GraphQL.cz/Fórum/Proč mi GraphQL vrací víc dat, než potřebuji?

Proč mi GraphQL vrací víc dat, než potřebuji?

Setkal jsem se s problémem, který mě opravdu trápí a nevím si s ním rady. Při práci s GraphQL jsem si myslel, že to bude skvělé řešení pro optimalizaci dotazů na API, ale v poslední době mě to začíná frustrovat. Když posílám dotaz, očekávám, že dostanu přesně ta data, která potřebuju, ale místo toho se mi vrací mnohem víc informací, než jsem chtěl. Zkoušel jsem různé varianty dotazů a upravoval jsem strukturu, ale výsledek je pořád stejný. Dostal jsem data z různých relací a ve velkých objemech, což je přesně to, co jsem se snažil vyhnout. Myslím, že používám fragmenty správně a snažím se omezit pole, která volám, ale přesto mám pocit, že server vrací velké objemy dat. Možná dělám něco špatně? Mělo by GraphQL vracet přesně to, co chci? Jaké jsou běžné chyby, které lidé dělají při konstrukci dotazů? Mělo by být možné omezit množství vrácených dat na minimum? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké techniky nebo osvědčené postupy pro efektivní práci s GraphQL, abych mohl lépe spravovat data a vyhnul se zbytečnému přetížení aplikace. Děkuju za jakoukoli radu nebo tipy!

183 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2024
Pavla Kratochvílová

Zní to jako typický problém, co se může stát, když se neví přesně, jak GraphQL funguje. I když bys měl dostávat jen data, co chceš, někdy se stane, že dotaz vrací víc než je třeba. Zkus si zkontrolovat, jestli nemáš někde nějaký zbytečný relace nebo pole, který vlastně ani nepotřebuješ. Třeba když děláš nested queries, tak to může způsobit, že ti přijdou i data z dalších vztahů, co nejsou relevantní.

Další věc je, že fragmenty by měly být dobře nastavené – pokud je používáš špatně nebo zahrnuješ víc datových struktur než je nutný, tak tím taky zbytečně navyšuješ objem vracených dat.

Zkus taky omezit dotazy na konkrétní fields a experimentuj s různými kombinacemi dotazů. Možná se i vyplatí podívat se na dokumentaci GraphQL serveru, co vlastně podporuje za query a jestli není nějaký limit na response size.

Taky můžeš zvážit použití paginace nebo filtrace na serverové straně, aby se ti vrátila jen data, co potřebuješ. A pokud to vše selže, tak možná zkusit jiný přístup k API nebo se domluvit s backend vývojářem na optimalizaci těch dotazů. Hlavně nezapomínej, že GraphQL je mocný nástroj, ale zároveň vyžaduje dobrou znalost struktury dat.

190 slov
1.9 minut čtení
28. 10. 2024
Viktor Jahoda

Tak já nevím, ale mám pocit, že problém bude možná v tom, jak se dotazy skládají. GraphQL by měl vracet jen to, co si řekneš, takže zkus zkontrolovat, jestli opravdu specifikuješ všechna pole správně. Někdy se může stát, že se ti do dotazu dostanou i nějaké relace nebo shluky dat, které vlastně vůbec nepotřebuješ. Zkus si projít strukturu schématu a ověřit, jestli třeba nezapomínáš na nějaké parametry, které by omezily výstup.

Je taky dobrý nápad používat fragmenty tak, aby ses ujistil, že se neduplikujou data. Někdy lidi dělají chybu v tom, že kopírují a vkládají části dotazů bez rozmyslu. Měl bys taky kouknout na paginaci – pokud se ti vrací velký objem dat, může být dobrý zavést nějaké omezení na počet vrácených položek. Zkrátka mít pod kontrolou kolik dat dostáváš zpět.

A pokud ještě pořád vidíš víc dat než potřebuješ, tak možná zkus zjistit, jak je server nastavený. Některý API mohou mít defaultní chování vracení více dat než je nutný. Když si s tím trochu pohraješ a ladíš to podle svých potřeb, určitě se ti podaří dostat se k těm datům, co fakt potřebuješ.

183 slov
1.8 minut čtení
14. 11. 2024
Nikola Janečková

Může to být frustrující, když GraphQL vrací víc dat, než potřebuješ. Zkontroluj, jestli skutečně specifikuješ všechna pole, která chceš dostat. Někdy se může stát, že dotaz zahrnuje i relace a jejich data, což může způsobit přetížení. Zkus se podívat na fragmenty – pokud je používáš špatně nebo je volíš příliš široce, může to vrátit zbytečné info. Ujisti se, že nepoužíváš wildcard jako ... on Type bez omezení. Také můžeš mít problémy s resolverem na serverové straně, jestliže ten vrací více dat než by měl. Někdy pomůže se zeptat vývojáře API – možná máš možnost zadat konkrétní parametry pro omezení výsledků. Je dobrý nápad udělat si testovací dotazy v GraphQL Playgroundu a postupně odhalovat, co přesně ti server vrací. Taky sleduj, zda nemáš aktivované nějaké defaultní chování na serveru, které rozšiřuje výsledky automaticky. V tomhle případě může být užitečné zkusit optimalizovat cache nebo paging na úrovni serveru, aby ses vyhnul velkým objemům dat."

152 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Ivana Jarošová
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
GraphQL a REST: Jak zvládnout problém nadbytečných dat?Prozkoumejte, jak GraphQL efektivně řeší problém nadbytečných dat v porovnání s REST API. Zjistěte, jak tyto technologie fungují a jak mohou zlepšit v...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky