GraphQL.cz/Fórum/Doporučení na knihovnu pro validaci dat v GraphQL?

Doporučení na knihovnu pro validaci dat v GraphQL?

Mám takový dotaz ohledně validace dat při práci s GraphQL. Jsem vývojář a poslední dobou se hodně zabývám tím, jak správně ověřovat vstupy, které uživatelé posílají do našich API. Vím, že validace je klíčová pro zajištění bezpečnosti a stability aplikace, ale při výběru správné knihovny na validaci dat v GraphQL jsem trochu ztracený. Existuje tolik různých možností a každá má svoje pro a proti. Chtěl bych se tedy zeptat, jakou knihovnu byste doporučili? Zkoušel jsem už pár věcí, ale zatím jsem nenašel to pravé ořechové. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s některými populárními knihovnami jako je třeba Yup, Joi nebo něco jiného, co by se dalo dobře integrovat do GraphQL serveru. Jak to správně použít, abychom měli jistotu, že data budou vždy validní? A co třeba výkon? Ovlivňuje to nějak rychlost dotazů? Budu rád za jakékoli tipy a zkušenosti, které mi pomohou rozhodnout se správně.

146 slov
1.5 minut čtení
30. 7. 2021
Vladimír Kašpar

Takže, když hledáš knihovnu na validaci pro GraphQL, tak pár tipů mám. Yup a Joi jsou fakt populární a mají dost dobrou podporu, takže bych je zvážil. Yup je super, když děláš s Reactem, protože se snadno integruje s Formik a podobně. Na druhou stranu Joi je hodně silný pro serverový validace, zvlášť když používáš Node.js. Ale víš co? Oboje ti dá solidní možnosti jak zvalidovat vstupy, což je klíčový.

Co se týče výkonu, tak to záleží na tom, jak složitý ty validace máš. Když si to dobře naplánuješ a nepřeháníš to s komplikovanými schématy, tak by to nemělo mít velký dopad na rychlost.

Pokud chceš něco lehčího a jednoduššího na zprovoznění, tak klidně zkus i class-validator, pokud používáš TypeScript. Dobrý způsob jak udržet věci čisté a přehledné. Je důležitý si pohlídat, abys měl validaci na všech úrovních – od API po databázi – to tě pak ochrání před spoustou problémů. Takže jo, vyzkoušej tyhle možnosti a najdi tu, co ti sedne nejlíp.

163 slov
1.6 minut čtení
23. 7. 2024
Ludmila Roubalová

Při práci s GraphQL mám dobré zkušenosti s knihovnou Yup. Je dost flexibilní a snadno se integruje do resolverů. Můžeš ji použít na validaci schémat a vlastně to funguje podobně jako s formuláři. Stačí vytvořit schema a pak ho použít v resolveru na ověření dat. Další zajímavá možnost je Joi, což je taky hodně populární, ale občas mi přišlo, že má složitější syntaxi. Co se výkonu týče, pokud máš hodně složité validace, tak to může trochu zpomalit dotazy, ale většinou to není zásadní problém. Rozhodně doporučuji se podívat i na knihovny jako graphql-validation-complexity, která ti pomůže hlídat komplexitu dotazů. Každopádně je dobrý mít validaci, protože ti to ušetří spoustu problémů později.

111 slov
1.1 minut čtení
14. 4. 2022
Marie Krausová

Pokud hledáš knihovnu na validaci dat pro GraphQL, tak mohu doporučit zkusit Yup nebo Joi. Obě jsou dost populární a fungují dobře. Yup je super pro schema validaci a má jednoduchou syntaxi, což se mi líbí. Můžeš ho snadno integrovat do resolverů a udělat tak, že validace probíhá předtím, než se dostaneš k vlastní logice. Joi zase má hodně možností a je hodně flexible, ale může být občas trošku složitější na použití.

Pokud jde o výkon, tak většina těchto knihoven by neměla výrazně zpomalovat tvoje dotazy, pokud to nebudeš přehánět s komplexními schématy. Klíčový je ale správný přístup k validaci – snaž se validovat jen tam, kde je to nutné. Můžeš také zvážit použití middleware pro GraphQL, aby ses zbavil opakování kódu a udržel ho čistý.

Takže v souhrnu: zkus Yup pro jednoduchost nebo Joi pro flexibilitu. Obě ti mohou pomoct zajistit, že data budou validní bez toho, aby to ovlivnilo výkon tvého API příliš špatně. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2022
Daniela Bartošová
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Zpracování chyb při validaci dat v GraphQL: Jak na to správněÚvod do zpracování chyb v GraphQL API s důrazem na validaci dat a zlepšení uživatelské zpětné vazby.
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky