GraphQL.cz/Fórum/Jak mám začít testovat GraphQL subscriptions?

Jak mám začít testovat GraphQL subscriptions?

Zajímalo by mě, jak se vlastně začíná s testováním GraphQL subscriptions. Je to pro mě trochu španělská vesnice, protože jsem zvyklý na klasické REST API a teď se snažím pochopit, jak fungují tyhle subscription. Zatím jsem si přečetl nějaké základy, ale pořád nevím, co všechno potřebuji. Jaké nástroje bych měl použít na testování? Mám zkusit něco jako Postman nebo je lepší použít nějaký speciální klient pro GraphQL? Přemýšlím i o tom, jak testovat reálné scénáře – třeba když se změní data na serveru a jak to vlastně ovlivní klientskou aplikaci. Jak moc se liší testování subscriptions od běžných dotazů nebo mutací? Je dobrý nápad psát unit testy pro subscriptions, nebo je to spíš zbytečné? A co dokumentace – je tam něco konkrétního, co by mi mohlo pomoct? Jaké jsou nejlepší postupy při práci se subscriptions, abych se vyhnul častým chybám? Zkoušel jsem zapojit WebSockety, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Takže pokud má někdo nějaké tipy nebo doporučení, budu moc vděčný. Rád bych se posunul v tomhle směru a vytvořil si stabilní základ pro další práci s GraphQL.

180 slov
1.8 minut čtení
20. 10. 2024
Roman Prchal

Než začneš s testováním GraphQL subscriptions, je dobrý mít jasno, jak to funguje. Na rozdíl od RESTu, subscriptions používají WebSockety pro real-time komunikaci, což je první věc, kterou si musíš uvědomit. Na testování můžeš zkusit Apollo Client nebo Relay, ty mají dobrý support pro subscriptions. Postman pro GraphQL subscription moc nefunguje, protože ten neumí WebSockety – spíš na to použij specializovaný nástroj jako třeba GraphiQL nebo Apollo Studio.

Když chceš testovat reálné scénáře, tak ideálně simuluješ změny na serveru a sleduješ, jak se to projeví na klientovi. Tady můžeš použít mockovací server nebo testovací databázi. Co se týče unit testů pro subscriptions, může to být užitečné, ale obvykle ji děláš v rámci integračních testů, protože jde o interakci mezi serverem a klientem.

Nezapomeň si pořádně prostudovat dokumentaci ke knihovnám, které používáš – tam najdeš spoustu užitečných informací a příkladů. Doporučuji sledovat best practices jako například optimalizaci výkonu subscriptions a správnou obsluhu chyb. Jo a nezapomeň na bezpečnost – autentizace a autorizace mohou být tricky. Celkově to chce praxi a experimentování.

168 slov
1.7 minut čtení
28. 10. 2024
Miroslav Hloušek

K testování GraphQL subscriptions je dobré začít s WebSocketem, protože to je základní technologie, kterou subscriptions využívají. Postman na to moc nefunguje, lepší je použít nějakého GraphQL klienta jako Apollo Client nebo Relay, které mají podporu pro subscriptions. Na testování můžeš použít také nástroje jako GraphiQL nebo Apollo Studio, kde si můžeš zkusit psát dotazy a vidět, jak server reaguje.

Co se týká reálných scénářů, můžeš třeba simulovat změnu dat na serveru a sledovat, jak se ta změna projeví na klientovi. Je dobrý mít nějakou logiku na straně klienta, která ti ukáže aktualizace v reálném čase. Testování subscriptions se liší od běžných dotazů v tom, že tady máš kontinuální spojení a musíš řešit věci jako reconnecting nebo error handling.

Unit testy pro subscriptions se hodí, ale většinou se víc zaměřují na integraci a end-to-end testy, protože chceš vidět celek v akci. Dokumentace k GraphQL a WebSocketům je klíčová, najdi si příklady a best practices pro subscriptions v konkrétních frameworkách.

Jo a nezapomeň se podívat na řízení stavu (state management) v aplikaci, to hraje důležitou roli, když se ti data mění. Celkově je dobrý mít vše otestované a zpracované s ohledem na uživatelskou zkušenost.

190 slov
1.9 minut čtení
22. 11. 2024
Ivana Bečková

Pokud chceš začít s testováním GraphQL subscriptions, tak je fajn mít na paměti, že to fakt není jako běžné REST API. Základ je, že subscriptions používají WebSockety, takže potřebuješ nějakého klienta, co to podporuje. Postman sice umí GraphQL dotazy, ale pro subscriptions se ti bude víc hodit něco jako Apollo Client nebo jiný GraphQL client, co má WebSocket podporu.

Když testuješ reálné scénáře, můžeš zkusit simulovat změny dat na serveru a sledovat, jak reaguje klient. Tohle se dá udělat i pomocí mocků nebo testovacích databází. Je důležitý myslet na to, že subscriptions jsou víc o tom, jak spravovat stav v reálném čase, takže tam budeš potřebovat víc testovat interakci mezi klientem a serverem.

Co se týče unit testů pro subscriptions, tak to vlastně záleží. Můžeš testovat logiku kolem toho, ale samotné subscriptions se spíš testují integračně. Dokumentaci určitě nevynechávej, podívej se na Apollo Server nebo GraphQL.js – tam najdeš dost užitečných informací.

Když pracuješ s subscriptions, snaž se mít dobrou architekturu pro správu stavu a nezapomínej na error handling. Občas se stávají problémy s připojením či odpojením WebSocketů a je dobrý mít na to plán. Tak jo, hodně štěstí!

186 slov
1.9 minut čtení
23. 10. 2024
Antonín Hradil
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Testování a ladění GraphQL subscriptions: Jak na to efektivně?Objevte metody a nástroje pro testování a ladění GraphQL subscriptions, které vám pomohou zlepšit výkon vaší aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
2. 10. 2024
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky