Jak správně zpracovávat chyby při validaci dat v GraphQL?
Přemýšlím, jak nejlépe přistupovat k chybám, které se objeví při validaci dat v GraphQL. Když například API dostane špatné nebo nevalidní vstupní údaje, jakým způsobem bych měl reagovat? Je lepší vrátit uživateli detailní informace o tom, co bylo špatně, anebo to udělat spíš obecně a nechat uživatele hádat? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené praktiky pro zpracování těchto chyb, které pomohou nejen mně jako vývojáři, ale i uživatelům, kteří s API pracují. Jak to správně uchopit, aby to bylo pro všechny co nejpříjemnější? Mám na mysli i otázku ohledně struktury chybových hlášení. Mám je posílat ve formátu JSON s nějakými specifickými kódy, nebo to stačí napsat jako čistý text? Někteří lidé říkají, že by se měly používat standardizované chyby podle GraphQL specifikace. Co si o tom myslíte? Jak zabezpečit, aby validace dat byla efektivní a zároveň poskytovala užitečné informace o tom, co je špatně? A co třeba logování těchto chyb – má smysl ukládat je do databáze kvůli budoucí analýze? Jakou máte zkušenost s tímto tématem a co byste doporučili? Každý názor by mi mohl hodně pomoci.