GraphQL.cz/Fórum/Srovnání výkonu GraphQL a REST při načítání dat

Srovnání výkonu GraphQL a REST při načítání dat

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl v výkonu mezi GraphQL a REST API, když přijde na načítání dat. V poslední době jsem se dostal k oběma technologiím a přemýšlím, která z nich je efektivnější a rychlejší. Četl jsem, že GraphQL umožňuje klientům vybírat pouze ta data, která potřebují, což by mohlo znamenat menší objem přenášených dat a tím pádem i rychlejší odezvu. Na druhou stranu, REST API má svoje výhody v tom, že je už dávno zavedené a spousta lidí s ním má zkušenosti. Jak to vlastně vypadá v praxi? Když se naplní specifické scénáře, jako je například načítání komplexních datových struktur nebo více zdrojů najednou, jak si vedou obě technologie? Může někdo poskytnout nějaké příklady nebo zkušenosti z projektů, kde se obě technologie použily a jak to ovlivnilo výkon aplikace? Jaké jsou případné problémy s výkonem u GraphQL versus REST? Pokud někdo pracoval na větších projektech, budu rád za sdílení přehledu o tom, jak to dopadlo. Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
20. 10. 2023
Alena Vacková

Takže, co se týče výkonu GraphQL vs. REST, mám pár postřehů z praxe. GraphQL fakt umí zmenšit objem dat, protože si klient řekne přesně, co chce - žádné zbytečnosti. To může ušetřit čas a šířku pásma, zvlášť když máš složité datové struktury nebo potřebuješ tahat související data z víc zdrojů najednou. Na druhou stranu, REST je starší a jednodušší na pochopení pro většinu vývojářů, ale můžeš se dostat do problému s "over-fetching" nebo "under-fetching", kdy buď dostaneš víc dat, než potřebuješ, nebo musíš udělat víc požadavků, abys získal všechno.

Z osobní zkušenosti – když jsme dělali projekt s GraphQL, tak jsme ušetřili spoustu času na backendu, ale museli jsme se víc zaměřit na optimalizaci dotazů. REST byl rychlejší na začátku, ale jak projekt rostl a datové modely se komplikovaly, tak jsme začali narážet na limity.

Jako problém s GraphQL vidím to, že je tam riziko nadměrného načítání dat a komplikované dotazy mohou být pomalé bez správného cachingu nebo optimalizace. Takže pokud plánuješ větší projekt a máš komplexní data, GraphQL může být lepší volba. Ale pro jednodušší aplikace nebo když chceš rychle něco postavit, REST stále dává smysl.

187 slov
1.9 minut čtení
14. 10. 2024
Vladimíra Vobořilová

Když to vezmu z pohledu praxe, tak GraphQL se fakt hodně osvědčil, když jsem potřeboval načíst víc dat z různých zdrojů najednou. Ty dotazy si můžeš přesně nastavit, co chceš, a to ti ušetří spoustu zbytečných dat, což se odráží na rychlosti. Na druhou stranu, REST je jednodušší a rychlejší na začátek. Většinou stačí mít nastavené endpointy a jedeš. Ale jakmile chceš něco složitějšího, třeba víc relací nebo variant dat, tak už to v RESTu může být peklo. Musíš dělat víc volání a to může zpomalit celkovou odezvu.

Měl jsem projekt, kde jsme použili REST pro jednoduchý CRUD a pak jsme přešli na GraphQL, když se to začalo komplikovat s dotazy. Výkon se zlepšil a snížily se nároky na server. Ale GraphQL má i svý úskalí - třeba over-fetching nebo under-fetching dat pokud si špatně nastavíš schéma. Takže v některejch případech se vyplatí obě technologie mixovat podle potřeby.

Myslím, že pokud jde o rychlost při načítání dat v komplexních scénářích, GraphQL má jasně navrch, ale REST se bude líbit těm, co preferují jednodušší implementaci a stabilitu.

176 slov
1.8 minut čtení
25. 11. 2024
Michaela Šilhavá

Když to vezmu z pohledu výkonu, tak GraphQL má fakt výhodu v tom, že si klient sám určuje, co chce načíst. Místo toho, aby dostal spoustu zbytečných dat jako u REST, si vezme jen to, co potřebuje. To může rychle zrychlit čas načítání, hlavně když se bavíme o komplexních datových strukturách nebo vícero zdrojích najednou. Na druhou stranu, REST je prostě stará známá klasika a někdy to může být jednodušší pro rychlé prototypování a implementaci. V praxi jsem viděl případy, kdy při načítání vícero entit v REST museli dělat hromadu dotazů, což je samozřejmě pomalé a neefektivní. U GraphQL se naopak vše může poskládat do jednoho dotazu. Ale pozor, taky to má háčky - pokud někdo nezvládne optimalizovat dotazy v GraphQL, může to způsobit problémy s výkonem, protože se pak dotazy mohou stát neefektivními a server dostává víc práce než by měl. Takže v závěru - pokud jde o komplexitu a víc dat najednou, GraphQL je podle mě lepší volba. Ale pro jednoduchý projekt nebo když máš tým zvyklý na REST bys mohl klidně zůstat u něj.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Matoušek
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
Optimalizace výkonu: Které API je rychlejší, GraphQL nebo REST?V tomto článku se podíváme na srovnání výkonu mezi GraphQL a REST API včetně benchmarků a doporučení pro optimalizaci aplikací. Zjistíme, kdy použít k...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2023
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky