GraphQL.cz/Fórum/Tipy na cachování GraphQL dotazů v SQL?

Tipy na cachování GraphQL dotazů v SQL?

Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo doporučení, jak nejlépe cachovat výsledky GraphQL dotazů, když pracujeme s SQL databázemi. Mám na mysli situace, kdy dostáváme hodně dotazů na podobná data a chtěli bychom nějak optimalizovat výkon. Jaké techniky nebo knihovny by se daly použít na cachování těchto dotazů? Uvažoval jsem o různých přístupech jako je in-memory cache nebo třeba použití Redis, ale není mi úplně jasné, jak to celé skloubit dohromady. Možná máte zkušenosti s nějakým konkrétním řešením, které funguje dobře s GraphQL a SQL? Taktéž by mě zajímalo, zda máte nějaké tipy na to, jak správně invalidovat cache, když dojde ke změnám v databázi, abychom se vyhnuli zobrazování zastaralých dat. Jak tohle celé funguje ve vašich projektech? Děkuji za jakékoliv postřehy!

123 slov
1.2 minut čtení
17. 10. 2024
Irena Horáková

Cachování GraphQL dotazů s SQL může být celkem oříšek, ale dá se to zvládnout. Určitě doporučuji začít s in-memory cache, jako je třeba Redis nebo Memcached. Tyhle technologie jsou fakt rychlé a pomáhají snížit zátěž na databázi, když se dotazuješ na podobná data víckrát. Můžeš si ukládat celé odpovědi dotazů podle jejich hashů nebo ID, což pak urychlí další požadavky.

Co se týče invalidace cache, to je vždycky tricky. Můžeš zkusit nějaké notifikace z databáze (pokud to tvá DB podporuje) nebo si prostě nastavit TTL (time-to-live), aby se data občas sama obnovila. Jinak pokud víš, že se něco v DB mění, tak radši ty relevantní položky v cache invaliduj ručně. Třeba po updatech nebo insertech posílat signál k invalidaci.

Ve větších projektech se hodí i použít nějakou knihovnu na cachování přímo v GraphQL serveru. Například Apollo Server má vestavěnou podporu pro caching, což by ti mohlo ušetřit spoustu práce. Takže klidně zvaž i tyhle možnosti, může ti to dost usnadnit život.

159 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2024
Daniel Jelínek

Pokud chceš cachovat GraphQL dotazy nad SQL, tak určitě zvaž in-memory cache jako Redis nebo Memcached. To ti může hodně pomoct, když máš hodně podobných dotazů. Hlavní je mít nějaký rozumný klíč pro cache – třeba hash dotazu s parametry. Jo a nezapomeň přidat expiraci, aby se ti to neplnilo zastaralýma datama.

Invalidace cache je pak oříšek. Můžeš to řešit různě – třeba po každé změně v databázi udělat invalidaci cache pro relevantní klíče. Někdo používá webhooky nebo posluchače na události v databázi. Taky je fajn mít nějaký mechanismus, co ti pravidelně vyčišťuje cache.

Doporučuji prostě experimentovat a sledovat, co funguje nejlíp pro tvoje konkrétní použití. A nezapomeň na monitoring, ať víš, jestli ti to vůbec něco přináší.

117 slov
1.2 minut čtení
12. 10. 2024
Milena Stehlíková

K cachování GraphQL dotazů v SQL bych doporučil pár přístupů. In-memory cache je fakt rychlá, takže třeba použít Redis nebo Memcached může být super volba. Můžeš si tam ukládat výsledky dotazů a pak je lehce vybrat, když přijde stejný dotaz znovu. Co se týče invalidace cache, tak tady to chce trochu promyslet. Můžeš třeba nastavit TTL (time-to-live), aby se data po nějaký době sama zinvalidovala, nebo použít webhooky, když se něco v databázi změní, a tím to vyprázdnit. Další možnost je použít hashování dotazů jako klíče pro cache, aby ses vyhnul duplicitám. Zkus taky nějakou knihovnu jako Apollo Client, ta už má integrovanej caching mechanismus, což může ušetřit dost práce. Hlavně si dej pozor na to, jak často se data mění, aby ti neseděla zastaralá data v aplikaci.

128 slov
1.3 minut čtení
9. 2. 2023
Ladislav Sedláček
GraphQL.cz/Články/GraphQL a SQL databáze
Řešení problémů s výkonem GraphQL dotazů na SQL databázíchAnalýza běžných problémů s výkonem GraphQL dotazů nad SQL databázemi a jejich efektivní řešení.
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky