GraphQL.cz/Fórum/Jak správně zpracovávat chyby při validaci dat v GraphQL?

Jak správně zpracovávat chyby při validaci dat v GraphQL?

Přemýšlím, jak nejlépe přistupovat k chybám, které se objeví při validaci dat v GraphQL. Když například API dostane špatné nebo nevalidní vstupní údaje, jakým způsobem bych měl reagovat? Je lepší vrátit uživateli detailní informace o tom, co bylo špatně, anebo to udělat spíš obecně a nechat uživatele hádat? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené praktiky pro zpracování těchto chyb, které pomohou nejen mně jako vývojáři, ale i uživatelům, kteří s API pracují. Jak to správně uchopit, aby to bylo pro všechny co nejpříjemnější? Mám na mysli i otázku ohledně struktury chybových hlášení. Mám je posílat ve formátu JSON s nějakými specifickými kódy, nebo to stačí napsat jako čistý text? Někteří lidé říkají, že by se měly používat standardizované chyby podle GraphQL specifikace. Co si o tom myslíte? Jak zabezpečit, aby validace dat byla efektivní a zároveň poskytovala užitečné informace o tom, co je špatně? A co třeba logování těchto chyb – má smysl ukládat je do databáze kvůli budoucí analýze? Jakou máte zkušenost s tímto tématem a co byste doporučili? Každý názor by mi mohl hodně pomoci.

178 slov
1.8 minut čtení
16. 3. 2022
Daniel Malík

Při zpracování chyb v GraphQL je dobrý nápad vracet uživatelům konkrétní informace o tom, co bylo špatně. Když dostanou jenom obecné hlášení, tak většinou nevědí, co napravit a to může být frustrující. Takže klidně posílej detailní chyby, ale snaž se je strukturovat, aby byly přehledné. Můžeš třeba používat JSON, kde budeš mít kód chyby, zprávu a možná i pole s konkrétními detaily (třeba které pole je špatně). Vybírej standardizované chyby podle GraphQL specifikace, to dává smysl, protože to usnadňuje práci vývojářům, co s tvým API pracují.

K logování – určitě má smysl ukládat chyby do databáze nebo logů, alespoň na úrovni serveru. Uvidíš tak trendy nebo opakující se problémy, co ti můžou pomoct zlepšit validaci nebo celkově API. Zkrátka platí - čím víc informací máš pro uživatele i pro sebe, tím líp. Validace by měla být jak efektivní, tak uživatelsky přívětivá.

140 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2024
Ivana Jarošová

Když se bavíš o validaci dat v GraphQL, tak je fakt důležitý, aby ses rozhodl, jak chceš zpracovávat chyby. Osobně bych šel cestou, kdy vrátíš uživateli jasný a detailní informace o tom, co bylo špatně. Nejdřív je dobrý mít nějaký standardizovaný formát pro chybový hlášení, třeba JSON, abys to měl konzistentní a lehce zpracovatelný. Můžeš přidat i nějaký kód chyby a popis, což pomůže lidem rychle pochopit, co udělali špatně.

Pokud jde o logování, určitě to má smysl. Mít přehled o tom, jaký typ chyb se nejčastěji objevuje, ti může ušetřit spoustu práce při ladění a vylepšování API. Nenechávej to na uživatelích hádat, to je k ničemu. Takže shrnuto - jasné chybové hlášení, logování pro analýzu a standardizace jsou klíčový. To ti podle mě hodně pomůže.

125 slov
1.3 minut čtení
2. 6. 2023
Daniela Bartošová

Když se bavíme o validaci dat v GraphQL, tak je důležitý najít správnou rovnováhu mezi uživatelskou přívětivostí a technickou přesností. Osobně si myslím, že je lepší vrátit detailní informace o chybách. Když uživatel pošle špatný vstup, měl by dostat jasnou odpověď, co konkrétně bylo špatně. To pomáhá rychleji opravovat chyby a zlepšuje celkovou zkušenost s API.

Pokud jde o strukturu chybových hlášení, doporučuji používat JSON formát. Můžeš tam zahrnout kódy chyb, popis a třeba i pole s konkrétními problémy (např. "username: too short"). To zjednoduší analýzu chyb na straně klienta a usnadní práci vývojářům.

Co se týče standardizovaných chyb podle GraphQL specifikace, to je dobrý směr. Můžeš použít standardní kódy a formáty pro chyby, což usnadní integraci a porozumění pro ostatní vývojáře.

Logování chyb má určitě smysl. Ukládání do databáze ti může pomoct s analýzou trendů a identifikací častých problémů. Takže doporučuji mít nějaký systém logování, abys mohl později zjistit, co se dělo, když se něco pokazilo.

Celkově platí: validace by měla být efektivní a poskytovat jasné informace bez zbytečného matení uživatele.

168 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2023
Dana Kopalová
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Zpracování chyb při validaci dat v GraphQL: Jak na to správněÚvod do zpracování chyb v GraphQL API s důrazem na validaci dat a zlepšení uživatelské zpětné vazby.
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky