GraphQL.cz/Fórum/Chyba 500 při dotazu na GraphQL - co s tím?

Chyba 500 při dotazu na GraphQL - co s tím?

Narazil jsem na problém, když se snažím provést dotaz na GraphQL API a dostávám chybu 500. Zkoušel jsem několik různých dotazů a všechny končí stejně. Nejdřív jsem si říkal, že to může být problém u mě, takže jsem zkontroloval syntax a ujistil se, že moje dotazy jsou správné. Používám příkaz POST pro odeslání dotazu a data vypadají v pořádku. Ale i tak ta chyba neustupuje. Zjistil jsem, že 500 je interní serverová chyba, což znamená, že problém není nutně na mé straně, ale spíš na straně serveru. Uvažoval jsem, jestli server není přetížený nebo jestli nenastala nějaká změna v API, která by mohla způsobovat tyto problémy. Je možné, že se změnily nějaké parametry? Nebo třeba došlo ke změně ve struktuře dat? Zjistil jsem také, že někdy může být problém s autentizací nebo s oprávněními, i když se mi zdálo, že jsem použil správné tokeny a přístupové údaje. Někde jsem četl, že by mohlo pomoci podívat se do logů serveru, ale k tomu nemám přístup. Máte někdo zkušenosti s tímto typem chyby? Jaké kroky bych měl udělat pro diagnostiku problému? Mohli byste doporučit nějaké osvědčené postupy nebo triky? Děkuji za jakoukoli pomoc.

191 slov
1.9 minut čtení
14. 11. 2023
Eduard Rybář

Ty 500 chyby jsou vždycky otravný. Taky jsem s tím měl problémy, většinou to bylo něco na straně serveru. Zkus se ujistit, že server není down nebo že nemá nějaký maintenance. Zkontroluj, jestli API dokumentace nemá nějaké nedávné změny – občas se mění endpointy nebo struktura dat. Pokud máš možnost, zkus dotaz provést v nějakém API klientu jako Postman, to ti může ukázat víc detailů. Jestli si myslíš, že problém může být s autentizací, tak zkontroluj tokeny znova a ujisti se, že mají správné scope. Někdy pomůže zkusit jiný dotaz, co víš, jestli něco funguje nebo ne. Pokud ti logy nejsou dostupný, zkus kontaktovat support týmu API, oni by měli mít lepší přehled o tom, co se děje. Dobrý luck!

120 slov
1.2 minut čtení
28. 3. 2024
Pavel Vrba

Takže, 500ka je fakt otravná. Může to znamenat spoustu věcí, ale jak říkáš, většinou je to serverová chyba, takže ty s tím moc nenaděláš. Zkus se podívat, jestli náhodou nejsou nějaké known issues na stránkách API nebo na GitHubu. Občas tam vývojáři dávají info o výpadcích nebo změnách. Zkontroluj, jestli se neměnil endpoint nebo struktura dotazu. Taky se ujisti, že máš všechno v pořádku s autentizací - jestli je token validní, jestli ho vůbec posíláš správně v hlavičkách. Někdy stačí nějaký drobný detail. Jestli máš možnost, zkus dotaz pomocí nějakého toolu jako Postman, abys viděl víc informací o odpovědi. Jestli to pořád nefunguje a nemáš přístup k logům serveru, tak bohužel asi budeš muset čekat na reakci od supportu nebo správců API.

122 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2023
Romana Sýkorová

Tak jasně, 500 chyba je většinou serverová záležitost, takže to nemusí být jenom o tobě. Zkus zjistit, jestli má server nějaké výpadky nebo jestli se něco nezměnilo v API. Můžeš zkontrolovat dokumentaci, jestli tam nebylo něco aktualizovanýho. Pokud nemáš přístup k logům, tak to bude těžší. Zkus poslat jednoduchý dotaz, co by měl fungovat podle dokumentace, a uvidíš, jestli to projde. Mohlo by taky pomoct zkusit jinou metodu autentizace, třeba jestli používáš tokeny, tak si je znovu ověř. Někdy pomůže i udělat čistý požadavek bez nějakých extra parametrů. A pokud máš možnost, zkus se zeptat někoho, kdo má na server přístup – třeba ti poskytnou víc informací o tom, co se děje.

112 slov
1.1 minut čtení
7. 4. 2024
Antonín Beneš
GraphQL.cz/Články/Práce s JSON response
Troubleshooting: Kdy a proč dochází k chybám v JSON odpovědíchZjistěte, jak efektivně řešit běžné problémy s JSON odpověďmi a porozumějte jejich příčinám. Tento článek nabízí praktické rady pro vývojáře i laiky.
1000 slov
10 minut čtení
29. 10. 2023
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky