GraphQL.cz/Fórum/Jak odladit chyby v GraphQL dotazech pomocí Apollo?

Jak odladit chyby v GraphQL dotazech pomocí Apollo?

Před nedávnem jsem začal pracovat s GraphQL a Apollo a musím říct, že mě to opravdu baví. Ale narazil jsem na problém, který mi nedá spát. Když se snažím vytvářet dotazy, občas dostanu zpět chyby, které nedokážu přesně pochopit. Například se mi stává, že některé dotazy vrací prázdné odpovědi nebo dokonce chybu o neplatných parametrech. Zkoušel jsem si projít dokumentaci, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Jakým způsobem bych měl postupovat při ladění těchto chyb? Existují nějaké osvědčené metody nebo nástroje, které by mi mohly pomoci lépe diagnostikovat problémy s GraphQL dotazy v Apollu? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, jak efektivně sledovat a analyzovat chyby, které se vyskytnou při provádění dotazů. Měl bych se zaměřit na úpravy na straně klienta, nebo by to mohlo být spíš problém na serveru? Jaké jsou nejčastější důvody pro neúspěšné dotazy a jak je rychle odhalit? Pokud jste někdo zažil podobné potíže, ocenil bych vaše zkušenosti a rady.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Věra Hrdličková

Když ladíš GraphQL dotazy v Apollu, tak se hlavně zaměř na ty chyby, co ti vrací server. Zkus použít Apollo Client Devtools, ten ti ukáže, jaké dotazy posíláš a co ti server vrací. Občas je problém v tom, že máš špatně nastavené parametry nebo se snažíš dotazovat na něco, co neexistuje. Zkontroluj si schéma a ujisti se, že máš správné názvy polí a argumenty. Pokud ti server vrací prázdnou odpověď, tak zkus volit menší dotazy a postupně přidávat další pole – to ti může ukázat, kde je problém. Pak taky sleduj síťové požadavky v konzoli (Network tab), tam se dá snadno zjistit, co přesně odchází a co přichází zpět. A poslední tip – pokud můžeš, tak si nastav logování na serveru, aby ses dozvěděl víc o tom, co se tam děje. Hlavně nezapomeň, že často jde o chyby na straně klienta, ale i na serveru se může něco pokazit.

149 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Jitka Karásková

K odladění chyb v GraphQL dotazech s Apollem doporučuji několik věcí. Za prvé, vždycky se podívej na konzoli, kde můžeš vidět chyby a odpovědi serveru. Apollo má super nástroje, jako Apollo Client Devtools, co ti ukážou všechny dotazy a odpovědi, takže je dobrý mít to nainstalovaný. Zkontroluj si, jestli ten dotaz posíláš správně – jestli máš správné názvy polí a všechny potřebné argumenty. Pokud ti vrací prázdnou odpověď, může to znamenat, že dotaz neodpovídá žádným datům v databázi. Také se podívej na resolvery na serveru – můžeš mít problém tam, třeba špatně nastavený filtr nebo něco takového. Nezapomeň zkontrolovat autorizaci a autentikaci, to taky může zamezit přístupu k datům. A pokud jsi na frontendě udělal nějaké změny, ujisti se, že jsi všechno pořádně vykompiloval a server má aktuální verzi. Většinou je to kombinace problémů na obou stranách - klientské i serverové.

141 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Jaroslav Dubský

Když ladíš chyby v GraphQL dotazech s Apollem, nejlepší je začít s nástroji jako Apollo Client Devtools. Ten ti ukáže, co se děje na klientské straně a pomůže s sledováním cache a stavů dotazů. Pokud dostáváš prázdné odpovědi, zkontroluj, jestli máš správně nastavené parametry dotazu – občas stačí drobná chyba v názvu pole nebo špatná struktura. Zkus si dotazy testovat v GraphQL Playgroundu nebo Postmanu, tam můžeš snadno změnit parametry a vidět, co se vrátí. Důležitý je taky koukat do serverových logů – často může být problém na serveru, třeba špatná resolvace dat nebo chybějící oprávnění. No a pokud dostáváš chybu o neplatných parametrech, ověř si typy a povinné argumenty v schématu. Také se ujisti, že to API podporuje verzi, kterou používáš. Někdy to může být problém i s verzemi knihoven. Zkus si udělat testovací dotaz na minimum a postupně přidávat další úpravy, abys viděl, co přesně nefunguje.

148 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Bedřich Musil
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
Testování GraphQL API s Apollo Client: Návod pro každého vývojářeKomplexní návod na testování GraphQL API pomocí Apollo Client v kombinaci se Jest a Testing Library, který osloví jak začátečníky, tak odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2024
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky