GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když GraphQL vrátí chybu při ověřování vstupu?

Co dělat, když GraphQL vrátí chybu při ověřování vstupu?

Narazil jsem na problém, kdy mi GraphQL vrací chybu, když se pokouším odeslat nějaký vstup. Mám už nějakou dobu implementován tento systém a zdálo se, že funguje bez problémů, ale teď najednou se to objevilo. Když posílám dotaz, který by měl projít ověřením, tak mi to vrátí chybovou zprávu, že vstup není platný. Zkoušel jsem projít všechny možné příčiny - formátování dat, typy proměnných a tak podobně, ale nic nepomáhá. Jaké jsou běžné důvody pro chyby při ověřování vstupu v GraphQL? Existuje nějaký způsob, jak efektivně ladit tyto chyby? Mám použít nějaké speciální nástroje nebo knihovny na validaci? A co vlastně dělat s chybovými hlášeními? Někdy jsou dost nejasná a nevím, odkud začít hledat problém. Jaké máte zkušenosti s tímto typem chyb a jak jste je řešili? Dík za každou radu!

131 slov
1.3 minut čtení
20. 4. 2023
Adam Hloušek

Zdar, tohle je docela běžný problém. Když GraphQL vrací chybu při ověřování vstupu, může to být způsobeno různými věcmi. Zkontroluj si typy proměnných, jestli posíláš správné datové struktury a formát. Třeba jestli očekává string a ty posíláš číslo. Další věc může být, že máš někde nastavené povinné pole a ty ho neposíláš, nebo je třeba špatně pojmenované. Zkus si udělat logování vstupních dat přímo před tím, než je odešleš na server, abys viděl, co přesně tam posíláš.

Co se týče chybových hlášení, tak občas jsou fakt matoucí. Zkus se podívat na dokumentaci k API, tam většinou najdeš vysvětlení chyb. Někdy pomůže použití nějakého validátoru pro schémata, jako je Joi nebo Yup. Ty ti můžou pomoct odhalit problémy už na frontendu. Jo a zkus klidně i použít GraphiQL nebo jiný IDE pro GraphQL - to ti může ukázat víc detailů o tom, co se děje.

Každopádně se mi osvědčilo prostě postupně projít vše od dat až po dotaz a hledat nesrovnalosti. Bude to chtít trpělivost. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2024
Radek Eliáš

Když ti GraphQL hází chyby s ověřováním, tak to může být kvůli několika věcem. Zkus se podívat, jestli máš správně nastavené typy proměnných – občas se stane, že místo třeba stringu pošleš číslo nebo něco blbého. Taky kontroluj, jestli všechny povinné argumenty posíláš. Když to máš v JSONu, tak si dej pozor na formátování – někde můžeš mít chybějící závorky nebo uvozovky.

Hodně lidí zapomíná na validaci na serverový straně, tak se mrkni, jestli tam nemáš nějaké custom validátory, co ti mohou způsobit problém. Pro ladění bych doporučil použít GraphQL Playground nebo Apollo Client Devtools, kde uvidíš víc detailů o chybách. Můžeš také zavést logging pro víc informací, abys viděl, co se děje na backendu.

A s těmi chybovými hlášeními je to občas těžký – bývají dost kryptické. Pokud máš nějaký error handling, tak si zkus logovat i přímo ty chybové objekty a zjistit, co ti GraphQL vrací. Někdy ti to může ukázat cestu k řešení. Takže zkontroluj tyhle věci a snad najdeš, co je špatně.

165 slov
1.7 minut čtení
11. 4. 2024
Radek Vojtěch

Takže, když ti GraphQL vrací chybu při ověřování vstupu, je to docela frustrující. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně definované typy v schema, protože i malá chyba může všechno zhatit. Podívej se na ty proměnné, co posíláš – jestli odpovídají očekávaným typům a formátům. Můžeš mít třeba problém s null hodnotami nebo prázdnými stringy, což může zavinit chybu.

Pokud používáš nějaký validátor jako Yup nebo Joi, ujisti se, že máš správně nastavené schéma pro validaci. A když už mluvíme o chybovkách, tak se podívej na detailní chybové zprávy. I když jsou občas matoucí, většinou tam najdeš indicie, co přesně nefunguje.

Zkus použít GraphiQL nebo jiný nástroj na testování dotazů. Tam můžeš snadno upravovat dotazy a sledovat, jak reaguje server. Pokud opravdu nevíš, v čem je problém, podívej se na logy serveru – ty bývají dost nápomocný.

A pokud nic z toho nepomůže, zkus to zjednodušit – pošli jen základní data a postupně přidávej další, abys zjistil, co způsobuje problém. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
12. 4. 2023
Jitka Karásková
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Zpracování chyb při validaci dat v GraphQL: Jak na to správněÚvod do zpracování chyb v GraphQL API s důrazem na validaci dat a zlepšení uživatelské zpětné vazby.
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky