Je potřeba validovat vstupy v GraphQL, nebo to není nutné?
Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně je s validací vstupů v GraphQL. Je to něco, co by mělo být vždycky na pořadu dne, nebo se na to dá trochu zapomenout? Mám pocit, že GraphQL už sám o sobě poskytuje nějaké mechanismy pro typovou kontrolu díky schématu a typům, ale přesto mě zajímá, jestli to stačí. Co když dostanu nějaký neplatný input od klienta? Měli bychom mít ještě nějakou další vrstvu validace na úrovni serveru? Je lepší se spolehnout jen na to, co nám nabídne GraphQL, nebo je moudré implementovat vlastní pravidla pro validaci dat? Třeba nějaké pravidla pro formátování e-mailů, kontrolu rozsahu čísel nebo třeba validaci stringů podle určitých kritérií? Jaké máte zkušenosti s touto problematikou? Možná někdo narazil na situaci, kdy nedostatečná validace vedla k nějakým problémům. Také by mě zajímalo, jak to řešíte v reálných projektech a jestli používáte nějaké knihovny nebo nástroje na validaci. Fakt mi není jasné, jestli je lepší si všechno pohlídat sám nebo spoléhat na to, že GraphQL udělá většinu práce za nás. Dík za názory!