GraphQL.cz/Fórum/Jak se dá vyřešit ztráta zpráv u GraphQL subscriptions?

Jak se dá vyřešit ztráta zpráv u GraphQL subscriptions?

Při práci s GraphQL subscriptions jsem se setkal s problémem ztráty zpráv. Když se například uživatel připojí k odběru nějaké události, je možné, že některé zprávy se prostě nezobrazí. Mám podezření, že to může být způsobeno tím, jak jsou tyto zprávy odesílány nebo jakým způsobem se klient připojuje. Napadá mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy, jak zajistit, aby žádná zpráva nebyla ztracena během přenosu. Je něco jako „předání zprávy“ u GraphQL subscriptions? Jaký je nejlepší způsob, jak implementovat zpoždění nebo opakované pokusy o doručení zpráv? Není to trochu frustrující, když víte, že data by měla být k dispozici, ale něco se pokazí a uživatelé je nevidí? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít serverovou logiku, která by sledovala odeslané zprávy a potvrzení o přijetí od klienta nebo zda by bylo efektivnější využít nějakou externí knihovnu pro správu těchto subscriptions. Mám pocit, že na tohle téma není moc informací a rád bych slyšel názory někoho, kdo už s tím měl zkušenosti. Jaké jsou vaše tipy a triky pro vyřešení tohoto problému?

171 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2024
Michaela Šilhavá

Ztráta zpráv u GraphQL subscriptions je fakt nepříjemná a může to dost ztížit život. Hlavně, když máš reálný časový systém, kde na tom záleží. Mě se osvědčilo mít serverovou logiku, co eviduje odeslané zprávy a pak čeká na potvrzení od klienta. Tím pádem víš, jestli se něco ztratilo.

Další věc je implementovat nějakou formu zpoždění nebo opakovaných pokusů. Například, když klient odešle zprávu a nedostane potvrzení, tak ji zkusíš odeslat znovu po nějaké době. Můžeš to kombinovat s počtem pokusů, aby to nebylo nekonečné.

Některé knihovny jako Apollo Client už mají nějaké vestavěné funkce pro retry logiku, tak na to koukni. Taky je dobrý mít možnost na serveru uložit poslední zprávu a poslat ji, když se nový klient připojí. Takže ani starý klienti nebudou ochuzeni o data.

Celkově to chce mít dobré sledování a logging, abys viděl, kde se co pokazilo. Zkus si taky projít dokumentaci k použitému frameworku - často tam najdeš tipy a triky přímo pro subscriptions.

156 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2024
Viktor Hora

Ztráta zpráv při GraphQL subscriptions je fakt otravná. Hodně to závisí na tom, jak je server nastavený a jak se klient připojuje. Mně osobně pomohlo implementovat nějakou formu potvrzení o přijetí zprávy. Prostě, když klient dostane zprávu, pošle serveru zpět potvrzení. Na serveru pak můžeš sledovat, co bylo odesláno a co potvrzeno, abys měl přehled.

Další možností je implementace fronty zpráv na serveru – tím pádem, když se klient připojí, tak mu můžeš poslat všechny zprávy, které mu unikly během toho, co byl offline nebo nezapojený. Je dobrý mít i nějaké zpoždění nebo opakované pokusy v případě neúspěšného doručení.

Co se týče externích knihoven, tak to můžeš zvážit, ale někdy je lepší mít to pod kontrolou přímo na serveru, hlavně pokud máš specifické potřeby. Zkoušel jsem i různé knihovny pro WebSockety a některé mají zabudovanou logiku pro retry a buffering zpráv.

Celkově bych doporučil se zaměřit na robustnost a spolehlivost – správa stavu je klíčová. Ať už jakkoli, testuj to pořádně! Ztracené zprávy jsou prostě frustrující pro uživatele.

165 slov
1.7 minut čtení
31. 8. 2024
Věra Strnadová

Ztráta zpráv u GraphQL subscriptions je fakt otravná. Většinou to bývá kvůli špatnýmu nastavení serveru nebo klienta. Jedna z možností, jak to řešit, je implementovat potvrzení o přijetí zprávy od klienta. Takže když klient dostane zprávu, pošle zpět potvrzení, že ji zpracoval. Můžeš to udělat třeba pomocí nějakého ID zprávy, aby ses ujistil, že všechno dorazilo v pořádku.

Další tip je mít frontu na serveru, která ukládá zprávy, což by ti mohlo pomoct s opakovaným posíláním v případě, že klient není online. To může být docela práce, ale v dlouhém horizontu to za to stojí.

Pokud se nechceš s tím moc babrat, můžeš zkusit nějaký externí knihovny pro správu subscriptions, jako Apollo Client, který už má nějaké zabudované mechanismy na retry a caching. Tohle by ti mohlo dost ulehčit život.

V každém případě je dobrý mít na paměti, že GraphQL subscriptions nejsou jako tradiční pub/sub modely, takže se můžeš setkat s problémy v doručování zpráv. Důležité je mít dostatečně robustní logiku na serverové straně a možná i nějaké watchdogy na sledování stavu připojení klientů.

172 slov
1.7 minut čtení
4. 4. 2024
Vojtěch Havlíček
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Jak řešit ztracené zprávy v GraphQL subscriptionsObjevte efektivní strategie pro zvládnutí ztracených zpráv v GraphQL subscriptions a naučte se, jak zajistit spolehlivé real-time aktualizace.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2022
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky