GraphQL.cz/Fórum/Můžu používat validator knihovny v GraphQL?

Můžu používat validator knihovny v GraphQL?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně GraphQL a validatorů, co se používají ve sféře knihoven. Rád bych věděl, jestli je možné implementovat nějaký validator přímo do mé GraphQL API, které momentálně vyvíjím. Jsem si vědom toho, že GraphQL už má nějaké základní mechanismy pro validaci dat na úrovni schématu, ale zajímalo by mě, zda mohu použít externí knihovnu pro validaci vstupních dat nebo typů. Například, existují nějaké ověřené knihovny, které by mohly fungovat s GraphQL a pomoci mi zajistit, aby data, která přijímám od uživatelů, byla správně strukturovaná a splňovala určité podmínky? A pokud ano, jakým způsobem bych to měl implementovat? Je důležité mít na paměti efektivitu a výkon při používání takovýchto knihoven? Zatím jsem se setkal s různými názory na toto téma a rád bych slyšel víc názorů nebo zkušeností od vás, kteří už v této oblasti nějakou dobu pracujete. Děkuju moc za vaše odpovědi!

146 slov
1.5 minut čtení
12. 7. 2022
Roman Khýr

Jasně, můžeš použít externí validátory v GraphQL. Většina lidí používá třeba Joi nebo Yup, což jsou super knihovny na validaci dat. Můžeš je zapojit do resolverů, kde zkontroluješ vstupy předtím, než je pošleš dál do logiky aplikace. Je to dobrý způsob, jak si zajistit, že data, co od uživatelů dostáváš, jsou správná a odpovídají nějakým pravidlům.

Co se výkonu týče, většina těchto knihoven je docela efektivní, ale záleží na tom, jak moc složitou validaci děláš. Když tam dáš jen pár jednoduchých pravidel, neměl bys mít problém. Pokud plánuješ něco složitějšího, tak to může trochu zatížit výkon, ale většinou je to v pohodě.

Taky nezapomeň, že GraphQL už má nějaké vestavěné mechanismy pro validaci, takže to nakombinuj s tím. Tím pádem budeš mít víc vrstev ochrany. Takže klidně do toho jdi, validace dat je důležitá.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Jakub Konečný

Jo, můžeš používat externí validátory v GraphQL! Je to docela běžné, protože základní validace, co poskytuje GraphQL, není vždy dostačující. Můžeš třeba použít knihovny jako Joi nebo Yup, který ti umožní definovat složité validace pro vstupní data. Jak to udělat? No, klidně si vytvoř resolvery, kde v rámci logiky ověříš data pomocí těchto knihoven před tím, než je pošleš dál k databázi nebo dalšímu zpracování.

Mysli na výkon – pokud máš hodně komplexní validace, tak to může zpomalit odpovědi API. Takže je fajn validovat jen to, co opravdu potřebuješ a ideálně to dělat co nejdřív v tom procesu. Taky se ujisti, že validace máš dobře napsanou, aby si mohl pak snadno měnit pravidla bez velkých zásahů do kódu. Ale jinak se toho vůbec neboj, většina lidí to tak dělá.

129 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Eliška Růžičková

Jasně, můžeš používat externí validátory v GraphQL. I když GraphQL má nějaké základní mechanizmy pro validaci dat jako typy a schémata, občas to nestačí. Knihovny jako Joi nebo Yup jsou super na ověřování vstupních dat, které dostáváš od uživatelů. Můžeš je použít v resolverech, kde zkontroluješ data před tím, než je pošleš dál do databáze nebo další logiky.

Co se týče výkonu, většinou to není velký problém, pokud to děláš rozumně a nevkládáš tam příliš složité validace. Jen dej pozor, abys to neudělal příliš komplikované, protože pak může být obtížné sledovat, co se děje. Zkus si udělat pár testů a uvidíš, jak to bude fungovat. Na Redditu nebo GitHubu můžeš najít spoustu příkladů, jak lidi integrují validátory do svých GraphQL služeb. Takže určitě do toho běž!

128 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Denisa Štěpánová
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Jak efektivně implementovat validaci dat v GraphQL schématechObjevte, jak efektivně validovat vstupní data v GraphQL schématech a minimalizovat tak chyby během API volání.
1000 slov
10 minut čtení
15. 11. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky