GraphQL.cz/Fórum/Tipy na zpracování chyb v GraphQL

Tipy na zpracování chyb v GraphQL

Rád bych se zeptal, jestli má někdo nějaké tipy nebo osvědčené postupy, jak efektivně zpracovávat chyby v GraphQL. V poslední době se snažím pochopit, jak správně implementovat error handling ve svých API projektech a mám pocit, že to není tak jednoduché, jak jsem si původně myslel. Hlavně mě zajímá, jak se vypořádat s různými typy chyb – například validací vstupních dat, problémům na straně serveru nebo třeba situacím, kdy se data nedají načíst vůbec. Myslím, že je důležité mít nějakou strukturu pro chyby, aby se daly snadno zpracovat na frontendu a aby uživatelé dostávali smysluplné zprávy. Jak to děláte vy? Používáte nějaké specifické knihovny nebo vzory? A co třeba různá HTTP status kódy a jak je kombinujete s GraphQL? Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jak jiní vývojáři přistupují k této výzvě a co všechno berou v úvahu při návrhu svých systémů. Každý tip nebo zkušenost by mi moc pomohly, protože bych rád zlepšil kvalitu chybových hlášení ve svých aplikacích.

161 slov
1.6 minut čtení
24. 6. 2024
Žaneta Palečková

Zpracování chyb v GraphQL je fakt oříšek. Určitě bych doporučil mít nějakou jednotnou strukturu pro chyby, aby to frontend snadno rozpoznal. Můžeš třeba použít custom error třídy, které budou mít různé kódy a zprávy, aby bylo jasné, co se stalo. Na validaci dat bych použil nějakou knihovnu jako Yup nebo Joi. Na serveru pak chyby jako 500 při problémech s databází nebo 400 pro špatný vstup – ale pozor na to, že GraphQL už má svoje vlastní zpracování chyb, takže se může stát, že HTTP status nebude úplně souhlasit s tím, co GraphQL vrací. Místo toho je lepší posílat podrobnosti o chybě v poli "errors". No a nezapomeň na logování – je dobrý mít přehled o tom, co se děje na serveru. Když to shrnu, struktura chyb, validace a logování jsou základ. Můžeš to ladit podle potřeb tvé aplikace.

139 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Milada Zajícová

Obecně se doporučuje mít nějakou strukturovanou formu chyb, aby to frontend mohl snadno zpracovat. Mně se osvědčilo používat vlastní typy chyb, třeba "UserInputError" pro chyby validace a "InternalServerError" pro serverový problém. To pomáhá odlišit, co je problém na straně uživatele a co je chyba v aplikaci.

Taky je dobré vracet smysluplné zprávy, třeba popis, co bylo špatně. Když někdo zadá špatný formát e-mailu, tak mu prostě řekni, že ten e-mail je nevalidní a jaký formát očekáváš.

Pokud jde o HTTP status kódy, tak GraphQL standardně používá 200 pro všechny odpovědi, ale pokud chceš nějak rozlišit mezi chybami, můžeš použít speciální hlavičky nebo mít na serveru middleware, co bude vracet správný status podle typu chyby (např. 400 pro špatný vstup). Taky se mi osvědčilo logovat chyby na serveru, abych měl přehled o tom, co se děje a mohl to lépe ladit.

A nakonec - neboj se používat knihovny jako Apollo nebo Relay, mají nějaké vestavěné mechanismy pro error handling, což ti může ušetřit spoustu času.

163 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2024
Bohuslav Havel

Zpracování chyb v GraphQL může být fakt tricky. Důležitý je mít jasně definovanou strukturu pro chyby, aby frontend z toho mohl snadno číst. Obecně se doporučuje využívat standardní strukturu s polem errors, kde budeš mít typ chyby, zprávu a případně nějaký kód. To ti pomůže na frontendu zpracovávat různé typy chyb jako validaci, serverové problémy nebo třeba když se data vůbec nenačtou.

Mě osobně funguje dobře mít middleware na serveru, kde se chytají chyby a pak je formátují do té standardní struktury. Tím pádem udržuju konzistenci napříč API. Co se týká HTTP status kódů, tak v GraphQL to není úplně standardní, ale můžeš třeba vracet 4xx pro chyby uživatelského vstupu a 5xx pro serverové problémy.

Některé knihovny, co místo toho používám jsou Apollo Server nebo Express-GraphQL, které už mají nějaké vestavěné způsoby, jak s chybami pracovat. Ale stejně si to vždycky přizpůsobuji podle svých potřeb. Takže pokud chceš, aby uživatelé dostávali smysluplné zprávy, vyplatí se investovat čas do promyšleného error handlingu.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 11. 2023
Jaroslava Pospíšilová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Účinné vzory pro zpracování vícero chybových stavů v jednom GraphQL dotazuObjevte, jak efektivně spravovat vícero chybných stavů v rámci jednoho GraphQL dotazu a optimalizujte tak uživatelskou zkušenost a výkon vaší aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky