GraphQL.cz/Fórum/Výhody a nevýhody DataLoaderu vs. standardní přístupy

Výhody a nevýhody DataLoaderu vs. standardní přístupy

Chtěl bych se zeptat, jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody používání DataLoaderu v porovnání se standardními přístupy, které používáme pro získávání dat? Vím, že DataLoader je nástroj navržený pro optimalizaci načítání dat při práci s GraphQL, ale zajímal by mě víc praktický pohled na to, kdy se to opravdu vyplatí a kdy naopak ne. Myslím si, že při velkých objemech dat může DataLoader hodně pomoci s redukcí počtu dotazů na databázi. Je to pravda? Jak to vlastně funguje? A co se týče standardních přístupů, jako je například načítání dat přímo v resolvers nebo použití jiných technik, jaké jsou jejich nevýhody? Může být použití DataLoaderu složitější na implementaci nebo údržbu? Jaké máte zkušenosti vy jako vývojáři? Kdy jste se rozhodli přeorientovat na DataLoader a co vás k tomu vedlo? Rád bych slyšel názory z praxe a co všechno jste zažili. Díky!

141 slov
1.4 minut čtení
16. 4. 2024
Vladimír Koudelka

DataLoader má určitě svoje výhody, hlavně když jde o snížení počtu dotazů na databázi, jak už jsi zmínil. Funguje to tak, že místo toho, abys spouštěl víc dotazů na jednotlivé entity, DataLoader zabalí všechny tyhle dotazy do jednoho a pak je provede najednou. Tím pádem se ti ušetří čas a výkon. Když máš třeba dotazy na uživatele a jejich příspěvky a děláš to klasicky, můžeš poslat X dotazů. Ale s DataLoaderem to uděláš v jednom zátahu, což je super, když pracuješ s velkými objemy dat.

Nevýhoda může být, že se to musíš naučit používat správně a někdy to může být komplikovanější na implementaci. Když máš jednoduché aplikace, tak se ti možná nevyplatí dělat tohle dodatečné nastavení. Standardní přístupy jako prostý fetching v resolvers můžou být v některých případech rychlejší na prototypování, ale s přibývajícími daty a složitostí se to rychle zvrtne.

Co se týče údržby, DataLoader může být těžkopádnější, pokud nemáš dobré testy nebo jasnou strukturu kódu. Ale když už ho jednou implementuješ a pochopíš jeho principy, tak ti to pak ulehčí práci v dlouhodobém horizontu.

Osobně jsem přešel na DataLoader, když mi začaly růst dotazy a zjistil jsem, že aplikace je pomalá hlavně kvůli nadměrnému počtu dotazů. Takže pokud plánuješ škálovat nebo máš složitější dotazovací logiku, určitě stojí za to se na něj podívat.

212 slov
2.1 minut čtení
15. 10. 2024
Milena Stehlíková

DataLoader je fajn nástroj, ale má svoje pro a proti. Hlavní výhoda je, že umí batchovat a cachovat dotazy, což šetří čas a snižuje počet dotazů na DB. Když máš hodně souvisejících dat, tak to může být ohromný rozdíl, zvlášť u GraphQL, kde často potřebuješ data z více entit najednou. V tomhle ohledu je super.

Na druhou stranu, jeho implementace může být trochu složitější. Musíš myslet na to, jak a kdy DataLoader zavolat, jinak se ti může stát, že ti data nevrátí tak, jak očekáváš. Někdy to může být i matoucí pro nováčky, kteří s tím nemají zkušenosti. Pak tu máme standardní přístupy, které jsou jednodušší na údržbu a pochopení. Když máš jednoduché resolvery a nepotřebuješ silnou optimalizaci, tak proč to komplikovat?

Z mé zkušenosti se DataLoader vyplatil v projektech s velkým objemem dat a složitějšími vztahy mezi entitami. Naopak v menších aplikacích jsem klidně používal standardní přístupy bez problémů. Takže záleží na konkrétní situaci a potřebách projektu.

158 slov
1.6 minut čtení
9. 10. 2024
Eva Jarošová

DataLoader je fakt užitečnej nástroj, když jde o optimalizaci načítání dat, hlavně v GraphQL. Jeho hlavní výhoda je, že umí batchovat dotazy, což znamená, že místo toho, aby ti to posílalo x dotazů na databázi pro každý jednotlivý záznam, tak si to sesbírá a udělá jeden hromadnej dotaz. To ti ušetří spoustu času a zdrojů, hlavně když máš velký objemy dat.

Na druhou stranu, implementace DataLoaderu může být složitější. Musíš mít na paměti, jak ho správně nastavit a používat v resolvers, a občas se ti může zamotat logika s cache. Taky pokud děláš jednoduchý projekty nebo nemáš žádnej problém s výkonem, tak nasazení DataLoaderu může být overkill.

Standardní přístupy jako načítání dat přímo v resolvers jsou sice jednodušší a intuitivnější, ale jakmile začnou nastupovat problémy s N+1 dotazy, tak už se to může dost prodražit - nejen na čas, ale i na výkon.

Osobně jsem přešel na DataLoader v situacích, kdy jsem měl víc vztahů mezi datama a začly se objevovat latence. Po zavedení DataLoaderu se věci dost zrychlily. Ale je potřeba si dávat pozor na správný používání, jinak to může skončit zmatek. Takže shrnuto - skvělý nástroj pro optimalizaci, ale chce to vědět, kdy ho použít.

195 slov
2 minut čtení
8. 12. 2024
Emil Jedlička
GraphQL.cz/Články/Data loader
DataLoader vs. Tradiční Metody Načítání Dat: Co Vybrat pro Efektivní GraphQL Aplikace?Srovnání moderního DataLoaderu s tradičními metodami načítání dat v kontextu GraphQL. Proč zvolit DataLoader a jaké výhody přináší?
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2024
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky