GraphQL.cz/Fórum/Jak řešit problémy s invalidací cache v GraphQL aplikacích?

Jak řešit problémy s invalidací cache v GraphQL aplikacích?

Nedávno jsem se pustil do vývoje aplikace s GraphQL a narazil jsem na nějaké potíže s invalidací cache. Nejsem si jistý, jak správně spravovat cache v kombinaci s GraphQL, zvlášť když se data často mění. Vždycky jsem měl pocit, že cache je skvělý způsob, jak zlepšit výkon, ale teď mám pocit, že se mi to vymyká z rukou. Jak to vlastně funguje? Je lepší používat nějaké knihovny pro správu cache, nebo to udělat ručně? A co když se data v backendu změní? Jak to efektivně zpracovat, aby uživatelé viděli aktuální informace? Mám také obavy z toho, že když se cache neinvaliduje správně, může to vést k tomu, že uživatelé vidí zastaralá data. Zkoušel jsem různé přístupy, ale nic se mi nezdá jako ideální řešení. Jaké máte zkušenosti vy? Co doporučujete dělat v takových případech? Jaké strategie jste použili pro správnou invalidaci cache v GraphQL aplikacích a co vám pomohlo? Jsem otevřený jakýmkoliv tipům a radám!

155 slov
1.6 minut čtení
5. 8. 2022
Libor Kalous

Invalidace cache v GraphQL může být fakt oříšek. Záleží na tom, jakou knihovnu používáš pro klienta – Apollo Client třeba má nějaké vestavěné mechanismy. Při změně dat na serveru bys měl posílat eventy nebo používat WebSockets, aby ses ujistil, že frontend dostane aktuální data v reálném čase. Jinak se může stát, že uživatelé budou vidět staré informace, což je blbý.

Pokud to chceš dělat ručně, tak si zkus implementovat TTL (time-to-live) pro cache, což by mohlo pomoct. Každopádně plánuj invalidaci při mutacích – kdykoli provedeš změnu, tak si načti data znovu nebo invaliduj cache na konkrétních dotazech.

Celkově je důležitý mít nějakou strategii pro to, co a kdy invalidovat. Můžeš se podívat i na optimistickou aktualizaci cache, což ti může usnadnit práci. Existuje spousta tipů a triků, ale vždycky to bude chtít ladit podle konkrétního případu a požadavků tvé aplikace.

140 slov
1.4 minut čtení
15. 2. 2024
Renata Macková

Invalidace cache v GraphQL může být fakt oříšek. Když máš data, co se mění, tak je důležitý mít nějaký systém, jak udržet cache čerstvou. Zkuste třeba využít TTL (Time To Live) pro cache – to znamená, že data se automaticky invalidují po nějakém čase. Pokud používáš Apollo Client, tak ten má zabudovaný mechanismus pro správu cache a můžeš si tam nastavit strategie jako "cache-and-network", což ti pomůže získat aktuální data a zároveň využít cache.

Pokud data měníš na backendu, je dobrý posílat notifikace nebo webhooky, který ti říknou, že došlo ke změně a pak invalidovat cache ručně. Taky bys mohl implementovat subscriptions v GraphQL, což je skvělý způsob, jak dostávat live updates a zajišťovat, že uživatel vidí aktuální informace.

Když to vezmeš celkově, tak doporučuji používat nějakou knihovnu pro správu cache – šetří to čas a většinou je to lépe udělané než dělat vlastní řešení od nuly. Ale stejně tak si dej pozor na to, jak ty data měníš – pokud něco změníš, musíš mít jasně definováno, co se má invalidovat a jak. Pokud neuděláš invalidaci správně, tak se může stát, že uživatelé budou koukat na starý data a to fakt nikoho nepotěší.

192 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2025
Viktor Hloušek

Invalidace cache je fakt oříšek. Když pracuješ s GraphQL a máš data, co se často mění, tak to chceš nějak efektivně spravovat, aby uživatelé viděli aktuální stav. Základní tip je, že bys měl mít jasně definované, kdy se cache invaliduje. Můžeš třeba použít TTL (time-to-live) na cache, aby se data pravidelně obnovovala, nebo si nastavit webhooky na změny v datech, které ti pak invalidují cache automaticky.

Co se týče knihoven, tak hodně lidí používá Apollo Client s jeho in-memory cache, což dost usnadňuje práci. Ale pokud chceš mít větší kontrolu nad tímhle procesem, tak si to klidně můžeš udělat ručně.

Důležitý je i to, jaké typy dotazů a mutací v GraphQL máš. Například když děláš nějakou mutaci, tak můžeš po úspěšném volání invalidovat příslušnou část cache, aby se znovu načetla aktuální data.

Záleží taky na tom, jak moc jsou ta data pro tvou aplikaci kritická. Pokud jsou fakt důležitý a musí být vždy aktuální, tak bych doporučil radši přistupovat k API přímo místo spolehnutí se na cache.

Celkově je to o tom najít rovnováhu mezi výkonem a aktuálností dat. Testuj různé přístupy a sleduj co funguje v tvém případě.

189 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2024
Elena Daňková
GraphQL.cz/Články/Mobilní aplikace a GraphQL
Jak efektivně spravovat cache v mobilních aplikacích s GraphQLObjevte techniky pro správu cache dat při použití GraphQL v mobilních aplikacích, abyste zvýšili rychlost a zlepšili uživatelskou zkušenost.
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2022
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky