Jak správně zpracovat chyby při validaci dat v GraphQL?
Nedávno jsem se začal více zajímat o GraphQL a jeho možnosti, ale narazil jsem na problém, který mi nedá spát. Když se pokouším implementovat validaci dat ve svých API dotazech, přichází mi na mysl otázka, jaké jsou nejlepší praktiky pro zpracování chyb při validaci. Co se stane, když uživatel pošle nesprávně formátovaná data? Jak bych měl správně obsloužit tyto chyby, aby uživatel dostal smysluplnou odpověď, která mu pomůže pochopit, co udělal špatně? Mám se snažit poskytnout co nejvíce detailů ohledně chyby, nebo by stačilo obecné hlášení? A co třeba struktura chyby? Je lepší mít jednotný formát pro všechny chyby, nebo je lepší přizpůsobit strukturu konkrétním situacím? Zajímalo by mě také, jaké knihovny nebo nástroje by mohly být užitečné při implementaci této logiky. Když už mluvíme o validaci dat, jakým způsobem bych mohl propojit GraphQL s existujícími validačními knihovnami jako Joi nebo Yup? Jak postupovat v případě složitějších struktur dat? Mám vůbec používat vlastní typy chyb pro různé situace, nebo je to zbytečné? Předem díky za všechny rady a tipy.