GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když mi GraphQL vrací chyby během validace?

Co dělat, když mi GraphQL vrací chyby během validace?

Nedávno jsem se pustil do práce s GraphQL a zkouším vytvořit API pro svůj projekt. Všechno šlo celkem hladce, ale teď jsem narazil na problém, se kterým si nevím rady. Když se snažím provést některé dotazy, dostávám chybové hlášení ohledně validace. Nejde o nic složitého, ale i tak mě to dost frustruje. Zkoušel jsem projít dokumentaci a najít nějaké běžné chyby, ale nemůžu přijít na to, co dělám špatně. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás zažil něco podobného? Jaké jsou nejčastější chyby při validaci v GraphQL? Může to být něco jednoduchého, jako špatný typ dat nebo chybějící pole? Taky bych rád věděl, jaké nástroje nebo techniky používáte k ladění těchto problémů. Někdy mám pocit, že mi unikají detaily, které by mi mohly ušetřit hodiny práce. Můžete mi prosím poradit, co dělat v situaci, kdy GraphQL vrací chyby během validace? Jaké kroky byste doporučili pro odhalení těchto problémů? Díky moc za jakoukoli pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
11. 3. 2023
Elena Vávrová

Když dostáváš chyby při validaci v GraphQL, většinou to bývá nějaký problém s typem dat nebo chybějícími poli. Zkus zkontrolovat, jestli dotaz odpovídá schématu, co máš nastavené. Ujisti se, že všechny povinné parametry jsou správně definované a že posíláš správné datové typy. Můžeš zkusit i GraphQL Playground nebo Postman pro testování dotazů, ty ti ukážou podrobnější chyby. Také si prohlédni logy serveru, tam se občas dozvíš víc o tom, co se děje. Pokud používáš nějaké knihovny na validaci, zkontroluj jejich dokumentaci, můžeš najít nějaké tipy nebo příklady, jak to správně nastavit. A nezapomeň na caching, některý problémy můžou být způsobený tím, že server pamatuje staré dotazy. Hodně štěstí pri ladění!

110 slov
1.1 minut čtení
12. 6. 2024
Andrea Odehnalová

Když ti GraphQL vrací chyby ohledně validace, zkontroluj pár věcí. Za prvé, ujisti se, že posíláš správný typ dat. Například pokud očekáváš string a posíláš číslo, tak je to problém. Pak se podívej na povinná pole – jestli máš nějaké, co musíš vyplnit. Někdy může být problém i v názvech polí, měly by přesně odpovídat definici schématu.

Doporučil bych používat nástroje jako Apollo Client nebo GraphiQL pro ladění dotazů. Ty ti můžou ukázat, co je špatně a proč to neprochází. Nezapomeň se také podívat na serverové logy, tam můžeš najít užitečné informace o tom, co se děje.

Pokud jsi si jistý, že všechno děláš správně, zkus se podívat na dokumentaci k API nebo komunitní fóra – často tam najdeš podobné problémy a řešení. Většina chyb bývá fakt jednoduchá, takže klid a trpělivost.

130 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2024
Matěj Kovář

Když ti GraphQL vrací chyby během validace, nejdřív se mrkni na dotazy, co posíláš. Zkontroluj, jestli máš správné typy dat a jestli nejsou nějaké povinné parametry, co jsi vynechal. Často to bývá něco jednoduchého, jako třeba špatně napsané jméno pole nebo chybějící argument. Hlavně se podívej na chybové hlášení – většinou ti říká, co přesně je špatně.

Můžeš taky zkusit použít GraphQL Playground nebo Insomnia pro testování dotazů. Ty ti ukážou error messages dost podrobně a můžeš si tak lépe ověřit, co se děje. Také je dobrý mít v API logy, abys viděl, co server skutečně přijímá.

Další věc – jestli používáš nějakou knihovnu na validaci schématu, zkontroluj, jestli je všechno nastavený správně. A pokud si fakt nevíš rady, zkus se podívat na GitHub issue nebo fóra kolem GraphQL – spoustu lidí už tohle řešilo a můžeš tam najít i konkrétní příklady.

Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2023
Rudolf Tichý
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Zpracování chyb při validaci dat v GraphQL: Jak na to správněÚvod do zpracování chyb v GraphQL API s důrazem na validaci dat a zlepšení uživatelské zpětné vazby.
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky