GraphQL.cz/Fórum/Jaký formát logování je nejlepší pro GraphQL API?

Jaký formát logování je nejlepší pro GraphQL API?

Přemýšlím o tom, jak správně implementovat logování pro moje GraphQL API a chtěl bych se zeptat, jaký formát logování by byl nejlepší z pohledu efektivity a přehlednosti. Vím, že u REST API se často používají JSON nebo textové formáty, ale u GraphQL to může být trochu jinak, protože máme víc úrovní dotazů a mutací. Mám na mysli, že chci mít možnost snadno sledovat nejen samotné dotazy, ale i jejich parametry a případné chyby, které se mohou vyskytnout. Uvažoval jsem o tom, zda by bylo lepší logovat jednotlivé události v reálném čase nebo spíš agregovat informace a posílat je po nějaké době. Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás používá nějaké speciální knihovny pro logování v Node.js s GraphQL nebo jestli máte nějaké vlastní osvědčené tipy. Jakým způsobem třeba anonymizujete citlivé informace, pokud nějaké logujete? A co úroveň detailu – má smysl logovat každý jednotlivý dotaz, nebo je lepší zaměřit se pouze na ty problematické? Odpovědi by mohly být užitečné nejen pro mě, ale i pro další vývojáře, kteří se snaží optimalizovat svoje aplikace a udržet si přehled o jejich chování.

181 slov
1.8 minut čtení
30. 10. 2023
Alena Bartošová

Logování pro GraphQL API má svoje specifika, to je pravda. Pro efektivitu a přehlednost bych doporučil používat JSON formát. Ten je dobře strukturovaný, takže když loguješ dotazy i jejich parametry, tak se v tom snadno vyznáš. Můžeš tam mít i metadata jako čas vykonání nebo uživatelský ID, což se hodí při ladění problémů.

Co se týče úrovní detailu, je to o prioritách. Logovat každý dotaz může být přetěžující a rychle to zaplní logy. Lepší je zaměřit se na chyby a problematické dotazy, případně logovat jen vybrané operace, které jsou důležité pro analýzu výkonu.

Pokud jde o anonymizaci citlivých informací, tak to je klíčové. Můžeš použít nějaký middleware, co ti před logováním vyčistí citlivý obsah jako třeba emaily nebo osobní údaje.

Knihovny pro Node.js na logování jsou různé, třeba Winston nebo Pino. Ty ti umožní i snadno integrovat logování do tvého GraphQL serveru. A ohledně toho reálného času vs. agregace – záleží na tvých potřebách. Agregace může snížit zátěž, ale reálné sledování ti dává okamžitou zpětnou vazbu.

V každém případě si s tím hraj a najdi ten správný balanc mezi užitečností a přehledností.

180 slov
1.8 minut čtení
20. 4. 2024
Antonín Říha

Pokud jde o logování v GraphQL API, doporučuju jít cestou JSON formátu. Je to dost přehledný a dobře se s ním pracuje. Hlavně si dej pozor na logování dotazů a mutací, ideálně záznamy by měly obsahovat i parametry a třeba i ID uživatelů, pokud to dává smysl. Ale nezapomeň na anonymizaci citlivých údajů! Můžeš třeba hashovat emaily nebo jména.

Co se týče úrovně detailu, já bych doporučil logovat všechnu komunikaci a pak z toho vybírat, co je podstatný. Zjistíš tak, co často selhává nebo co lidi zajímá. Určitě nebuď příliš striktní a nezapomínej na chyby.

Pro Node.js jsou fajn knihovny jako Winston nebo Bunyan, obě umí logovat do různých formátů a mají podporu pro transporty. Když to dáš do reálného času, můžeš hned reagovat na problémy, ale může být těžší udržet přehled – agregace je někdy lepší. Záleží na tom, co preferuješ a jak máš nastavené sledování výkonu aplikace.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2023
Aleš Konečný

Když jde o logování pro GraphQL API, je fajn mít nějaký strukturovaný formát, takže JSON je dobrá volba. Umožňuje to logovat dotazy, parametry i chyby v přehledné podobě. Místo logování všech dotazů bys mohl zvažovat logování jen těch, co vrací chybu nebo trvají dlouho – to šetří místo a usnadňuje analýzu.

Co se týče citlivých informací, je důležité tyhle data anonymizovat, třeba zamaskovat e-maily nebo ID uživatelů. Používám knihovny jako Winston nebo Pino v Node.js, které nabízejí spoustu možností pro logování a sledování výkonu. Taky je dobrý mít nějaké middleware pro GraphQL, co ti umožní snadno zachytit a logovat informace o každém požadavku.

Celkově je lepší mít jak real-time logging pro urgentní problémy, tak periodické agregace pro celkový přehled. To ti dává úplnější obrázek o chování API a pomáhá to při ladění a optimalizaci.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2024
Viktor Daněk
GraphQL.cz/Články/Logování API aktivit
Volba správného formátu logování pro GraphQL API: Jak vybrat ten nejlepší?Naučte se, jak vybrat správný formát logování pro vaše GraphQL API. Diskuze o výhodách a nevýhodách formátů jako JSON a XML.
1000 slov
10 minut čtení
3. 8. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky