GraphQL.cz/Fórum/Implementace JWT autentizace v GraphQL pro mobilní app

Implementace JWT autentizace v GraphQL pro mobilní app

Potřebuju poradit, jak na to. Pracuju na mobilní aplikaci a chci, aby měla bezpečnou autentizaci uživatelů. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád se mi to nedaří. Četl jsem, že JWT je dobrá volba pro autentizaci s GraphQL, jenže nevím, jak to vlastně implementovat. Jaký je nejlepší způsob, jak nastavit JWT tokeny v GraphQL? Mám backend v Node.js a na frontend používám React Native. Chtěl bych mít nějaké rychlé řešení, protože už se mi to táhne docela dlouho a potřebuju to mít hotové co nejdřív. Můžete mi prosím říct, jaké knihovny bych měl použít nebo jestli existuje nějaký návod, který by mi pomohl? A co třeba ověřování tokenu? To mi taky dává docela zabrat. Určitě se mi hodí i nějaké rady ohledně ochraně API endpointů a správy relací. Díky moc!

129 slov
1.3 minut čtení
9. 8. 2024
Elena Košťálová

Jasně, JWT s GraphQL je fajn volba. Můžeš začít tím, že si nainstaluješ knihovny jako jsonwebtoken pro generování a ověřování tokenů. Na backendu si vytvoříš endpoint pro přihlášení, který když uživatel zadá správný login, tak mu pošleš JWT. Ten pak frontend (tvá React Native appka) uloží do local storage nebo async storage, aby byl dostupný pro další požadavky.

Při každém GraphQL dotazu pak můžeš token posílat v hlavičce Authorization. Na serveru pak při zpracování dotazu ověříš token pomocí jwt.verify. Pokud je token platný, můžeš pokračovat, jinak vrátíš chybu - třeba 401 Unauthorized.

Pro ochranu endpointů doporučuji middleware, který zkontroluje token předtím, než se dostane k resolverům. Pro správa relací si klidně udělej blacklist tokenů pro odhlášení nebo expiraci tokenů.

Myslím, že tohle by ti mělo pomoct rozjet autentizaci rychleji. Kdyžtak koukni na nějaké tutoriály na YouTube nebo GitHub projekty, to ti dá dobrou představu.

142 slov
1.4 minut čtení
11. 10. 2024
Matěj Kovář

Takže, pro JWT autentizaci v GraphQL s Node.js a React Native to není zas tak složité. Doporučil bych začít s knihovnou jako je jsonwebtoken, ta se postará o generování a ověřování tokenů. Na backendu si vytvoř endpoint pro přihlášení, kde ověříš uživatelský jméno a heslo a když je to OK, tak vytvoříš JWT token a vrátíš ho klientovi. Ten pak můžeš uchovávat třeba v AsyncStorage na mobilu.

Pro GraphQL si v Apollo Serveru nebo Express-GraphQL můžeš udělat middleware, který zkontroluje token v hlavičce požadavku. Když je token platný, můžeš uživateli povolit přístup k chráněným endpointům. Ochrana API endpointů se dá udělat jednoduše pomocí kontrolování role uživatele, který máš v payloadu tokenu.

Pokud jde o správy relací, tak tokeny obvykle mají expiraci, což je fajn pro zabezpečení. Můžeš použít refresh tokeny pro obnovení přístupu bez toho, abys musel znovu zadávat heslo.

Doporučuji se podívat na nějaké tutoriály na YouTube nebo GitHub repos, tam najdeš spoustu příkladů jak to udělat rychle a efektivně. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
22. 11. 2024
Zdeněk Čermák

Pro implementaci JWT autentizace v GraphQL s Node.js a React Native to chce pár kroků. Nejprve si na backendu potřebuješ nainstalovat knihovny jako jsonwebtoken pro generování a ověřování tokenů a express-jwt pro middleware, který ti pomůže s ověřením JWT tokenů v požadavcích. Pak si vytvoř endpoint pro přihlášení, kde uživatel zadá svoje údaje, ty je ověříš a pokud je vše ok, vygeneruješ JWT token a pošleš ho zpět. Ten pak ukládáš na klientovi, třeba do localStorage nebo secure storage v React Native.

Na serveru budeš mít middleware, který zkontroluje platnost tokenu pro chráněné endpointy. Co se týče bezpečnosti, nezapomeň používat HTTPS a nastavit expiraci tokenů, aby se minimalizovalo riziko zneužití. Můžeš taky implementovat refresh token mechanismus, pokud chceš mít delší relaci.

Taky se podívej na Apollo Server, pokud používáš Apollo Client v React Native, protože ten má vestavěnou podporu pro JWT, což ti usnadní práci s autentizací v GraphQL. To by mělo být tak nějak všeobecně k tomu, jak začít.

160 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Radek Eliáš
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Zavedení autentizace s využitím JWT v GraphQL aplikacích pro mobilní zařízeníPodrobný návod na implementaci JSON Web Tokens (JWT) pro zabezpečení GraphQL API, které jsou ideální pro mobilní aplikace, s důrazem na praktické použ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2023
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky