GraphQL.cz/Fórum/Chyba 'Cannot read property of undefined' v GraphQL – co s tím?

Chyba 'Cannot read property of undefined' v GraphQL – co s tím?

Při práci s GraphQL se mi stále častěji objevuje chyba, která mi nedává moc smysl. Konkrétně se jedná o hlášení 'Cannot read property of undefined'. Zkoušel jsem různé dotazy, ale pokaždé, když se pokusím získat nějaká data, tak to spadne na tuto chybu. Je to opravdu frustrující, protože nevím, kde hledat problém. Zkoušel jsem projít konzoli a kontrolovat, zda jsou všechny proměnné správně definované, ale nic mi nepomohlo. Může to být třeba tím, že se snažím přistupovat k nějakému poli nebo objektu, který ještě není inicializovaný? Nebo je možné, že se problém skrývá už v samotném dotazu? Jak mám vlastně správně kontrolovat, jestli je všechno definované dřív, než na to sáhnu? Zapomněl jsem třeba na něco důležitého při vytváření schématu? Myslíte, že by mohl být problém i v tom, jak pracuji s response daty? Četl jsem něco o tom, že je dobré používat optional chaining nebo nějaké další techniky pro bezpečné přístupy k vlastnostem objektů. Ale nejsem si jistý v tom, jak to aplikovat v reálném kódu. Napadá někoho něco konkrétního, co bych měl zkontrolovat nebo vyzkoušet? Jaké jsou nejlepší praktiky pro práci s GraphQL a minimalizaci těchto chyb? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti!

196 slov
2 minut čtení
27. 11. 2024
Zdeněk Koudelka

Zní to, že se dost možná snažíš přistupovat k něčemu, co není správně inicializované. Je dobré zkontrolovat, jestli dotaz vrací data, která očekáváš. Zkus si prozkoumat response v konzoli a ujistit se, že máš ve svém schématu definované všechny potřebné typy. Můžeš mít třeba problém s resolverem nebo s tím, jak se data načítají. Zkus použít optional chaining (např. místo obj.prop zkus obj?.prop), to ti může pomoct vyhnout se chybám, pokud je něco undefined. Taky prověř, jaké proměnné používáš v dotazech – nevidím důvod, proč bys měl mít undefinované objekty, pokud je všechno správně nastavené. Další věc: jestli používáš nějaké promisy nebo asynchronní operace, ujisti se, že je vše správně ošetřeno a čekáš na výsledky. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
12. 4. 2024
Denisa Hlaváčová

Tak hele, ta chyba 'Cannot read property of undefined' je fakt běžná, když se snažíš přistupovat k něčemu, co není na místě. Zkus se podívat na to, jestli vůbec dostáváš data, co čekáš, nebo jestli ti GraphQL vrací nějakou chybu. Můžeš mít třeba problém s tím, jak je nastavený resolver nebo co vlastně dotazuješ. Pokud třeba dotazuješ pole, který v odpovědi neexistuje, tak to spadne.

Další věc je, že když pracuješ s response daty, můžeš využít optional chaining (to znamená něco jako data?.user?.name), což ti pomůže vyhnout se chybám při pokusech o přístup k vlastnostem objektů, kterýma nejsou definovaný. Taky se ujisti, že nějaký defaultní hodnoty máš nastavený v resolveru, pokud to dává smysl.

Kdyby ses dostal k tomu dotazu a zjistil, že ti tam něco chybí nebo je špatně, zkus ho upravit a otestovat znova. A nezapomeň na konzoli! Je to super nástroj na debugging. Měj trpělivost a procházej si krok po kroku, co by mohlo být špatně.

157 slov
1.6 minut čtení
24. 7. 2024
Miroslav Beran

Když ti v GraphQL hází tu chybu 'Cannot read property of undefined', tak to většinou znamená, že se pokoušíš přistupovat k něčemu, co ještě neexistuje. Zkontroluj si dotazy, jestli ti opravdu vrací data, co očekáváš. Můžeš mít problém v tom, že třeba nějaký field je null nebo undefined a když se k němu snažíš dostat, tak to spadne. Zkus použít optional chaining (to je to ?.) na přístup k vlastnostem objektů, tím aspoň předejdeš pádu aplikace. Když pracuješ s response daty, ujisti se, že všechny části odpovědi jsou tam, kde by měly být. Taky si ověř, jestli schema v GraphQL má všechno správně nastavené a jestli query/ mutation fakt dává smysl. Pro debugging je dobrý logovat si response z API, abys viděl, co přesně ti to vrací. Vždycky kontroluj jestli máš všechny potřebný data předtím než se na ně pokusíš sáhnout. Pokud bys měl pořád problém, tak zkus projít ještě dokumentaci nebo se podívat do error logů serveru, tam by mohlo být víc informací o tom, co se děje.

169 slov
1.7 minut čtení
2. 11. 2024
Jarmila Šindelářová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Jak správně interpretovat a zpracovávat chybová hlášení v GraphQLObjevte, jak efektivně analyzovat a reagovat na chybová hlášení v GraphQL API. Tento návod vám pomůže pochopit, co dělat, když narazíte na chybu, a ja...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky