GraphQL.cz/Fórum/Jak mám správně přečíst chybové hlášení z GraphQL odpovědi?

Jak mám správně přečíst chybové hlášení z GraphQL odpovědi?

Začal jsem se učit GraphQL a je to fascinující technologie, ale narazil jsem na problém, který mě opravdu mate. Když dělám nějaké dotazy na server, občas dostanu odpověď s chybovým hlášením a upřímně řečeno, vůbec nevím, jak ho správně přečíst. Vím, že GraphQL vrací chyby v určitém formátu, ale co to vlastně znamená? Jaké informace bych měl hledat v těchto chybových zprávách? Jsou tam nějaké klíčové části, které mi mohou pomoci pochopit, proč se něco pokazilo? Občas se tam objeví i nějaké kódy nebo popisy, které mi nic neříkají. Mohu se spolehnout na to, že každé chybové hlášení bude mít stejnou strukturu, nebo se to liší podle implementace? Chtěl bych vědět, jak správně interpretovat tyto zprávy a jak se na ně dívat z pohledu ladění aplikace. Je někdo ochoten podělit se o zkušenosti s chybovými hlášeními v GraphQL? Jaký je nejlepší způsob, jak z toho vyčíst užitečné informace a posunout se dál? Dík moc za jakékoli tipy!

157 slov
1.6 minut čtení
17. 11. 2024
Adam Hloušek

Pro správné čtení chybových hlášení z GraphQL odpovědi je fajn vědět, že většina chyb má nějakou standardní strukturu. Když dostaneš odpověď s chybou, tak se zpravidla díváš na pole "errors" v JSONu. Tam najdeš objekty s informacemi jako je "message", což je vlastně popis chyby, a "locations", kde se uvádí, na jakém místě v dotazu k chybě došlo. Může tam být i "path", což ti ukáže, jaká část datového stromu je problémová. Tyhle informace ti hodně pomůžou pochopit, co se stalo. Chyby můžou mít různý kódy a ty se mužeš setkat i s nějakými interními názvy specifickými pro server, takže pokud to neznáš, může to být matoucí. Ale jakmile se naučíš číst tyhle základní části, budeš mít lepší přehled o tom, co se děje. Takže doporučuji si je pořádně projít a hledat vzory – časem to bude víc jasný. A jo, každý server může mít drobně jinou strukturu chyb, ale většinou je to dost podobný. Hlavně nepanikař a zkoušej ladit podle těch informací.

163 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Jan Šafařík

Chybová hlášení v GraphQL jsou většinou ve formátu JSON a obsahují několik klíčových prvků. Nejprve se podívej na pole "errors", kde najdeš seznam chyb. Každá chyba by měla mít aspoň nějaký popis, což ti může pomoct pochopit, co se stalo. Zpravidla tam bude i "message", což je krátký text, který tě nasměruje, co je špatně. Někdy se objeví i "locations", což ti říká, na jakém místě dotazu došlo k chybě - to může být užitečný při ladění. "path" ti ukáže přesně, kde v datech problém nastal. Kódy chyb nejsou standardizované, takže se mohou lišit podle toho, jak to má server nastavené. Je dobrý si zvyknout na to, že každá implementace může mít svoje specifika. Pokud máš nějaké nejasnosti, zkus mrknout do dokumentace API nebo se podívat na GitHub repo projektu, kde často najdeš víc informací o tom, jak chyby řešit. Měj na paměti, že i když je to občas zmatené, s časem a praxí se v tom vyznáš lépe.

159 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Adéla Bečková

Když dostaneš chybový response z GraphQL, tak se většinou podívej na část "errors". Takhle to vypadá: je tam pole s objekty, kde každý objekt obsahuje nějaké klíče jako "message", "locations", nebo "path". Tyhle informace ti dají dobrou představu, co se stalo. "Message" ti řekne konkrétní problém, třeba že něco chybí nebo je špatně naformátované. "Locations" ukazuje, kde přesně v dotazu došlo k chybě, což můžeš použít k rychlýmu nalezení problému. "Path" ti zase ukáže, jak hluboko v hierarchii dat to selhalo. Občas narazíš i na nějaké custom kódy chyb od serveru, ale většinou je to hodně specifický pro každou implementaci. Takže jo, struktura může kolísat podle toho, jak je to nastaveno serverem, ale tyhle základní části bys měl vidět skoro vždycky. Když si na to zvykneš, tak ti to výrazně pomůže při ladění.

133 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2024
Soňa Khýrová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Jak správně interpretovat a zpracovávat chybová hlášení v GraphQLObjevte, jak efektivně analyzovat a reagovat na chybová hlášení v GraphQL API. Tento návod vám pomůže pochopit, co dělat, když narazíte na chybu, a ja...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky