Může únik dat z GraphQL ovlivnit bezpečnost SQL databáze?
Zajímalo by mě, jak moc je důležité sledovat úniky dat, které by mohly pocházet z GraphQL API a jak by to mohlo ovlivnit bezpečnost naší SQL databáze. Mám pocit, že když někdo zjistí, jak pracuje naše API, může najít způsob, jak se dostat k citlivým informacím uloženým v databázi. Mám na mysli situace, kdy by například mohl být zneužit nějaký query, který by mu umožnil dostat se k datům, která by normálně neměl mít k dispozici. Všichni víme, že GraphQL dává hodně moci klientovi, takže je důležité mít nějaké ochranné mechanismy. Jaké jsou tedy nejlepší praktiky pro zabezpečení GraphQL a co bych měl udělat, abych ochránil svou SQL databázi před případnými útoky? Mohou existovat nějaké specifické hrozby, které souvisejí s tímto typem API a jak to celé souvisí s SQL? Například bych rád věděl, jestli existují případy, kdy útok na GraphQL vedl k úniku dat z SQL databáze. A co třeba autentičnost a autorizace? Mění se nějak zásadně přístup k databázím při použití GraphQL oproti REST API? Myslím si, že je dobré tuto problematiku prozkoumat do hloubky, abychom byli schopní předcházet možným bezpečnostním incidentům.