Jaké API je rychlejší pro mobilní appky – GraphQL nebo REST?
Zajímalo by mě, co si myslíte o rychlosti API pro mobilní aplikace. Jsem vývojář a momentálně zvažuju, jestli se pustit do GraphQL nebo zůstat u klasického RESTu. Mám pocit, že GraphQL slibuje větší flexibilitu a možnost načítat jen ta data, která skutečně potřebuju, což by mohlo urychlit načítání a snížit objem přenášených dat. Ale zase mám v hlavě starou dobrou REST architekturu, která byla vždycky tak nějak standardní a stabilní. Jak to vidíte vy? Je opravdu GraphQL rychlejší než REST, nebo jsou to jenom marketingové triky? A co třeba latence při používání těchto technologií v mobilních aplikacích? Setkal se někdo s nějakým reálným testem, který by to porovnával? Jaké máte zkušenosti s implementací obou technologií v praxi? Myslíte si, že pro menší projekty má smysl používat GraphQL, nebo by bylo lepší držet se osvědčeného RESTu? Co třeba výkon a zátěž serveru? A co caching? Jak to funguje u GraphQL ve srovnání s RESTem? Taky mě zajímá, jak je to s dokumentací a podporou – je snadné najít zdroje k učení pro obě technologie? Vím, že otázka je hodně široká, ale budu rád za jakékoli názory a zkušenosti. Díky!