GraphQL.cz/Fórum/Proč mi GraphQL dotazy trvají tak dlouho, když pracuji s velkou SQL databází?

Proč mi GraphQL dotazy trvají tak dlouho, když pracuji s velkou SQL databází?

Tak mám takový problém, pracuji s GraphQL a zdá se, že moje dotazy trvají věčnost, obzvlášť když se pokouším vytáhnout data z mé SQL databáze, která má opravdu velký objem dat. Vím, že GraphQL je super pro flexibilitu a efektivní načítání dat, ale poslední dobou jsem si všiml, že když se pokusím o něco složitějšího, jako třeba dotaz s více relačními spojeními nebo filtrováním podle několika kritérií, tak to prostě trvá hrozně dlouho. Zajímalo by mě, jestli to může být způsobeno tím, jak mám databázi nastavenou, nebo jestli dělám něco špatně v těch dotazech samotných. Mám odladěný SQL server a snažím se optimalizovat indexy, ale i tak to vypadá, že GraphQL nad tím trvá víc než obvykle. Nevíte někdo, co by mohlo být důvodem? Může být problém v tom, jak GraphQL zpracovává dotazy? Nebo to může mít něco společného s tím, jak jsou data strukturovaná v SQL? Zkoušel jsem i cachovat výsledky, ale nepomohlo mi to. Zkrátka bych rád věděl, co dělat pro zrychlení těchto dotazů a jestli jste měli podobné zkušenosti. Děkuji za jakékoliv rady alebo tipy.

178 slov
1.8 minut čtení
23. 2. 2024
Libor Lacina

Můžeš mít pravdu, že to může být kombinace několika faktorů. GraphQL sice umí pěkně pracovat s daty, ale pokud máš složitější dotazy, jako jsou ty s více spojeními a filtrací, může to hodně zatížit databázi. Zkus se podívat na optimalizaci těch dotazů - někdy stačí upravit strukturu dotazu nebo zredukovat množství požadovaných dat. Taky se ujisti, že máš správně nastavené indexy v SQL, protože to může mít zásadní vliv na výkon. Pokud už jsi cachoval, zkus třeba i paginaci nebo lazy loading, aby ses vyhnul načítání všeho najednou. A nezapomeň na EXPLAIN příkazy v SQL, které ti ukážou, jak databáze dotazy zpracovává. Můžeš tam najít i nějaké bottlenecky. Držím palce, ať to vyřešíš!

113 slov
1.1 minut čtení
26. 3. 2024
Zdeněk Kadlec

Může být víc důvodů, proč tvoje GraphQL dotazy trvají tak dlouho. Za prvé, jak píšeš, složité dotazy s vícero relačními spojeními fakt můžou zpomalit výkon. Zkus se podívat na to, jak jsou ty dotazy napsaný a jestli třeba nevybíráš víc dat, než potřebuješ.

Dále pak indexy v SQL jsou důležitý, ale pokud je nemáš dobře nastavený na všechny sloupce, který používáš v podmínkách a joinách, tak to může být taky problém. Takže zkontroluj, jestli je všechno optimalizovaný. A nezapomeň na EXPLAIN příkazy v SQL – ty ti ukážou, co přesně se děje při vykonávání dotazu.

Další věc je cachování. I když říkáš, že jsi to zkoušel, ujisti se, že máš cachování správně nastavený na úrovni serveru nebo přímo v GraphQL. Můžeš taky zvážit lazy loading nebo paginaci na velkých množstvích dat. To by mohlo výrazně snížit čas načítání.

A nakonec, zkus se podívat na limitaci dat, co vracíš. Někdy stačí přehodnotit strukturu dotazů a místo všech dat vracet jen to nejpotřebnější. Složitější dotazy v GraphQL můžou být fajn pro flexibilitu, ale výkonově to může dost uškodit.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 2. 2024
Kristýna Procházková

To, co popisuješ, může mít několik příčin. Za prvé, GraphQL sice umí efektivně načítat data, ale při složitějších dotazech se může dostat do problémů, protože každá úroveň relačních spojení znamená víc SQL dotazů na serveru. Zkus si projít, jak jsou tvoje resolvery napsané – jestli tam nemáš zbytečné dotazy nebo jestli se nevolají víckrát, než je potřeba.

Pak je tu otázka optimalizace databáze. I když máš indexy, může být, že některé dotazy nejsou napsány tak efektivně, jak by mohly být. Ujisti se, že používáš správné JOINy a že filtruješ na databázové úrovni ještě před tím, než ti GraphQL vrátí data. Taky se podívej na to, jaké jsou datové typy a struktura v SQL – někdy špatná normalizace může způsobit zbytečné zpomalení.

A pokud jsi už zkoušel caching a nepomohlo to, možná by stálo za to prozkoumat i load balancery nebo caching na úrovni API. Zkrátka koukni na celkovou architekturu – nejen GraphQL a SQL, ale i jak to všechno spolupracuje. To by ti mohlo pomoct najít slabé místo.

167 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2023
Bohumil Havlík
GraphQL.cz/Články/GraphQL a SQL databáze
Řešení problémů s výkonem GraphQL dotazů na SQL databázíchAnalýza běžných problémů s výkonem GraphQL dotazů nad SQL databázemi a jejich efektivní řešení.
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky