GraphQL.cz/Fórum/Je potřeba validovat vstupy v GraphQL, nebo to není nutné?

Je potřeba validovat vstupy v GraphQL, nebo to není nutné?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně je s validací vstupů v GraphQL. Je to něco, co by mělo být vždycky na pořadu dne, nebo se na to dá trochu zapomenout? Mám pocit, že GraphQL už sám o sobě poskytuje nějaké mechanismy pro typovou kontrolu díky schématu a typům, ale přesto mě zajímá, jestli to stačí. Co když dostanu nějaký neplatný input od klienta? Měli bychom mít ještě nějakou další vrstvu validace na úrovni serveru? Je lepší se spolehnout jen na to, co nám nabídne GraphQL, nebo je moudré implementovat vlastní pravidla pro validaci dat? Třeba nějaké pravidla pro formátování e-mailů, kontrolu rozsahu čísel nebo třeba validaci stringů podle určitých kritérií? Jaké máte zkušenosti s touto problematikou? Možná někdo narazil na situaci, kdy nedostatečná validace vedla k nějakým problémům. Také by mě zajímalo, jak to řešíte v reálných projektech a jestli používáte nějaké knihovny nebo nástroje na validaci. Fakt mi není jasné, jestli je lepší si všechno pohlídat sám nebo spoléhat na to, že GraphQL udělá většinu práce za nás. Dík za názory!

173 slov
1.7 minut čtení
22. 7. 2022
Simona Světlíková

Validace vstupů v GraphQL by měla bejt určitě na pořadu dne. I když GraphQL má typový systém, tak to není úplně záruka, že všechno bude fungovat jak má. Například, když dostaneš input, co je mimo nějaký očekávaný rozsah nebo špatnej formát (třeba e-mail), tak to ti GraphQL neochrání. To může vést k problémům s datama v databázi nebo logikou aplikace.

Je dobrý mít vlastní validační pravidla, hlavně pro specifický případy jako jsou formáty e-mailů, URL, nebo dokonce i složitější validace jako je kontrola duplicitních hodnot. V reálných projektech většina lidí používá nějaký knihovny jako Joi nebo Yup na validaci dat. Ty ti umožní napsat custom pravidla a udělat komplexní validaci bez moc velkýho úsilí.

Takže souhrnně - spoléhat se jen na GraphQL nestačí. Určitě doporučuju implementovat dodatečnou validaci na serveru, aby ses vyhnul budoucím problémům.

133 slov
1.3 minut čtení
22. 11. 2023
Milada Zajícová

Jo, validace vstupů v GraphQL je fakt důležitá. I když GraphQL má nějakou typovou kontrolu díky schématu, to ti nezaručí, že dostaneš validní data. Můžeš dostat třeba špatný formát e-mailu nebo číslo mimo rozsah. To by ti mohlo nadělat problémy v databázi nebo na serveru.

Doporučuju mít nějakou dodatečnou vrstvu validace na serverový úrovni, aby ses vyhnul chybám a nečekaným situacím. Můžeš použít knihovny jako Joi nebo Yup, které ti pomůžou s validací různých typů dat podle tvých pravidel. Takže klidně si nastav validaci e-mailů, kontroluj rozsahy čísel a tak dále.

V reálných projektech to většinou dělám tak, že se spoléhám na obě stránky – GraphQL a svoji vlastní validaci. Ochrání tě to před různýma blbostma a ušetří ti to nervy. Takže jo, určitě se na to vykašli nenechávej všechno na GraphQL.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 7. 2024
Renata Macková

Jo, mělo by se validovat. I když GraphQL má typovou kontrolu, to není vše. Můžeš dostat neplatný input, třeba špatně formátovaný e-mail nebo čísla mimo rozsah. Typy ti sice pomůžou, ale nedokážou všechno pohlídat. Měl jsem situaci, kdy klient poslal data, co neodpovídala očekáváním, a skončilo to chybou na serveru. Takže jednoznačně doporučuji přidat ještě nějakou vlastní validaci – např. přes knihovny jako Joi nebo Yup. Ušetříš si pak spoustu problémů a budeš mít větší kontrolu nad tím, co do systému jde.

82 slov
0.8 minut čtení
2. 11. 2024
Jaroslav Bureš
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Jak efektivně implementovat validaci dat v GraphQL schématechObjevte, jak efektivně validovat vstupní data v GraphQL schématech a minimalizovat tak chyby během API volání.
1000 slov
10 minut čtení
15. 11. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky