GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když Apollo Client nefunguje s mým API?

Co dělat, když Apollo Client nefunguje s mým API?

Nedávno jsem začal pracovat s Apollo Clientem pro správu dat v mé aplikaci a narazil jsem na velký problém. Moje API, které je postavené na GraphQL, prostě nefunguje tak, jak by mělo. Zkoušel jsem různé dotazy, ale Apollo se zdá, jako by vůbec nespolupracovalo. Nevíte, co může být špatně? Je něco specifického, co bych měl zkontrolovat? Třeba jestli mám správně nastavený endpoint nebo jestli jsou moje dotazy správně napsané? Ověřoval jsem také tokeny a hlavičky v požadavcích, ale pořád nic. Je možné, že je problém přímo v konfiguraci Apollo Clienta? Mám pocit, že dělám něco špatně, ale už nevím co. Zkoušel jsem i vymazat cache a resetovat klienta, ale bez úspěchu. Mám také obavy, že by to mohlo být způsobeno verzemi knihoven, co když jedna z nich není kompatibilní? Jaké máte zkušenosti s podobnými problémy? Jak jste je řešili? Každý tip nebo rada by mi opravdu dost pomohly.

148 slov
1.5 minut čtení
10. 12. 2024
Pavel Jílek

Zní to jako frustrující situace. Je dobré zkontrolovat pár věcí. Nejdřív se ujisti, že máš správně nastavený endpoint pro Apollo Clienta, to je základ. Pak se podívej na dotazy, jestli náhodou nemají nějaké chyby v syntaxi nebo jestli se shodují s tím, co očekává tvoje API. Můžeš zkusit použít GraphQL Playground nebo Postman k otestování dotazů a zjistit, jestli API vůbec odpovídá.

Dále zkontroluj, jestli jsou tokeny a hlavičky správně nastavený – třeba jestli nemáš zapomenutý nějaký potřebný token. Když jsi zmiňoval cache, možná by stálo za to zkusit i úplně nový instanci Apollo Clienta bez jakýchkoli předchozích nastavení. A ohledně verzí knihoven – to může být problém, koukni na changelogy a ujisti se, že verze Apollo Clienta a další balíčky jsou kompatibilní.

Taky bys mohl zkusit naladit logging a podívat se na chyby v konzoli prohlížeče. Ty ti můžou hodně napovědět, co je špatně. Kdyby nic z toho nepomohlo, tak bych doporučil zeptat se přímo na fórech zaměřených na Apollo, tam by ti mohli poradit konkrétněji.

165 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Zdeňka Křížová

Zkus zkontrolovat pár věcí. Nejdřív ověř, jestli máš správně nastavený endpoint pro Apollo Client. Měl by směřovat na tvé GraphQL API. Taky se podívej, jestli používáš správný typ dotazů a jestli jsou validní podle schématu API. Může se stát, že tam máš syntaktickou chybu nebo špatné argumenty.

Důležitý je i ověřit, jaké hlavičky posíláš v požadavcích. Pokud používáš autentizační tokeny, ujisti se, že jsou platné a správně nastavené v Apollo Clientu. Pokud ti to pořád nefunguje, skus zapnout debug logování a kouknout se na chybové zprávy, co ti API vrací.

A pokud si myslíš, že by mohly být problémy s verzemi knihoven, tak se mrkni na dokumentaci a porovnej verze Apollo Clienta a dalších závislostí. Někdy může být problém i ve verzích GraphQL serveru.

Pokud jsi už zkoušel vymazat cache a resetovat klienta, tak to taky moc nepomůže, když je problém někde jinde. Zkus najít nějaké příklady nebo tutoriály k podobnému nastavení – často tam bývají tipy na to, co můžeš přehlédnout.

162 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Antonín Říha

Zkus zkontrolovat pár věcí. Nejdřív se ujisti, že máš správný endpoint pro GraphQL, včetně portu a protokolu (http/https). Pak se podívej na dotazy, jestli jsou správně napsané a jestli odpovídají schématu API. Můžeš si to otestovat třeba v GraphiQL nebo Postmanu. Pokud používáš autorizaci, zkontroluj tokeny a hlavičky, jestli je všechno OK.

Další věc je verze knihoven. Zjisti, jestli máš kompatibilní verze Apollo Clienta a dalších knihoven, které používáš. Někdy se stává, že novější verze mají nějaké breaking changes. Když už jsi zkoušel resetovat klienta a vymazat cache, možná by stálo za to zkontrolovat i Network tab v dev tools pro případné chyby v požadavcích.

Fakt je dobrý se podívat do konzole, jestli tam nejsou nějaký error messages. Někdy to může být úplně něco jiného, než co si myslíš. Jo a pokud to stále nefunguje, tak třeba zkuste vytvořit nový projekt s minimalním nastavením a otestovat to tam, abys zjistil, jestli je problém v nastavení nebo jinde.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2025
Antonín Hůlka
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
Testování GraphQL API s Apollo Client: Návod pro každého vývojářeKomplexní návod na testování GraphQL API pomocí Apollo Client v kombinaci se Jest a Testing Library, který osloví jak začátečníky, tak odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2024
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky