a jak moc je API optimalizované. Když se podíváš na výkon, tak i caching a další techniky můžou udělat velkej rozdíl u obou. Takže možná je lepší se zaměřit na to, co tvůj projekt potřebuje víc než jen srovnávat technologie. Každopádně doporučuju si to vyzkoušet v praxi a zjistit, co ti sedne víc.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 11. 2024
Karel Slavík

Když to beru ze svých zkušeností, tak rychlost je fakt hodně o tom, jak to máš navržené. GraphQL ti dává možnost získat přesně ta data, co potřebuješ, takže se vyhneš zbytečným požadavkům, což může urychlit načítání. Na druhou stranu, když máš REST API s dobře optimalizovanými endpointy, může být celkem rychlé taky. Záleží na tom, jak máš strukturované data a kolik jich potřebuješ najednou.

U GraphQL je výhoda, že můžeš udělat jeden dotaz a dostat všechno v jednom balíku. U REST to často znamená víc požadavků a to může zpomalit načítání. Ale zase, pokud je API špatně navržené, GraphQL ti moc nepomůže.

Každopádně mám pocit, že pokud děláš něco složitějšího, tak GraphQL ti může dát víc flexibility a možná i lepší výkon při správném použití. Naopak REST je zavedený a dobře podporovaný v mnoha frameworkech. Takže záleží na projektu a co potřebuješ. Osobně bych šel do toho, co je pro daný úkol nejvhodnější.

152 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Soňa Khýrová

Co se rychlosti týče, tak to záleží na konkrétním případě. GraphQL má výhodu v tom, že ti umožňuje dotáhnout přesně ta data, co potřebuješ, takže nemusíš dělat spoustu zbytečných volání jako u REST. Ale na druhou stranu, pokud je REST API dobře navržený, může být taky dost rychlý. Často se říká, že REST je jednodušší na cachování, což může výkon zvýšit.

Osobně jsem měl zkušenost s projektem, kde jsme měli GraphQL a po optimalizaci dotazů to frčelo fakt pěkně. Ale při prvním nasazení to byla spíš katastrofa, protože jsme to měli neefektivně nastavené a volali jsme jedno API za druhým. U REST jsem viděl podobné problémy, když nebyly endpointy dobře strukturované. Takže jako v mnoha případech – hodně záleží na návrhu a implementaci API.

Vzhledem k tomu, že se technologie vyvíjejí, tak je asi nejlepší mít na paměti specifické potřeby projektu a zvolit to, co ti víc sedí. V praxi obě mají své výhody a nevýhody.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Štěpán Řezník
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
Optimalizace výkonu: Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?V tomto článku se podíváme na srovnání výkonu mezi GraphQL a REST API včetně benchmarků a doporučení pro optimalizaci aplikací. Zjistíme, kdy použít k...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2023
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky