GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když mám citlivá data v GraphQL subscriptions?

Co dělat, když mám citlivá data v GraphQL subscriptions?

Zajímalo by mě, jak se vlastně postavit k situaci, kdy pracuji s GraphQL subscriptions a mám obavy o citlivá data, která se přes ně přenášejí. Když posílám aktualizace v reálném čase, například pro chatovací aplikaci nebo platformu pro sledování objednávek, potřebuji mít jistotu, že ta data jsou v bezpečí. Jak vlastně zabezpečit subscription, aby se k citlivým informacím nedostaly neoprávněné osoby? Jaké techniky by se daly použít k šifrování dat nebo autentizaci uživatelů? Napadá mě také otázka, jestli by nebylo dobré mít nějaký mechanismus pro revokaci přístupových tokenů nebo něco podobného. Zkušenosti jiných vývojářů by mi určitě pomohly, protože se snažím najít nejlepší praktiky pro ochranu dat v takovémto prostředí. Vím, že to může být docela složité s ohledem na dynamickou povahu subscriptions a stále se vyvíjející technologie. Takže co si o tom myslíte? Jakými kroky bych měl jít, abych zajistil bezpečnost citlivých dat při používání GraphQL subscriptions?

148 slov
1.5 minut čtení
31. 8. 2023
Jan Matějka

Co se týče zabezpečení citlivých dat v GraphQL subscriptions, doporučuji zaměřit se na několik klíčových oblastí. První věc je autentizace – používej JWT tokeny, aby ses ujistil, že uživatelé jsou skutečně ti, za které se vydávají. Tokeny pak můžeš validovat při každém připojení k subscription.

Další věc je šifrování dat. I když data jsou přes síť, šifrování na úrovni serveru nebo použití SSL/TLS pro přenos může pomoct chránit citlivé informace před odposloucháváním. Když už mluvíme o šifrování, je dobrý mít nějaké mechanismy jako AES pro šifrování dat na serveru před tím, než je pošleš klientům.

Revokace tokenů je taky důležitá – pokud uživatel změní heslo nebo chce zrušit přístup, měl bys mít možnost invalidovat starý token. To může být řešeno například pomocí blacklistu.

A nakonec – pravidelně audituj své subscriptions a přístupová práva uživatelů. Někdy se může stát, že někdo má více práv, než by měl. Všechny tyhle kroky ti pomůžou udržet data v bezpečí a snížit riziko úniku citlivých informací.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Dana Němcová

Když pracuješ s GraphQL subscriptions a máš obavy o citlivý data, tak první věc, co bych doporučil, je pořádná autentizace uživatelů. Můžeš použít JWT tokeny, které ověří, kdo se připojuje. Pak je dobré nezapomínat na šifrování. Pro přenos dat můžeš využít HTTPS, což je základ. Případně můžeš zvažovat i další úroveň šifrování přímo v aplikaci, abys měl jistotu, že data jsou chráněný.

Další věc je omezit, co vlastně posíláš přes subscriptions. Snaž se posílat jen to nejnutnější a citlivý data se snaž vynechat. Taky by se ti mohlo hodit mít možnost revokace tokenů, kdyby něco nevyšlo. Takže když uživatel odhlásí nebo dojde k nějakému problému, můžeš mu prostě zrušit přístup.

A nakonec sleduj logy a chybový hlášení. Uvidíš tak případný podezřelý aktivity a můžeš na to reagovat. Celkově je to o kombinaci různých technik a udržování si pozornost na bezpečnostní praktiky.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Magdaléna Horálková

Když jde o citlivá data v GraphQL subscriptions, je dobrý mít na paměti několik věcí. První a asi nejdůležitější je autentifikace uživatelů. Ideálně bys měl používat tokeny, jako JSON Web Tokens (JWT), které uživatele ověřují, když se připojují k subscription. Dobré je taky implementovat autorizaci na úrovni resolvers, aby se zjistilo, jestli má uživatel právo vidět dané data.

Co se týče šifrování, hodně záleží na tom, co všechno posíláš. Pokud posíláš citlivý obsah, měl bys zvážit šifrování dat na úrovni aplikace. Můžeš třeba použít AES k šifrování dat před jejich odesláním a pak dešifrovat na klientské straně. To ale může dost zkomplikovat logiku.

Pro revokaci přístupových tokenů je fajn mít mechanismus, který ti dovolí invalidaci tokenů na serveru, třeba po odhlášení nebo po nějakém časovém limitu. Taky můžeš implementovat sledování aktivit a automaticky revoke tokeny při podezřelých aktivitách.

Nakonec, nezapomeň si nastavit i bezpečnostní opatření na úrovni serveru – jako HTTPS a nějaké CORS politiky. Bezpečnost je proces, takže to chce průběžně monitorovat a vylepšovat.

162 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Roman Hácha
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions: Podrobný průvodce zabezpečením a ochranou citlivých datV tomto článku se podíváme na klíčové bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions. Od základních principů až po pokročilé techniky, které pomohou chrán...
1000 slov
10 minut čtení
16. 11. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky