GraphQL.cz/Fórum/Jaké jsou nejčastější chyby v JSON odpovědích a jak je opravit?

Jaké jsou nejčastější chyby v JSON odpovědích a jak je opravit?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně JSON odpovědí, které používám ve svých projektech. Vím, že JSON je klíčový formát pro komunikaci mezi klientem a serverem, ale mám pocit, že se mi občas stává, že moje odpovědi nejsou takové, jaké by měly být. Slyšel jsem, že existuje spousta běžných chyb, které se mohou vyskytnout při práci s JSON. Měl bych se zaměřit na správnou strukturu dat? Jak by měla vypadat odpověď, aby byla bezchybně zpracována? Taktéž mě zajímá, jestli má nějaký smysl mít v odpovědích pole s chybovými hlášeními nebo statusy, když něco nejde podle plánu. Jak správně ošetřit tyto situace a co vlastně zahrnout do těchto polí? A co se týče datových typů – je to důležité dodržovat správné formáty jako stringy, čísla nebo boolean při návrhu struktury? Co když někde zapomenu na uvozovky nebo udělám překlep v názvu klíče? Stalo se mi to několikrát a už se mi nedaří najít chybu. Jinak jsem slyšel o tom, že by bylo dobré mít JSON validátor, ale ne vždy mi to pomůže odhalit problém. Můžete doporučit nějaké nástroje nebo tipy pro diagnostiku těchto chyb? Těším se na vaše zkušenosti a rady ohledně toho, jak se vyvarovat častým omylům v JSON odpovědích. Děkuji!

200 slov
2 minut čtení
23. 12. 2023
Kristýna Procházková

Když se bavíme o běžných chybách v JSON odpovědích, tak první věc, co mě napadá, je špatná struktura. Třeba zapomenout na uvozovky kolem klíčů nebo hodnot může způsobit, že ti to pak nepojede. Důležité je taky mít správné datové typy – čísla bez uvozovek, stringy s uvozovkami a booleany jako true/false. Pokud někde uděláš překlep v názvu klíče, tak ti to neprojde a budeš hledat problém pěkně dlouho. Takže kontrola klíčů a hodnot je fakt důležitá.

Pokud jde o chyby a statusy, určitě má smysl je zahrnout do odpovědí. Tím pádem víš, co se pokazilo a můžeš to lépe ošetřit na klientské straně. Můžeš třeba posílat pole s chybovýma hláškama nebo obecnej status, jestli to proběhlo v pohodě nebo ne.

Co se týče validátorů, tak jich je spousta online. Zkus třeba JSONLint nebo nějaký plugin na IDE. Ty ti pomůžou najít syntaktické chyby, ale pokud to máš jinak špatně navržený, tak to už nezachrání.

Takže buď opatrnej při psaní a pravidelně kontroluj JSON strukturu. Když se ti něco nezdá, radši si to projdi pořádně.

172 slov
1.7 minut čtení
19. 12. 2024
Bohumil Havlík

Když jde o JSON, tak pár běžných chyb, co se často stávají, jsou například špatně umístěné čárky, zapomenuté uvozovky kolem klíčů nebo hodnot, a samozřejmě překlepy v názvech klíčů. Důležité je mít správnou strukturu – používat objekty a pole tak, jak mají být. Mělo by to být jasné a přehledné.

Mít pole s chybovými hlášeními nebo statusy rozhodně dává smysl. Třeba když se něco nepovede, je lepší odpověď včetně info o chybě a nějakého statusu (jako třeba "error": true), aby klient věděl, co se děje.

Co se datových typů týče, tak jo, měl bys dodržovat formáty jako stringy, čísla atd. Můžeš mít problém, pokud dáš číslo do uvozovek – pak to bude string a server to možná nezpracuje správně.

Jasně doporučuji používat JSON validátor. Nástroje jako jsonlint.com nebo online validators ti můžou dost pomoct najít tyto chyby. Zkus se na to podívat a testuj pravidelně.

Takže hlavní je pečlivost, struktura a testování – čím víc si s tím pohraješ, tím méně chyb uděláš.

162 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2024
Michaela Vaníčková

Takže, problémy s JSON odpověďmi jsou fakt běžné, hlavně co se týče syntaxe. Často se stává, že zapomeneš na uvozovky kolem klíčů nebo hodnot, což pak způsobí, že to server neprojde. Zkontroluj si, jestli máš správně uzavřené závorky a čárky, protože i malý překlep může způsobit velký problém. Jestli jde o strukturu, tak to chce mít jasně definované objekty a pole. Mělo by to mít smysl, takže pokud něco nevyjde, určitě zahrň pole s chybovými hlášeními a statusy. Tím pádem víš, co se pokazilo. A jo, dodržuj datové typy – stringy bez uvozovek nebo čísla jako stringy fakt nedávají smysl. Když narazíš na chybu a nevíš proč, zkus použít JSON validátor jako je třeba JSONLint nebo něco podobného. To ti pomůže najít pár základních chyb. Ale občas je potřeba projít to i ručně, protože validátor všechno neodhalí. Drž se těchto rad a mělo by to být lepší.

147 slov
1.5 minut čtení
22. 5. 2024
Vojtěch Košťál
GraphQL.cz/Články/Práce s JSON response
Troubleshooting: Kdy a proč dochází k chybám v JSON odpovědíchZjistěte, jak efektivně řešit běžné problémy s JSON odpověďmi a porozumějte jejich příčinám. Tento článek nabízí praktické rady pro vývojáře i laiky.
1000 slov
10 minut čtení
29. 10. 2023
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky