GraphQL.cz/Fórum/Jak implementovat DataLoader do mé existující graphql aplikace?

Jak implementovat DataLoader do mé existující graphql aplikace?

Mám existující graphql aplikaci, která už nějakou dobu funguje, ale teď se potýkám s problémem, že mi to jaksi nešlape tak rychle, jak bych si představoval. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje DataLoader, a vypadá to, že by mi mohlo pomoct s optimalizací načítání dat. Zajímalo by mě, jak ho vlastně implementovat do stávající struktury. Mám na mysli konkrétní kroky, které bych měl udělat. Je potřeba měnit něco v dotazech, nebo je to spíš o úpravě resolverů? Jaké jsou nejlepší praktiky pro integraci DataLoaderu? A co nějaké příklady, které by mi to přiblížily? Mám pocit, že by mi to mohlo ušetřit spoustu času a zlepšit výkon. Kde začít a na co si dát pozor? Nechci se do toho pouštět naslepo, takže jaké máte tipy pro hladký přechod na použití DataLoaderu v mé aplikaci? Díky moc za jakékoliv rady a zkušenosti!

141 slov
1.4 minut čtení
14. 7. 2023
Helena Macková

DataLoader je skvělý nástroj pro optimalizaci načítání dat v GraphQL, takže to určitě vyzkoušej. Začít můžeš tím, že nainstaluješ balíček DataLoader pomocí npm nebo yarn. Pak si vytvoř nový DataLoader pro každou entitu, kterou chceš optimalizovat. Třeba pokud máš uživatele a jejich příspěvky, vytvoř si loader pro uživatele.

V resolverech pak místo přímého dotazu do databáze použiješ ten loader. Tím se vyhneš problémům s N+1 dotazy, protože DataLoader seskupí dotazy do jednoho a načte data efektivněji. Můžeš to udělat tak, že v kontextu GraphQL předáš instance loaderů, což ti zajistí, že v rámci jednoho požadavku se neztrácíš ve vícero instancích.

Nezapomeň na to, že je dobré čistit cache loaderu po každém požadavku, takže nastavíš nový loader na začátku každého resolveru. A co se týče změn v dotazech, nemělo by to být potřeba – jen upravíš resolvery, aby používaly DataLoader místo přímého načítání z databáze.

Pokud jde o nejlepší praktiky, snaž se udržet logiku v loaderu co nejjednodušší a používej batchování na maximum. Můžeš se také podívat na příklady v dokumentaci DataLoaderu, ty ti dají lepší představu o tom, jak to celé poskládat.

Takže shrnuto: nainstaluj DataLoader, vytvoř instance pro entity, uprav resolvery a uvidíš zlepšení v rychlosti. Držím palce!

195 slov
2 minut čtení
18. 1. 2024
Karolína Malá

DataLoader je super nástroj pro optimalizaci načítání dat ve tvé GraphQL aplikaci. Aby ses do toho pustil, tady je pár kroků, co udělat.

Začni tím, že nainstaluješ DataLoader knihovnu, pokud ji ještě nemáš. Pak si vytvoř instanci DataLoaderu v resolverech, kde máš problém s výkonem. Například, když potřebuješ načítat uživatele podle ID, tak místo toho, abys volal databázi pro každý uživatelský dotaz zvlášť, použij DataLoader.

Ve resolveru si nastavíš funkci, která vezme pole ID a vrátí všechny uživatele najednou. Tímhle způsobem se vyhneš N+1 problémům s dotazy. Je dobré mít DataLoader instance vytvářené na úrovni requestu (třeba v middleware), aby se nesdílely mezi různými požadavky.

Je potřeba upravit resolver tak, aby to využíval. Nebudeš muset měnit dotazy GraphQL, ale tvoje resolver funkce ano. Snaž se optimalizovat co nejvíc backendových volání.

Dej pozor na cacheování, DataLoader automaticky cacheuje výsledky během jednoho requestu, ale po jeho skončení se cache vymaže. Takže jestli máš nějaký globální cache systém, možná budeš chtít propojit DataLoader s tím.

Na závěr mysli na testování. Zkontroluj, že všechno funguje správně a že se výkon fakt zlepšil. Dobré je mít nějaké měření před a po implementaci.

To by mělo být tak nějak všechno. Hodně štěstí!

190 slov
1.9 minut čtení
7. 8. 2024
Rudolf Hladík

Implementace DataLoaderu do tvojí GraphQL aplikace je docela jednoduchá, ale chce to pár kroků. Tady je, co bys měl udělat:

1. Nainstaluj DataLoader: Můžeš ho přidat přes npm nebo yarn. Je to jen malý balíček.

2. Vytvoř si instanci DataLoaderu: To uděláš obvykle v souboru, kde máš resolvery. Například:

const DataLoader = require('dataloader');
    const userLoader = new DataLoader(async (userIds) =\> \{
        const users = await getUsersByIds(userIds);
        return userIds.map(id =\> users.find(user =\> user.id === id));
    \});

3. Použij ho v resolverech: Když děláš resolver pro nějaké pole, místo toho, aby ses dotazoval na databázi přímo, zavolej userLoader.load(userId). To ti zajistí, že se stejný uživatel nebude dotazovat víckrát v rámci jednoho requestu.

4. Nezapomeň na kontext: Pokud máš víc resolverů, můžeš si DataLoader přidat do kontextu GraphQL serveru, aby byl dostupný všude.

5. Testuj: Po implementaci si pořádně projdi API a zkontroluj, že se všechno chová jak má. Měl bys vidět snížení počtu dotazů a zrychlení odezvy.

Tipy: Snaž se vytvářet DataLoader instance na úrovni requestu a ne na úrovni serveru, aby se čistil mezi jednotlivými požadavky. Když děláš batchování, vždycky si dej pozor na to, co a jak agreguješ.

Ať se ti daří!

209 slov
2.1 minut čtení
6. 4. 2024
Natálie Pražáková
GraphQL.cz/Články/Data loader
Optimalizace dotazů s pomocí DataLoader: Jak efektivně snížit počet volání APIObjevte, jak můžete využít DataLoader k optimalizaci dotazů a snížení počtu volání API v GraphQL. Naučte se praktické tipy a triky pro zlepšení výkonu...
1000 slov
10 minut čtení
30. 10. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky