GraphQL.cz/Fórum/Jaké API je rychlejší pro mobilní appky – GraphQL nebo REST?

Jaké API je rychlejší pro mobilní appky – GraphQL nebo REST?

Zajímalo by mě, co si myslíte o rychlosti API pro mobilní aplikace. Jsem vývojář a momentálně zvažuju, jestli se pustit do GraphQL nebo zůstat u klasického RESTu. Mám pocit, že GraphQL slibuje větší flexibilitu a možnost načítat jen ta data, která skutečně potřebuju, což by mohlo urychlit načítání a snížit objem přenášených dat. Ale zase mám v hlavě starou dobrou REST architekturu, která byla vždycky tak nějak standardní a stabilní. Jak to vidíte vy? Je opravdu GraphQL rychlejší než REST, nebo jsou to jenom marketingové triky? A co třeba latence při používání těchto technologií v mobilních aplikacích? Setkal se někdo s nějakým reálným testem, který by to porovnával? Jaké máte zkušenosti s implementací obou technologií v praxi? Myslíte si, že pro menší projekty má smysl používat GraphQL, nebo by bylo lepší držet se osvědčeného RESTu? Co třeba výkon a zátěž serveru? A co caching? Jak to funguje u GraphQL ve srovnání s RESTem? Taky mě zajímá, jak je to s dokumentací a podporou – je snadné najít zdroje k učení pro obě technologie? Vím, že otázka je hodně široká, ale budu rád za jakékoli názory a zkušenosti. Díky!

188 slov
1.9 minut čtení
13. 10. 2024
Jaroslav Nečas

Rychlost API závisí hodně na konkrétním použití a implementaci. GraphQL má tu výhodu, že můžeš dotáhnout jen potřebná data, což může ušetřit šířku pásma a zrychlit načítání, hlavně když potřebuješ různé struktury dat v různých situacích. Na druhou stranu REST je jednodušší a stabilnější, dobrý pro menší projekty, kde nepotřebuješ extra flexibilitu. Latence může být problém u obou, ale u GraphQL to může být víc znát při složitějších dotazech. Co se týče serverového výkonu, GraphQL může zatěžovat server víc kvůli potenciálně složitějším dotazům. Caching je jiný, REST používá standardní HTTP caching, zatímco GraphQL to musíš udělat ručně, což může být trochu oříšek. Dokumentace k oběma technologiím je dobrá, ale GraphQL je novější, takže se ti může stát, že narazíš na víc příkladů a tutoriálů pro REST. Takže pokud nemáš velké potřeby a chceš něco rychlého a funkčního, zůstaň u RESTu. Na druhou stranu, pokud máš projekt s hodně proměnnými daty a potřebami, GraphQL by mohla být správná cesta.

158 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Marek Beran

No, to je dost těžký téma. Rychlost mezi GraphQL a REST závisí na dost faktorech. GraphQL ti umožní získat přesně ta data, co potřebuješ, což může zrychlit načítání na mobilu, protože se vyhneš přenášení zbytečných informací. Ale zas REST má svoje výhody, protože je jednodušší a stabilnější – jak říkáš, klasika. Na mobilu je důležitá latence a GraphQL může mít víc overhedů kvůli tomu, že často děláš víc požadavků najednou (pokud nemáš dobře nastavený server).

Pro menší projekty bych asi zůstal u RESTu, je to rychlejší cesta k funkční aplikaci. Co se týče serverového výkonu, GraphQL může být náročnější, protože musíš ošetřovat víc dotazů a logiky na serveru. A caching? U RESTu je to snadnější s HTTP cache, ale u GraphQL to chce víc promyšlené řešení.

Dokumentace pro obě technologie je v pohodě. Já osobně jsem se víc setkal s RESTem a mám ho radši kvůli jednoduššímu chápání. Ale pokud chceš experimentovat a jít do hloubky, GraphQL je dobrá volba. Záleží na tom, co chceš vyvíjet a jaký máš projekt.

169 slov
1.7 minut čtení
25. 10. 2024
Vlastimil Švec

Rychlost API jako taková závisí fakt dost na konkrétní implementaci a použití. GraphQL fakt nabízí tu flexibilitu, že si můžeš říct, co přesně chceš dostat, což je super, když potřebuješ načíst jen pár dat a ne celou masu, jak to bývá u RESTu. Ale zase, GraphQL může být složitější na serverové straně, pokud nemáš pořádně nastavené resolvery a optimalizace.

Pokud jde o latenci v mobilkách, tam to může být taky rozdílné. V některých případech ti GraphQL může zrychlit odezvu, ale v jiných ji může zpomalit, protože se server musí víc snažit vyřešit dotaz. U RESTu máš většinou jednodušší strukturu a méně proměnných.

Co se týká performance a zátěže serveru, GraphQL může být náročnější kvůli víc dotazům najednou, takže se to musí hlídat. Caching s RESTem je celkem straightforward – jednoduše cachuješ odpovědi na endpointy. U GraphQL už je to složitější, musíš mít nějakou logiku pro caching na úrovni jednotlivých polí nebo dotazů.

Pokud jde o dokumentaci, oba systémy mají spoustu zdrojů a komunitní podporu. Ale s RESTem asi narazíš na víc tutoriálů a příkladů, protože je to prostě dlouhodobě zaběhnutá technologie. Pokud jde o menší projekty, klidně zůstaň u RESTu – budeš mít méně problémů s nastavováním a budeš rychleji hotový.

200 slov
2 minut čtení
10. 10. 2024
Václav Žižka
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
Optimalizace výkonu: Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?V tomto článku se podíváme na srovnání výkonu mezi GraphQL a REST API včetně benchmarků a doporučení pro optimalizaci aplikací. Zjistíme, kdy použít k...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2023
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky