GraphQL.cz/Fórum/Jak ochránit moje GraphQL API před útoky na mobilních aplikacích?

Jak ochránit moje GraphQL API před útoky na mobilních aplikacích?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a mám pocit, že se mi to i docela daří. Ale teď mě trápí jedna věc, která mi nedává spát. Zjistil jsem, že mobilní aplikace, které používají moje API, jsou čím dál tím více vystaveny různým typům útoků. Chtěl bych se tedy zeptat, jak mohu ochránit své GraphQL API před těmito hrozbami? Jaké konkrétní techniky nebo osvědčené postupy byste doporučili? Slyšel jsem o různých metodách zabezpečení, jako jsou autentizace a autorizace, ale nejsem si úplně jistý, jak je správně implementovat. Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké specifické zranitelnosti, na které bych si měl dávat pozor právě v kontextu mobilních aplikací. A co třeba rate limiting nebo CORS? Jak moc důležité jsou tyto aspekty pro ochranu mého API? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy a nápady, které by mohly pomoci udržet mé API v bezpečí. Rád bych se dozvěděl i o nějakých nástrojích nebo knihovnách, které by mohly usnadnit zabezpečení mého GraphQL API. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

163 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2024
Denisa Horálková

Zabezpečení GraphQL API je fakt důležitý, hlavně když to používají mobilní appky. Začni s pořádnou autentizací - OAuth2 nebo JWT jsou super volby. Určitě si dej pozor na autorizaci, aby uživatelé měli přístup jen k tomu, co mají. Zranitelnosti jako SQL injection nebo DoS útoky se ti nevyhnou, tak zkontroluj vstupy a použij validaci.

Rate limiting je taky dost důležitý, aby se zabránilo přetížení API a ochránilo tě to před možnými útoky. CORS nastavení bys měl mít pod kontrolou, aby ti na API nelezli cizí domény.

Můžeš se podívat na knihovny jako Apollo Server nebo Prisma, co nabízejí nějaké bezpečnostní funkce. Taky si dej bacha na logging a monitorování, abys viděl podezřelý aktivity.

Když to všechno dáš dohromady, mělo by to hodně pomoct ochránit tvé API.

126 slov
1.3 minut čtení
23. 4. 2024
Věra Moravcová

Zabezpečení GraphQL API je fakt důležitý, zvlášť když máš mobilní aplikace. Nejdůležitější je začít s autentizací a autorizací. Použij OAuth nebo JWT, abys měl jistotu, že jenom oprávněný uživatel má přístup. Když už mluvíme o autorizaci, dej si pozor na to, jaké data kdo může vidět – kontroluj role a oprávnění.

Rate limiting je taky klíčovej. Zabráníš tak útokům typu DoS nebo bruteforce. Můžeš nastavit limity na počet dotazů za minutu například. A CORS? Důležité, abys omezil, kdo může volat tvoje API. Nastav to tak, aby to nechalo přístup jen tvým appkám.

Dále si dej pozor na zranitelnosti jako jsou query injection nebo excessive data fetching. Limituj, co všechno si může uživatel vyžádat v jednom dotazu. Můžeš použít nástroje jako Apollo Server pro ochranu proti těmhle útokům.

A nezapomeň na logging a monitoring – sleduj, co se děje na API, a reaguj na podezřelé aktivity. Pokud jde o knihovny, můžeš zkusit něco jako graphql-shield pro přidání pravidel k autorizaci. Takže shrnuto – ochrana API je o správné autentizaci, omezení požadavků a pečlivém sledování.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 8. 2024
Dana Kopalová

Nejdůležitější je mít dobrý systém autentizace a autorizace. Můžeš použít JWT (JSON Web Tokens) nebo OAuth2 pro ověřování uživatelů, což ti dá větší kontrolu nad tím, kdo má přístup k jakým datům. Pak je dobrý nápad implementovat nějakou formu rate limiting, aby se zamezilo DOS útokům. Na to můžeš použít middleware jako například express-rate-limit.

Zabezpeč si CORS, aby jen určitý doménový původ mohl komunikovat s tvým API. Dále pak validuj vstupy a používej perspektivní výběr – to znamená, že u GraphQL požadavků bys měl mít jasně definované schéma a kontrolovat, že se posílají jen povolené dotazy a mutace.

Hodně lidí zapomíná i na logování a monitorování aktivit na API. Tyhle informace ti pomůžou rychle identifikovat neobvyklé chování. Z nástrojů můžeš zkusit něco jako Apollo Server pro GraphQL, má zabudované některé bezpečnostní funkce.

No a nezapomeň aktualizovat knihovny a frameworky, co používáš – často se v nich objevují záplaty na známé zranitelnosti. Takže dohromady: autentizace, autorizace, rate limiting, CORS a logování – to jsou základní stavební kameny pro ochranu tvého API.

169 slov
1.7 minut čtení
22. 5. 2024
Kateřina Němcová
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Jak implementovat zabezpečení GraphQL API pro mobilní platformyPodrobný návod na nejlepší postupy zabezpečení vašeho GraphQL API, aby bylo bezpečné pro mobilní aplikace. Zahrnuje klíčové techniky a tipy pro ochran...
1000 slov
10 minut čtení
21. 2. 2023
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky