GraphQL.cz/Fórum/DataLoader nefunguje jak má, co s tím?

DataLoader nefunguje jak má, co s tím?

Nedávno jsem se dostal k použití DataLoaderu ve svém projektu, ale mám pocit, že něco nefunguje tak, jak bych očekával. Zkoušel jsem ho implementovat podle různých příkladů a tutoriálů, ale zdá se, že stále mám problémy s výkonem a optimalizací dotazů. Občas to vrací duplicitní data, jindy se mi vůbec nezdaří načíst výsledky tak, jak by měly. Zkoušel jsem upravit klíče a dokonce i vymazat cache, ale nic z toho nepomohlo. Jaké jsou nejlepší postupy pro debugování DataLoaderu? Měli byste nějaké tipy, jak zjistit, kde může být problém? Možná někdo narazil na podobný problém a našel řešení? Zajímalo by mě také, zda je potřeba DataLoader používat vždy, když dělám hromadné dotazy nebo jsou situace, kdy je lepší zvolit jiný přístup? Opravdu mě to trápí a rád bych věděl, co dalšího mohu vyzkoušet nebo na co se zaměřit při jeho nastavování. Jaké jsou konkrétní chyby, kterých bych se měl vyvarovat? Děkuji za jakoukoliv pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
16. 8. 2023
Ladislav Sýkora

Zní to jako dost frustrující situace. Zkus se podívat, jestli máš správně nastavené klíče, kterými se DataLoader spojuje s daty. Když ti vrací duplicity, můžeš mít problém s tím, jak agreguješ nebo načítáš data. Taky se ujisti, že nezapomínáš na invalidaci cache – když měníš data, potřebuješ resetovat cache nebo je správně ověřovat.

Pokud jde o optimalizaci dotazů, myslím, že někdy není potřeba používat DataLoader na každém hromadném dotazu. Záleží fakt na tom, jak často ty data přetahuješ a jak moc jsou provázaná. Možná bys mohl zkusit nějakou "batching" strategii mimo DataLoader.

Díval bych se i na to, jak vlastně vyvoláváš dotazy – někdy je problém jen v tom, že je voláš moc často nebo v nesprávném pořadí. Zkus si projít logy a zjistit, co přesně DataLoader dělá, ať vidíš, kde by mohl být zakopaný pes. Hodně lidí zapomíná na základní debugování a pak to řeší až moc složitě.

Jo a ještě jedno – když máš víc než jeden DataLoader pro různý typy dat, ujisti se, že se ti to nějak nemíchá. To by mohlo taky vyústit ve zvláštní chování. Držím palce!

182 slov
1.8 minut čtení
23. 6. 2024
Josef Málek

DataLoader může být tricky. Zkontroluj, jestli správně nastavuješ klíče pro načítání dat. Pokud máš duplicitní data, může to být tím, že DataLoader neví, jak je správně agregovat. Ujisti se, že používáš unikátní ID pro každou entitu co načítáš. Taky se podívej na batch size a jestli ti DataLoader nevrací víc dat, než by měl.

Zkus zapnout logging, abys viděl, jaké dotazy se odesílají do databáze a jestli jsou tam nějaké duplicity nebo chyby. Když se ti nedaří dostat výsledky, prozkoumej v jakém kontextu voláš DataLoader – jestli ho náhodou nevoláš víckrát na stejná data.

Pokud jde o hromadné dotazy, DataLoader je skvělý na snížení počtu dotazů a zlepšení výkonu, ale neměj strach použít i jiné metody, když to dává smysl. Někdy je lepší udělat jeden velký dotaz než spoléhat na DataLoader. A nezapomeň na caching – pokud vymazáváš cache často, můžeš mít problémy s výkonem.

Taky si dej pozor na asynchronní volání a jestli ti DataLoader správně vrací Promise. S těmito věcmi se snaž vždycky důkladně projít a testovat.

166 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2024
Natálie Blažková

Myslím, že to chce pár věcí zkontrolovat. První věc je, jestli máš správně nastavené klíče v DataLoaderu. Pokud se ti vrací duplicitní data, může to být tím, že klíče nejsou unikátní. Zkus zkontrolovat, jestli se ti nenačítají ty samé entity víckrát. Taky si dej pozor na caching – pokud ho vymažeš, tak to můžeš přetížit server. Myslím, že je dobré se podívat, jak vlastně voláš ten loader a jestli neděláš nějaké dotazy dřív, než bys měl.

Co se týče hromadných dotazů, tak DataLoader je super na optimalizaci N+1 problémů, ale někdy je lepší použít přímo hromadné dotazy, pokud víš, že to bude rychlejší nebo efektivnější.

Pokud máš ještě nějaké konkrétní chyby nebo logy, tak to sem hoď, třeba se na to podíváme víc do hloubky. Jinak doporučuju projít dokumentaci a příklady od lidí v komunitě – tam někdo možná narazil na stejný problém.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 7. 2024
Pavel Staněk
GraphQL.cz/Články/Data loader
Nejlepší praktiky pro práci s DataLoaderem v GraphQL aplikacíchObjevte tipy a triky pro efektivní používání DataLoaderu ve vašich GraphQL aplikacích. Zlepšete výkon a optimalizujte dotazy s těmito osvědčenými post...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky