GraphQL.cz/Fórum/Jak spravit ztracené zprávy v GraphQL subscriptions?

Jak spravit ztracené zprávy v GraphQL subscriptions?

Když pracuju s GraphQL subscriptions, narazil jsem na problém se ztrátou zpráv. Vím, že by měly být v reálném čase, ale občas se stane, že některé zprávy prostě nepřijdou. Nemám tušení, jestli je to něco na straně serveru nebo klienta, ale je to dost frustrující, protože chci, aby moje aplikace byla co nejvíc spolehlivá. Zkoušel jsem několik řešení, jako je opakování připojení nebo nějaké fallback mechanizmy, ale zdá se, že to stále neřeší všechny situace. Možná jsem jen neudělal něco správně. Chtěl bych vědět, jestli někdo z vás měl podobný problém a jak jste ho vyřešili? Existují nějaké osvědčené postupy nebo knihovny, které by mohly pomoci s tímto zpožděním nebo ztrátou dat? A co třeba použití cache nebo bufferů? Mám obavy, že pokud tohle nepřijdu na kloub, tak moje aplikace nebude nikdy fungovat tak, jak má. Díky za rady!

139 slov
1.4 minut čtení
16. 11. 2024
Aleš Řezník

Ztráta zpráv při používání GraphQL subscriptions je fakticky častý problém. Je to často kvůli nestabilnímu připojení nebo špatné implementaci na serveru. Zkus se podívat na mechanismus, který používáš pro subscription management, jestli správně spravuješ reconnecty a error handling. Někdy pomůže mít na serveru frontu zpráv, které se odesílají znovu, když se připojení obnoví. Taky zvaž použití cache pro uložení posledních zpráv, aby se uživatelé dostali k těm datům, i když něco selže. Další věc je, že bys mohl vyzkoušet nějaké knihovny, co tohle řeší lépe, jako Apollo nebo Relay. Udržuj stabilní websocket spojení a dávej pozor na timeouty. Osobně jsem měl podobný problém a tohle mi pomohlo.

107 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2024
Bohumil Řezáč

Ztráta zpráv při použití GraphQL subscriptions je celkem běžný problém, na který narazili už hodně lidí. Může to být otázka serveru i klienta, ale často se to děje kvůli nestabilnímu připojení. Zkus se podívat na to, jak máš nastavené připojení a zda se správně zachytávají chyby. U některých knihoven je dobré mít implementovaný reconnect mechanismus, který se pokusí znovu navázat připojení, když dojde k výpadku. Co se týče bufferů, může to pomoci, aby sis uchoval určité zprávy do doby, než se klient opět připojí. Taky zvaž použití cache, aby ses vyhnul úplně ztrátě dat. Občas pomůže i přehodnotit architekturu serveru - třeba přidat frontu pro zprávy nebo použít jiný způsob notifikací. V každým případě je dobrý mít logy, abys viděl, co se vlastně děje v těch momentech výpadků.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 2. 2024
Hana Konečná

Ztráta zpráv při používání GraphQL subscriptions je fakt problém, co se může stát. Zkus se podívat na pár věcí. Prvně, jestli používáš WebSockety, tak můžeš mít problémy s připojením, když dojde k nějaké ztrátě sítě. Taky se ujisti, že server správně implementuje retry logiku pro subscription, aby se znovu pokusil poslat zprávy, když se klient znova připojí.

Další možností je přidat nějaký mechanismus pro potvrzení zpráv nebo buffer, aby si mohli klienti ukládat zprávy, dokud nejsou doručeny. Některé knihovny už to mají zabudované. Zvaž třeba Apollo Client nebo Relay, protože tyhle mají slušnou podporu pro subscripce a caching.

Můžeš taky vyzkoušet nastavit expiraci pro zprávy a mít nějaký polling mechanismus, co by pravidelně kontroloval nové zprávy ze serveru. To by mohlo pomoct snížit pravděpodobnost ztráty. Když už mluvíme o cache, ujisti se, že ji správně spravuješ a že klienti mají přístup k posledním známým datům.

Taky bych doporučil sledovat logy na serverový straně, aby si viděl, jestli tam nejsou nějaký chyby při zasílání zpráv. Někdy to může být problém s výkonem serveru nebo s timeouty. Takže zkontroluj všechno možný a zkus tyhle nápady."

181 slov
1.8 minut čtení
24. 11. 2023
Roman Hácha
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Jak řešit ztracené zprávy v GraphQL subscriptionsObjevte efektivní strategie pro zvládnutí ztracených zpráv v GraphQL subscriptions a naučte se, jak zajistit spolehlivé real-time aktualizace.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2022
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky