GraphQL.cz/Fórum/Jak nejlépe implementovat autentizaci pro GraphQL API?

Jak nejlépe implementovat autentizaci pro GraphQL API?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně autentizace v mém GraphQL API. Mám za sebou pár projektů, ale zatím jsem se s implementací autentizace pro GraphQL nikdy pořádně nepopral. Zajímá mě, jaké máte zkušenosti s různými metodami, jako jsou JWT, OAuth nebo třeba session-based autentizace. Je lepší použít nějaký middleware, nebo to řešit přímo v resolvers? Jak se to vůbec dá udělat tak, aby to bylo bezpečné a zároveň efektivní? Narazil jsem na několik tutoriálů, ale každý říká něco jiného a já se v tom začínám ztrácet. Možná by pomohlo, kdybych měl nějaké konkrétní příklady kódu, které bych si mohl prozkoumat. Vím, že je důležité mít správné bezpečnostní praktiky a nezapomínat na ochranu před útoky jako je CSRF nebo SQL injection. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili jako nejlepší přístup k autentizaci v GraphQL? Díky moc za každou radu!

139 slov
1.4 minut čtení
31. 5. 2024
Ivana Brychtová

Implementace autentizace v GraphQL API je fakt důležitá, tak tady je pár tipů. Nejčastěji se doporučuje používat JWT (JSON Web Tokens), protože je to jednoduchý a efektivní způsob, jak zvládat autentizaci. Můžeš ho klidně posílat v HTTP hlavičkách, což je fajn pro bezpečnost. Co se týče middleware, doporučuji to udělat přes middleware - takhle můžeš mít všechno pěkně oddělené a resolvery ti zůstanou přehledné.

Pokud jde o konkrétní lépe zabezpečené metody, tak určitě mysli na expiraci tokenů a refresh tokeny, aby se minimalizovalo riziko. Samozřejmě nezapomeň na CORS nastavení a ochranu proti CSRF – GraphQL sám o sobě není náchylný na CSRF, ale když používáš cookies, tak to chceš pokrýt.

Je dobré si projít nějaké knihovny jako Apollo Server nebo Express-GraphQL, kde najdeš příklady implementace. S SQL injection bys měl být v pohodě, pokud používáš ORM jako Sequelize nebo Mongoose. Celkově, snaž se držet standardních postupů a budeš mít větší šanci na úspěch.

152 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2023
Soňa Moravcová

Takže, autentizace v GraphQL je fakt zajímavá věc. Já osobně bych šel do JWT, protože je to jednoduchý a efektivní. Vytvoříš token na serveru, pak ho klient pošle s každým požadavkem a server ho ověří. Jakmile máš token, můžeš ho ukládat na klienta (např. do localStorage) a posílat ho v hlavičkách. Je to lepší než session-based autentizace, protože si nemusíš uchovávat stav na serveru.

Co se týče implementace, doporučuji použít middleware, třeba Express middleware, kde si ověříš token předtím, než se dostaneš k resolverům. To ti usnadní práci a vyčistí resolvery od autentizační logiky.

Bezpečnost je důležitá, takže nezapomeň na HTTPS, a pro ochranu před CSRF můžeš přidat nějaké bezpečnostní hlavičky. SQL injection bys měl mít pokryté ORM nebo prepared statements. Podívej se na nějaké tutoriály jako Apollo Server s JWT - to by ti mohlo pomoct.

Celkově je dobré mít dobře promyšlenou strukturu, aby ses vyhnul problémům později.

150 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2023
Milada Rybářová

Autentizace v GraphQL může být oříšek, ale není to tak složité, jak to vypadá. Pokud hledáš něco bezpečného, doporučuji jít pro JWT. Je to jednoduchý a efektivní způsob, jak udržet session a uživatelské údaje v bezpečí. Vytvoříš token po přihlášení, ten pak posíláš s každým požadavkem v hlavičkách. Když ho server dostane, ověří, jestli je platný a podle toho poskytne nebo zamítne přístup k datům. Můžeš si na to napsat middleware, který to zpracovává před tím, než se dostaneš k resolvers – tak to oddělíš logiku autentizace od byznys logiky. To je docela fajn přístup.

Pokud máš víc uživatelů nebo chceš mít možnost používat třetí strany pro přihlašování, OAuth je další možnost. Ale je to trošku složitější na implementaci. Zase záleží, co potřebuješ.

Určitě nezapomeň na zabezpečení proti CSRF a SQL injection. Se SQL injection ti pomůže ORM jako Sequelize nebo Prisma – už mají ochranu proti tomu zabudovanou. Na CSRF dávej pozor hlavně pokud pracuješ s cookies.

Kódový příklady najdeš snadno na GitHubu nebo v dokumentaci k různým knihovnám. Když si to projdeš, mělo by ti to pomoct udělat si lepší obrázek. Hlavně se neboj experimentovat a učit se za pochodu.

189 slov
1.9 minut čtení
5. 8. 2023
František Koutný
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Jak implementovat zabezpečení GraphQL API pro mobilní platformyPodrobný návod na nejlepší postupy zabezpečení vašeho GraphQL API, aby bylo bezpečné pro mobilní aplikace. Zahrnuje klíčové techniky a tipy pro ochran...
1000 slov
10 minut čtení
21. 2. 2023
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky