GraphQL.cz/Fórum/Kde najdu příklady testování GraphQL dotazů s Apollo?

Kde najdu příklady testování GraphQL dotazů s Apollo?

Nedávno jsem se začal zabývat GraphQL a narazil jsem na Apollo jako na jednu z nejpoužívanějších knihoven pro práci s GraphQL. Chtěl bych se dostat k nějakým praktickým příkladům, jak testovat GraphQL dotazy, které s Apollo používám. Mám pocit, že testování je důležité pro udržení kvality kódu, ale jsem trochu ztracený v tom, kde začít. Nevíte, jestli existují nějaké konkrétní tutoriály nebo zdroje, které by ukazovaly, jak správně psát testy pro GraphQL dotazy pomocí Apollo? Hledám něco, co by mi dalo jasnou představu o tom, jak strukturovat testy, jak používat mockování a jestli existují nějaké osvědčené postupy, které bych měl dodržovat. Zkoušel jsem už pár věcí na GitHubu, ale většinou jsem narazil na příklady, které nebyly úplně zaměřené na testování nebo byly moc krátké a nezahrnovaly všechny potřebné detaily. Taky by mě zajímalo, jestli někdo používá nějaké konkrétní knihovny nebo nástroje navíc pro zjednodušení testovacího procesu. Jaké máte zkušenosti s testováním v této oblasti? Děkuji za pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2025
Viktor Hora

Zdravím, tak testování GraphQL dotazů s Apollo není zas tak složité, jak to vypadá. Mně osobně pomohlo podívat se na oficiální dokumentaci Apollo Client, kde najdeš pár příkladů. Většinou používám Jest pro testování a hodně lidé doporučují i Testing Library, což ti usnadní manipulaci s komponentama. Můžeš mockovat Apollo Client a jeho funkce, aby jsi simuloval odpovědi z API. Taky jsem narazil na články, co se zabývají snapshot testy pro GraphQL dotazy, což může být fajn způsob, jak ověřit, že se ti nezměnily výsledky dotazů. Co se týká struktury testů, snaž se psát je co nejjednodušeji a mít jasně oddělené případy použití. Jinak hodně lidí používá i knihovnu MSW (Mock Service Worker) pro mockování API v testech, to by mohlo být užitečné. Hlavně se neboj experimentovat a sledovat, jak to funguje v reálu.

133 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Zdeněk Štefan

Testování GraphQL dotazů s Apollo může být trochu matoucí, ale jsou tu dobré zdroje. Zkus se podívat na dokumentaci Apollo Client, tam často najdeš příklady testování. Pro unit testy se hodně používá Jest a Testing Library, což je super pro interakci s komponentami. Můžeš mockovat Apollo Client přímo v testech, což ti umožní simulovat odpovědi z GraphQL serveru bez nutnosti reálných API volání. Další užitečná knihovna je msw (Mock Service Worker), ta ti pomůže mockovat API a funguje jak pro REST, tak pro GraphQL. Zkus hledat na GitHubu repozitáře s příklady, nebo se podívej na blogy, kde lidé sdílí své zkušenosti s testováním v Apollu. Zároveň sleduj osvědčené postupy jako udržování testů čistých a snadno čitelných. Hlavně to moc nekomplikuj a začni s jednoduchými věcmi.

125 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Dana Kopalová

Pár tipů ohledně testování GraphQL s Apollo. Základ je využít Jest pro testování a Apollo Client pro mockování dotazů. Můžeš použít MockedProvider, což ti umožní simulovat odpovědi na GraphQL dotazy bez potřeby skutečného serveru. Nějaké tutoriály najdeš na YouTube nebo na oficiálním webu Apollo, kde popisují, jak testovat komponenty s GraphQL dotazy. Také se podívej do dokumentace Apollo, tam mají příklady, jak psát testy s mockováním. Osvědčené postupy zahrnují testování různých scénářů - úspěšné odpovědi, chyby serveru, prázdné výsledky atd. Někteří používají i knihovnu graphql-tools pro generování schémat a mockování, což může usnadnit život. Zkus si projít pár GitHub repo, co mají testy a uvidíš, jak to lidi dělají. Prostě začni zkoušet a uvidíš, co funguje.

116 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2025
Jaroslav Král
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
Testování GraphQL API s Apollo Client: Návod pro každého vývojářeKomplexní návod na testování GraphQL API pomocí Apollo Client v kombinaci se Jest a Testing Library, který osloví jak začátečníky, tak odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2024
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky