GraphQL.cz/Fórum/Jak zabezpečím GraphQL subscriptions před neoprávněným přístupem?

Jak zabezpečím GraphQL subscriptions před neoprávněným přístupem?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a narazil jsem na subscriptions, což je skvělá funkce pro real-time data. Ale teď mám obavy ohledně bezpečnosti. Jak vlastně zajistit, aby se k těmto subscriptions nedostali lidé, kteří by neměli? Mám na mysli jak zabezpečit websockety, které používám pro tyto subscriptions. Je třeba nějakým způsobem autentizovat uživatele předtím, než se připojí k subscription? Co všechno bych měl vzít v úvahu? Slyšel jsem něco o použití JWT tokenů nebo API klíčů, ale nejsem si jistý, jak to implementovat. Jak by měl vypadat správný přístupový mechanismus? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké best practices nebo doporučené knihovny, které by mohly usnadnit zabezpečení těchto spojení. Je nutné mít na paměti něco specifického při práci s GraphQL serverem a subscriptions? Mám strach, že když to neudělám správně, moje aplikace bude zranitelná vůči neoprávněným přístupům. Budu rád za jakékoli rady a tipy, které mi pomohou lépe pochopit tuto problematiku.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 10. 2024
Antonín Hůlka

K zabezpečení GraphQL subscriptions je dobrý nápad použít JWT tokeny. Při připojování k websocketu si můžeš poslat token v rámci headeru, nebo pokud to websockety podporují, tak v query parametru. Na serveru pak ověříš token a podle toho rozhodneš, jestli uživatel má přístup. Dobrý postup je taky mít na serveru middleware, který tohle ověření udělá za tebe.

Pak bys měl mít nějaký mechanismus pro autorizaci, což můžeš udělat pomocí rolí a oprávnění – tzn. jenom určitý uživatelé můžou odbírat určitý subscription. Mysli na to, abys nevyzrazoval citlivý data ani v logech, když tam někdo bude zkoušet neoprávněný přístup.

Pokud jde o knihovny, tak Apollo Server má docela pěknou integraci pro zabezpečení subscriptions. Také se vyplatí sledovat best practices ohledně websocketů obecně, jako třeba nastavit timeout na spojení nebo limit na počet pokusů o připojení.

Ať už to děláš jakkoli, hlavně nezapomeň testovat a monitorovat svoje aplikace, aby ses ujistil, že všechno funguje jak má.

154 slov
1.5 minut čtení
11. 7. 2024
Václav Štefan

K zabezpečení GraphQL subscriptions je fakt důležité mít na paměti autentizaci a autorizaci. Připojování přes websockety by mělo být zajištěno nějakým tokenem – nejčastěji se používají JWT. Jakmile se uživatel přihlásí, dostane token, který pak pošle při pokusu o připojení k subscription. Na serveru bys měl ten token ověřit, aby jsi zjistil, jestli má člověk oprávnění na tu konkrétní subscription.

Fakt dobrý je taky implementovat role-based access control (RBAC), kde si můžeš na základě rolí říct, kdo co může vidět nebo dělat. Další věc, co je fajn, je šifrování komunikace pomocí TLS/SSL, aby se data nepřenášela v plaintextu.

Pokud jde o knihovny, tak Apollo Server má docela dobré možnosti pro integraci autentizace do websocketů. Vždycky si zkontroluj, jestli používáš aktuální verze knihoven a dodržuj best practices ohledně bezpečnosti. Nezapomeň pravidelně kontrolovat logy a monitorovat podezřelé aktivity. Bezpečnost není jednorázová akce, ale spíš dlouhodobý proces.

142 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2024
Ondřej Holub

Zabezpečení GraphQL subscriptions je fakt důležitý, jinak se ti může stát, že si někdo nabourá do tvých dat. Nejlepší způsob, jak to udělat, je použít autentizaci pomocí JWT (JSON Web Tokenů). Předtím, než se klient připojí na websocket, můžeš poslat token v hlavičce nebo jako query param. Server pak ověří, jestli je token platný a zda má uživatel práva na danou subscription.

Další věc je implementovat autorizaci na úrovni subscription resolverů. To znamená, že pokud máš subscription, která by měla být omezená na určité uživatele nebo role, měl bys v resolveru zkontrolovat, jestli má tenhle uživatel přístup.

Pokud jde o knihovny, pro Node.js scénář je super použít Apollo Server nebo GraphQL Yoga. Ty už mají vestavěnou podporu pro autentizaci a autorizaci.

Hlavně pamatuj, že zabezpečení websocketů není jen o tom mít tokeny. Dohlížej na to, jaký obsah se posílá přes subscriptions a ujisti se, že je to všechno šifrované (např. pomocí TLS). Drž se těchto zásad a tvoje subscriptions by měly být v pohodě.

162 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2023
Radka Hlávková
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions: Podrobný průvodce zabezpečením a ochranou citlivých datV tomto článku se podíváme na klíčové bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions. Od základních principů až po pokročilé techniky, které pomohou chrán...
1000 slov
10 minut čtení
16. 11. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky