GraphQL.cz/Fórum/Co potřebuju pro GraphQL subscriptions v Reactu?

Co potřebuju pro GraphQL subscriptions v Reactu?

Zajímalo by mě, co všechno musím mít na paměti, když chci implementovat GraphQL subscriptions do mé React aplikace. Slyšel jsem, že to může být docela složité, zvlášť pokud chci, aby mi to běželo hladce. Jaké knihovny bych měl použít? Stačí mi Apollo Client nebo potřebuju něco jiného? A co server? Mám už nějaký GraphQL server, ale nevím, jestli je připravený na subscriptions. Co všechno musím udělat na straně serveru, aby to fungovalo? Taky by mě zajímalo, jak to vlastně vypadá z pohledu kódu - jak se liší kód pro klasické dotazy a mutace od toho pro subscriptions? Jak mám správně nastavit websockety a jak je to s error handlingem? Existují nějaké osvědčené postupy, kterými bych se měl řídit? A co performance - bude to mít vliv na rychlost mé aplikace? Pokud někdo máte zkušenosti s GraphQL subscriptions v Reactu, budu moc rád za tipy a rady. Dík!

147 slov
1.5 minut čtení
12. 5. 2024
Matěj Kovář

Když chceš implementovat GraphQL subscriptions v Reactu, tak se ti fakt hodí Apollo Client, ten to má jako součást. Ale musíš mít na serveru podporu pro websockety, to znamená, že tvůj GraphQL server musí umět spravovat subscriptions. Pokud používáš třeba Apollo Server, tak bys měl přidat WebSocket link. Jinak pokud nemáš Apollo Server, můžeš zkusit nějaký jiný framework s websocket podporou.

Z pohledu kódu to vypadá trošku jinak než klasické dotazy a mutace. Na subscriptions použiješ useSubscription hook místo useQuery nebo useMutation. Je to dost podobné, ale sleduješ stream dat spíš než jednorázové odpovědi.

Nastavení websocketů je obvykle pár řádků kódu - potřebuješ vytvořit WebSocket link a pak ho přidat do Apollo Clientu. Co se týče error handlingu, tak to je asi dost obdobný jako u běžných dotazů, ale měj na paměti, že websockety můžou mít i různé stavy (připojení/odpojení), takže si s tím hraj.

Osvědčené postupy? Tak hlavně si dávej pozor na výkon - každé připojení může ovlivnit latenci. Subscriptions ti můžou dost pomoci s real-time aktualizacemi, ale nezapomeň optimalizovat, aby ti to nebrzdilo aplikaci. Takže testuj a sleduj, jaký to má vliv na rychlost.

Jako celkově je to super funkce, ale je dobrý na začátku trochu prozkoumat a naplánovat, jak to uděláš, aby ti to fungovalo podle představ.

208 slov
2.1 minut čtení
4. 10. 2024
Alena Bartošová

Pro GraphQL subscriptions v Reactu je dobrý mít Apollo Client, ten ti usnadní práci. Ale budeš potřebovat i nějakého websocketového klienta, třeba subscriptions-transport-ws pro propojení s tvým serverem. Na straně serveru musíš mít nastavené websockety, většinou stačí přidat subscription middleware, pokud používáš Apollo Server nebo jiný framework, který to podporuje.

Kód pro subscriptions vypadá dost podobně jako pro klasické dotazy nebo mutace, ale místo useQuery použiješ useSubscription. Je potřeba udržovat správné stavy a sledovat, co se děje s daty. Co se týče error handlingu, tak bys měl ošetřit chyby na úrovni subscriptions, aby ses vyhnul crashi aplikace.

Osvědčené postupy zahrnují optimalizaci počtu open websocket připojení, aby sis nezatěžoval server. Pamatuj, že subscriptions můžou zvýšit zátěž serveru a tím pádem i latenci, takže testuj performance a monitoruj, jak vše funguje.

Začni s malými věcmi a postupně to rozvíjej. Když to nastavíš lehce a správně, tak to může fungovat docela hladce.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Barbora Švábová

Takže, co se týče GraphQL subscriptions v Reactu, chce to pár věcí. Za prvý, Apollo Client je super volba, protože má vestavěnou podporu pro websockets a subscriptions. Ale potřebuješ i nějaký server, který to zvládne – třeba Apollo Server nebo něco jako Hasura, co už má subscriptions zabudovaný. Na serveru si musíš nastavit websocket endpoint, aby mohl posílat a přijímat zprávy.

Co se kódu týče, subscription se píše jinak než dotazy a mutace. Místo useQuery použiješ useSubscription z Apollo, což ti umožní poslouchat na změny v datech. Error handling je taky důležitý – měl bys mít nějaký mechanismus na zpracování chyb a reconnection logiku pro websockety, když se něco posere.

Osvědčený postup je mít jasnou strukturu pro data a snažit se minimalizovat množství otevřených spojení. Co se týče výkonu, může to mít vliv na rychlost, pokud budeš mít moc aktivních subscriptions najednou, takže je dobrý to pořád sledovat a optimalizovat.

Celkově to není tak složitý, jak to vypadá, ale chce to si s tím trochu pohrát a vyzkoušet to. Tak hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
8. 4. 2024
Jitka Karásková
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Integrace GraphQL Subscriptions s Front-end Frameworky: Jak na to?Objevte, jak efektivně integrovat GraphQL subscriptions s moderními front-end frameworky jako React a Vue.js. Získejte přehled o nejlepších praktikách...
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2024
Martin Černý
Přečíst článek
Podobné otázky