GraphQL.cz/Fórum/Sledování logů pro GraphQL aplikace

Sledování logů pro GraphQL aplikace

Zajímalo by mě, co je to nejlepší použít na sledování logů pro aplikace postavené na GraphQL? Mám už nějakou dobu fungující projekt, ale začínám mít pocit, že bez pořádného sledování a analýzy logů se neobejdu. Vím, že logování je důležité nejen pro debugging, ale taky pro monitorování výkonu a zajištění stability aplikace. Přemýšlím, jestli by bylo lepší použít nějaké specializované nástroje nebo se spolehnout na něco jako je ELK stack nebo Grafana? V poslední době jsem slyšel o různých službách jako Datadog nebo Sentry, ale nejsem si jistý, který z těchto nástrojů by byl nejvhodnější a jaké mají výhody či nevýhody konkrétně pro GraphQL aplikace. Také bych se chtěl zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s integrací těchto nástrojů do stávajícího projektu, případně jaké metriky jsou v případě GraphQL nejdůležitější sledovat. Bude to spíš složité zavádět nový systém do aplikace, kterou už mám hotovou? Jak vlastně začít s logováním GraphQL endpointů? Mám se zaměřit na error logy, nebo je důležitější sledovat i úspěšné odpovědi? Děkuji moc za vaše rady a názory!

170 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2024
Miroslav Hloušek

Sledování logů v GraphQL aplikacích je fakt důležitý. Mě osobně se osvědčil ELK stack, protože je to celkem robustní řešení a dá se s ním dost dobře pracovat. Z Logstash můžeš snadno sbírat a parsovat logy, Elasticsearch pak slouží jako báze pro vyhledávání a Kibana je skvělá na vizualizaci. Na druhou stranu, pokud hledáš něco jednoduššího, tak Datadog nebo Sentry jsou taky fajn. Datadog má super monitoring výkonu a Sentry se hodí na sledování chyb – přesně víš, co se posralo a kde.

Pokud jde o integraci, tak to záleží na tvé aplikaci, ale většinou to není nic hrozného. Můžeš začít s error logy, ale nezapomeň i na úspěšné odpovědi. U GraphQL je dobrý sledovat i dobu odezvy jednotlivých dotazů a jak často jsou volané, to ti pomůže optimalizovat výkon.

Zkus nejdřív přidat nějaké základní logování a postupně to rozšiřuj podle potřeb. A určitě se zaměř na metriky jako latence, chyby a úspěšnost požadavků. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Eva Švábová

Zdravím, s logováním pro GraphQL aplikace mám nějaké zkušenosti. Doporučil bych ti podívat se na ELK stack – Elasticsearch, Logstash a Kibana. Je to super na analýzu a vizualizaci logů. Můžeš si tam nastavit různé filtry a sledovat, co se děje v reálném čase. Na druhou stranu, pokud si chceš ušetřit práci s nastavováním, tak služby jako Datadog nebo Sentry jsou fakt fajn, protože to máš hotové rychle a mají super integrace. Jenže samozřejmě za to zaplatíš.

Když mluvíme o metrikách, tak je dobrý sledovat nejen error logy, ale i úspěšný odpovědi, aby ses měl přehled o výkonu API. Myslím, že bys měl mít v merku i latenci nebo čas potřebný na vyřízení dotazu. Integraci nového systému bych neviděl jako složitou, stačí přidat middleware na sledování GraphQL dotazů. Je dobré mít systém pro logování hned od začátku, ale i dodatečně to jde v pohodě.

Takže shrnuto: zvaž ELK stack pro vlastního ducha, nebo jdi do nějaké komerční služby pro jednoduchost. Hlavně nezapomeň testovat a ladit to podle potřeb tvého projektu.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 7. 2024
Blanka Havlová

K logování pro GraphQL aplikace je dobré začít s něčím jednoduchým, jako je Winston nebo Bunyan. Tyhle knihovny ti umožní snadno logovat různé úrovně - info, warn, error a podobně. Pokud už máš projekt, tak to není zas tak těžké integrovat, prostě přidáš middleware do serveru.

ELK stack je super pro analýzu logů a hledání vzorů, ale může být složitější na nastavení, zvlášť pokud s tím nemáš zkušenosti. Grafana pak slouží spíš pro vizualizaci metrik, takže pokud chceš sledovat výkon a statistiky, je to dobrá volba. Datadog a Sentry jsou fajn služby na monitoring a error tracking, Sentry je skvělé na sledování chyb v reálném čase.

Co se metrik týče, určitě sleduj latenci jednotlivých dotazů, úspěšnost odpovědí a chyby. Error logy jsou jasná priorita, ale i úspěšné odpovědi ti můžou říct hodně o tom, jak aplikace funguje. Dobrý základ je mít alespoň něco jako GraphQL logging middleware, které ti zaznamená všechny dotazy a odpovědi. Začni s tím jednoduše a pak můžeš rozšiřovat podle potřeby.

164 slov
1.6 minut čtení
28. 10. 2024
Adéla Bečková
GraphQL.cz/Články/Logování API aktivit
Automatizace logování API aktivit v GraphQL aplikacích: Praktický návod na efektivní sledování a analýzu logůZjistěte, jak efektivně nasadit automatizované nástroje pro sledování a analýzu logů ve vaší GraphQL aplikaci. Naučte se, jak zlepšit výkon a bezpečno...
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2021
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky